Мафията е мащабна форма на организирана престъпност…

Автор: Няма коментари Сподели:

                            Българската мафия 13-а в света

      22.02.2010

Най-сетне си дойдохме на думата. Въпросът има ли в България мафия вече има отговор? Има, разбира се, и още как. Само политиците не признаваха и използваха обиколни изрази като „организирана престъпност”, „престъпни групи”, „силови групировки” и пр.

Българската мафия 13-а в света

Те ни лъжеха от амвона на политиката, но никой не им вярваше. След началото на операция „Октопод” съмненията отпаднаха. И вече няма значение дали съдът ще пусне арестуваният Алексей Петров или ще го държи в ареста до започване на делото срещу него. Не са от особено значение и пледоариите на адвокатите, защото хората отдавна са припознали представителите на мафията и Петров се вписва в този формат, колкото й да не е доказана все още вината му. Отсъствието на ясна биография, ясен бизнес и мъглата около кариерата му го превръщат в лице на понятието, въпреки неизвестните по разкриване на деянията му.

Арестът на доц. Петров наруши съня на немалко видни политически фигури. От една страна сегашните управляващи трескаво пресмятат, какво ще стане, ако топ агентът, шампионът и икономистът излезе на свобода. Ще се окаже, че пушилката около неговото задържане е била повече от огъня. Язък за барута. Може да се стигне и до оставки, до правителствена криза, дори до предсрочни избори. И не, защото Алексей Петров е толкова велик, а защото залогът в обявената война на мафията ще се изпари, а с него и очакванията на избирателите. Те искат мафиоти от всякакви рангове и най-вече от властта, да отидат зад решетките. Някои наричат това върховенство на закона, работеща правосъдна система или възмездие. За обикновения човек е отмъщение. Милиони българи преживяха гадни години, несправедлив преход и отчаяно се борят за оцеляването си. Сританите им илюзии и мечти лелеят мъст.

Какъв е потенциалът на задругата около Петров ще се разбере на 10 март. Тогава РЗС на Яне Янев свиква национален протест в София. Темата уж е свикване на Велико народно събрание и нова конституция, но всъщност е опит да се подлее вода на управляващите по казуса с „Октопод”, представяйки събитието като опозиционни вълнения. В крайна сметка обаче е възможен и вариант при който Янев да се разграничи от Алексей Петров, както вече се раграничиха от самия Яне Марио Тагарински и Димитър Абаджиев, с переспектива същото да стори и Атанас Семов.

Ако системата все пак се справи с огромното предизвикателство, обществото ще въздъхне с облекчение. Говоренето на видни политолози, социолози и политици, че има по-важни неща като здравеопозване, безработица, криза, цени, неработеща икономика са брътвеж за отвличане на вниманието от мафията. 

Не че изброените проблеми не са важни. Но трябва да стане пределно ясно, че когато се отрежат поне част от пипалата на октопода и се атакуват трите му сърца (много е модно това сравнение напоследък), ще потръгнат и другите неща. Уродливата муцуна на корупцията ще се скрие поне за известно време. Недосегаемите ще се почувстват поне малко досегаеми и няма да ни ходят по главите. Пладнешкото крадене на държавни средства ще секне или поне кранчето ще се притвори. 

Свободата ще се почувства и в медиите. Дори тези, които венцехвалят Бойко Борисов, ще имат едно наум, защото нищо не им гарантира защита срещу данъчни и прокурори. Магистратите ще могат да гледат хората в очите. Все по-трудно ще се крадат арендовани ниви, ще секнат заменки от типа кон за кокошка, по-рядко ще се дирижират цените на гъбите, билките, лекарствата, напитките, плажовете, млякото, месото… 

Най-накрая българската демокрация ще получи шанс, защото ще я извадим от кувьоза, в който е пъхнато рахитичното й телце вече 20 години.

В Уикипедия пише следното за мафията. Думата идва от италианската mafiа, която пък е производна най-вероятно от съкращението M.A.F.I.A. – „Morte Alla Francia, Italia Anela“ – „Италия копнее за смъртта на цяла Франция”. Мафията е мащабна форма на организирана престъпност, способна да се намесва негативно (чрез корупция, изнудване, директно насилие и други незаконни начини на оказване на влияние и облагодетелстване) в развитието и нормалното функциониране на държавата и в личните дела на хората.

Мафията има собствена йерархия, ритуали, система от поощрения и наказания. Трафикът на дрога и оръжия, скланянето към проституция, рекетът, хазартът и строителни афери са типичното ѝ поле на изява. В това число могат да влизат и лихварството, отвличането на хора за откуп, обирите и пр.

Отначало „мафия“ се отнася само до сицилианската Коза Ностра, първоначално създадена с цел да защитава слабите и да пази честта на бедните. Останалите италиански криминални организации имат други имена (неаполитанската камора, калабрийската ндрангета, апулийската са̀кра коро̀на унѝта). С течение на времето обаче терминът добива все по-широко значение и става все по-употребяван. 

Днес е загубил изключително италианската си първоначална конотация и е станал синоним на „организирана престъпност“, използван в цял свят (в днешно време едни от най-силните и опасни мафии в Европа например са руската и албанската). Според някои източници “m.a.f.i.a.” e съкращение на партизанска организация, бореща се за освобождението на някои части от Италия от френска зависимост, а именно: morta a la franca italia abundere (смърт на Франция Италия желае).

Българската мафия не е сред водещите, но все пак се нарежда на престижното 13-о място в света. Така поне смятат чужди уикипедии, посветени на темата за мафията.

Средно по 35 поръчкови убийства годишно се извършват в България. През последните 5 години броят им рязко се е увеличил. На моменти бройката минава границата от 60, но статистиката е много условна, тъй като дълго време МВР и прокуратурата са представяли някои убийства като случайни, битови и като самоубийства.

Българската мафия отдавна е стъпила на полето на „белия“ бизнес, което не й пречи да върти добре организиран престъпен бизнес. Освен това родните мафиоти са пред очите на обществото, те се държат предизвикателно, демонстрират луксозен живот и близост с видни политици. Границата между мафиоти и оригарси съвсем е изтъняла, а разбогатяването им се превръща в социален проблем, който създава напрежение в обществото.

Парите идват преди всичко от митнически и данъчни измами, рекет, далавери с имоти. Моделът на българската мафия е взаимстван изцяло от руската мафия. Това е обусловено от икономическите връзки през последните десетилетия, от тесните контакти на държавно и политическо ниво още от 50-години на миналия век.

Българските мафиоти са замесени в трафика на хора, канали за проституция, оръжие и наркотици, фалшифициране на пари, компютърни престъпления и кражби на коли.

                                 Типичната йерархия на мафиотската фамилия е следната:

-Бос, дон или кръстника са глава на семейството. Той е информиран за всяка стъпка на всеки член от семейството. Босът се избира чрез гласуване, наречено капо.

-Заместник – това е вторият човек след боса. Назначава се от кръстника. Той отговаря за действията на всички капо – имащи право да гласуват. Заема мястото на боса след негавата смърт или докато е в затвора.

-Консилиери – съветник, на когото боса има голямо доверие. Той е посредник при спорове във фамилията, осъществява корумпирането на профсъюзни дейци, съдии, полицаи и политици.

-Капореджиме – „капитан”, глава на команда или бойна група, съставена от „войници”. Отговаря за криминалната дейност в даден район или град. В една фамилия има между 6 и 9 „капитана”. Групите са обикновено от 10 души.

-Войник – това са най-младите членове на семейството, които се въвеждат постепенно в бизнеса, но задължително с поръчителството на някой от капо.

-Съучастник – все още не е член на фамилията, но е набелязан и се ползва с доверие. Обикновено посредничи при продажбата на наркотици, носи подкупи, взима пари от рекет и пр.

                                          ДЕСЕТТЕ ЗАПОВЕДИ НА МАФИЯТА

Става дума за неофициалното законодателство на мафиотите. Всички членове на фамилията спазват законите. За първи път документ с десетте заповеди е открит през 2007 г. при ареста на Салваторе Ло Пиколо. Текстът вероятно е написан от кръстника Бернардо Провенцано.

                                                   „Десетте заповеди”

1. Никой няма право самостоятелно да се представя на някой от нашите приятели. Той трябва да бъде представен от друг наш приятел.

2. Не поглеждайте жените на нашите приятели.

3. Не допускайта да ви видят в компанията на полицаи.

4. Не посещавайте клубове и барове.

5. Ваш дълг е винаги да сте на разположение на „Коза Ностра”, дори когато жена ви ражда.

6. Винаги спазвайте уречения час за среща.

7. Отнасяйте се уважително към жените.

8. Ако ви помолят за информация, отговаряйте честно.

9. Не присвоявайте пари на друг член на „Коза Ностра” или на негови роднини.

10. В „Коза Ностра” не могат да членуват: роднина на полицай, човек, който изневерява на жена си, човек, който се държи лошо и не спазва нравствените принципи.

Тези десет заповеди се прилагат с изключителна строгост към младите членове на организацията.

                                      ТОП 15 НА ЕТНИЧЕСКИТЕ МАФИИ

1. Грузинската мафия

2. Руската мафия

3. Чеченската мафия

4. Якудза – Япония

5. Триада – Китай

6. Ирландската мафия в САЩ

7. Колумбийските картели

8. Албанската мафия

9. Турската мафия

10. Мексиканската мафия

11. Нигерийската мафия

12. Косовската мафия

13. БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ

14. Украинската мафия – САЩ и Канада

15. Арменската мафия – САЩ, Австралия, Азия, Африка

      Авакум Захов – син              https://frognews.bg/news_20493/Balgarskata-mafiia-13-a-v-sveta/

Предишна статия

В България има мафия на власт, която се опитва да печели от всичко…

Следваща статия

“Няма да се дам на мафиотите”

Други интересни