Откриха 10 тона монети в древна гробница

Автор: Няма коментари Сподели:

Наскоро китайски археолози откриха повече от два милиона медни монети в древна гробница, намираща се в района на град Нанчанг, Китай. Установено е, че монетите са на повече от 2000 години. По тях има китайски йероглифи, стилизирани образи на митологични герои, а в средата имат квадратен отвор.

По първоначална оценка стойността на монетите е около 157 340 долара. Експертите са на мнение, че гробницата принадлежи на Лиу Хе – внук на император У, най-великият владетел на династия Хан. Династията управлявала между 206 година преди новата ера до 25 година след Христа.

Експертите се надяват откритието, което включва и 10 000 други златни, бронзови и железни предмети, камбанки, изделия от бамбук и надгробни фигурки, да хвърли повече светлина върху живота на благородното съсловие в този период от китайската история.

Находката е предшествана от петгодишни усилия от страна на археолозите. Изследвани са осем гробници, където велики за времето си владетели били погребани заедно с конете и колесниците си.

Гробницата на Лиу Хе се разпростира 40 000 кв. м. Стените ѝ се простират на невероятните 900 метра. Открити са и странични камери, като в една от тях експерти смятат, че почива съпругата на Лиу Хе.

Китайски монети

Сега нашата задача е да открием артефакти, които по-ясно да ни подскажат кои са били останалите благородници, погребани в гробищния комплекс, казва Ли Лиханг от Националния музей в Китай. Надяваме се да се натъкнем на държавен или личен печат, каквито е притежавал всеки представител на виден род в онова време, казва още той.

Китайците започват да използват монети за търговия около 1200 г. пр. н. е., когато вместо да търгуват малки земеделски сечива и стоки, те започват да секат малки кръгли предмети, които отначало имали форма на ножове и дори на земеделските сечива, използвани преди за размяна.

Древните пари били известни като пари ножове. С течение на годините хората започнали да разчитат все повече на тях и търговията чрез размяна на стоки и услуги замряла. Първият вид монети изчезнали след появата на медните монети, които били много евтини за изработка.

Медните пари имали отвор в средата, за да могат да бъдат нанизани заедно. Така търговците създавали големи купюри, обикновено от около 1000 монети на един низ, като формата сама по себе си била вид парична единица, наречена таел. Тя имала стойност на един килограм чисто сребро.

http://sanovnik.bg/n4-65500

Предишна статия

Чудодейният еликсир на Вера Кочовска, който лекува диабет

Следваща статия

Ну погоди 2015

Други интересни