“Няма да се дам на мафиотите”

Автор: Няма коментари Сподели:

Тиберио Бентиволио е преживял седем атентата. Стреляли са по него, няколко пъти са разрушавали магазина му. Само защото отказва да плаща рекет на калабрийската мафия Ндрангета. Ето неговата история:

Тиберио Бентиволио притежава магазин в центъра на Реджо ди Калабрия, съвсем близо до крайбрежната алея. Магазинът му е просторен и приветлив, току-що го е ремонтирал. А отпред денонощно патрулират въоръжени войници. Тиберио Бентиволио пристига на работа с брониран автомобил, охраняван от двама полицаи. Нямам друг избор, казва Тиберио. “Седем пъти извършваха атентати срещу мен. Шест пъти разрушаваха магазина ми – бомби, палежи и какво ли не още. Но ние винаги се изправяхме на крака и започвахме от нулата. Всеки път успявахме, но само ние си знаем какво сме преживели и какво ни струва всичко това”, разказва търговецът, който поддържа магазина заедно със съпругата си и дъщеря им.

Трупът под италианския ресторант

Собственик на ресторант в Хамбург убива рекетьор, който го изнудвал отдавна. Заравя го под земята, отгоре излива бетон. Това не е филмов сценарий, а истински случай. Както е истина и това, че рекет има и в Германия. (12.05.2016)

Наричат я “Столична мафия”

Концернът Ндрангета

Строежите на мафията

Мафията и сладкият бизнес с боклука

И там мафията си има държава

       Един малък човек срещу голямата мафия

Цяло чудо е, че Тиберио е още жив. И че отново е успял да отвори магазина си. Получил е помощ от няколко антимафиотски организации, от политиката и правосъдието. От цяла Италия пристигали дарения, а на откриването на новия магазин преди няколко месеца 5 600 души дошли в знак на солидарност. Защото Тиберио е един от малцината, които се осмеляват да се опълчат срещу калабрийската мафия Ндрангета. И докато хората гледат на него като на герой, самият Тиберио не се чувства като победител. Защото е платил твърде висока цена. След предизвикан от него съдебен процес, в рамките на който трима мафиоти са осъдени, членове на Ндрангета се опитват да го убият.

“Шест пъти стреляха в гърба ми. Оцелях само по чудо. Един куршум засегна десния ми крак, а друг – гърба ми”, разказва Тиберио, чиито мъки започват преди повече от 14 години. В края на 1970-те Тиберио отваря магазин за детски стоки и принадлежности в западната част на Реджо ди Калабрия. Продава креватчета, дрешки, памперси. Първоначално всичко върви гладко, но през 1992 година местният мафиотски клан изпраща рекетьори в магазина му. Тиберио ги пропъжда – и след това започват нападенията. И самотата. “Подадох жалба срещу Ндрангета, но и срещу някои политици и църковни служители. В резултат от което останах сам като в пустиня. Всички ме изоставиха, никой не влизаше в магазина. Бяхме отчаяни. Единственият изход беше да се махнем. Но останахме.”

Тиберио не се предава и отваря нов магазин. Успява да се изправи отново на крака. До опита за убийство през 2011 година. И след него обаче Тиберио продължава борбата си – отваря нов магазин на друго място. “Пет години, изпълнени със страдания. Не е лесно за нормален човек да живее с бодигардове. Искахме да сме най-обикновени търговци, а вижте докъде я докарахме. Магазинът ни денонощно се охранява от войници. Но така иска държавата. Тук е като във военен обект”, казва 63-годишният мъж. Просторният магазин, където сега отново продава детски стоки и принадлежности, е бил по-рано собственост на член на Ндрангета – многозначител факт за един град, където над половината собственици на магазини и заведения плащат рекет на местния мафиотски клан.

                   “И какво прави държавата?”

Тиберио изглежда състарен. И много уморен. Защото от години се бори не само срещу може би най-опасната престъпна организация в Италия. “Семейството ми е обезкуражено. Много гняв сме насъбрали. Но сме убедени, че постъпваме правилно. И ще продължаваме по същия начин. Но какво прави държавата? Какво да сторим, когато едно дело лежи в някое чекмедже цели три години? Нямаме сили да се борим и срещу една държава, която просто не функционира”, казва Тиберио с огорчение. Но добавя: “Щастлив съм, че съм жив и че магазинът ми отново е отворен. Да, страхуваме се. И то много. Но въпреки това сме длъжни да продължим борбата. А и Калабрия и Италия са прекалено красиви, за да ги оставим на мафията”, казва Тиберио.

Предишна статия

Мафията е мащабна форма на организирана престъпност…

Следваща статия

Европа днес!

Други интересни