Опасно: българите и оръжията

Автор: Няма коментари Сподели:

Никой не знае колко са оръжията в България. Знае се обаче, че някои осъдени лица и психично болни все още имат разрешителни. Също и че паравоенни организации призовават населението да се въоръжава. Докъде ще доведе това?

В България никой не знае колко точно са оръжията сред населението. Причината: липсва единен регистър по закона за боеприпасите. Такъв всъщност би трябвало да съществува отдавна, да се поддържа от МВР и да съдържа цялата информация за всички оръжия, за разрешителни и откази за тяхното притежание.

През юли т.г. заместник-главната прокурорка Ася Петрова обяви резултатите от проверка на Върховната административна прокуратура, според които контролът върху оръжията и боеприпасите в страната е неефективен. Тя дори посочи и случаи, при които разрешителните на осъдени лица или на хора с психически заболявания все още не са отнети. Оправданието на вътрешното министерство било, че регистър все пак съществувал, но работел едва от 2013 година. Пълните данни щели да бъдат въведени в него едва след края на 2018 година – защото сега нямало пари за това.

                          Страшно ли е на Черно море?

“Беше като в Бейрут. Под масите в ресторанта имаше хора, а стените бяха опръскани с кръв” – така една рускиня описва в блога си случилото се в Слънчев бряг. Ще стреснат ли разказите на очевидци руските туристи? (13.06.2016)

                 Който сее оръжие, ще жъне бежанци?

                                 Да убиеш мигрант

                                         Подготовка за “всенародно въстание”?

Според актуалните официални данни, разрешителни за оръжие притежават общо 211.484 фирми и граждани, като половината са издадени с цел самоохрана. Изненадващо е, че броят на разрешителните за лов и охрана е незначителен. Това обаче далеч не означава, че някъде не са укрити камари от нелегално и нерегистрирано оръжие. Конкретни примери за това има достатъчно. През юли властите задържаха бизнесмен от Асеновград, у когото беше открит истински арсенал, достатъчен за въоръжаването на почти цял взвод по време на война. Удивителното е, че складът е бил законно притежаван, но след опит да стреля срещу полицаи “колекционерът” все пак бил арестуван, след което бил приет за лечение в психиатрията. При друга спецакция през юни полицията иззе от двама 65-годишни мъже от пловдивското село Болярци скрити нарезни пушки, ловни карабини, заглушители, оптически мерник, 600 патрона от различен калибър и многобройни части за огнестрелни оръжия.

Според МВР, към края на миналата година близо половината от 130-те хиляди частни собственици на един или повече пистолети са били бивши или сегашни служители на МВР и Министерството на отбраната. Тези служители и пенсионери притежават оръжията като частни лица и въобще не ги носят, когато са на работа, защото тогава им се зачислява служебно оръжие. И още нещо любопитно: през август независимото обединение “Протестна мрежа” сезира прокуратурата, ДАНС и правителството за дейността на т.нар. паравоенни организации в страната, каквато е проруската “Шипка”. Според правозащитниците, нейните членове открито проповядват нуждата от въоръжаване на населението за нуждите на някакво бъдещо “всенародно въстание”.

                                                 Автомат за всяко семейство

Не е тайна, че манията за въоръжаване е обхванала и европейските граждани. След терористичните актове в Германия, дебатите около притежаването на оръжие от германците се засилват, а броят на желаещите да придобият несмъртоносни оръжия за самозащита се е увеличил. Преди изборите за Сенат в Чехия тази есен, някои кандидати вече издигнаха лозунги като “Автомат за всяко семейство” и “Оръжие за всеки разумен гражданин”. Чешкият президент Милош Земан, който тези дни обеща на българския си колега Плевнелиев помощ от чешки полицаи за охрана на границата, неотдавна също призова гражданството да се въоръжава и дори призна, че съпругата му вече има разрешително и старателно стреля с пистолета си по стрелбищата. В Словакия също се отчита скок в продажбите на огнестрелно оръжие – и то при положение, че в двете централноевропейски съседки засега няма терористични заплахи.

                                     Най-опасно: когато оръжията попаднат в детски ръце

                                              Опасностите дебнат отвсякъде

Навсякъде има хора, които желаят да притежават оръжие. Някои го използват за спорт и забавление, на други то дава усещане за по-голяма сигурност. Затова по принцип никой не оспорва правото за неговото притежаване. В България обаче все по-малко хора се доверяват на силовите органи. И когато се почувстват недостатъчно добре защитени и уязвими, те инстинктивно започват да се въоръжават. Това вече е твърде опасно. И то не само на фона на тежката криминална престъпност и засилващата се битка срещу тероризма, но и защото българското гражданство отдавна вече се е въоръжило. При това много солидно при недостатъчен контрол.

Въоръжаването на гражданите със сигурност ще бъде гореща тема в предизборните кампании както на българските популист-националисти, така и на крайно десните в Европа. А техните твърдения, че, ако са въоръжени, гражданите ще са по-спокойни, са наивни. Защото подобни послания носят още повече напрежение и повишават чувството за страх в обществото.

***

Агенция ДПА публикува вчера кратка статия със заглавие “Все повече млади туристи се завръщат с оръжия от почивката си в България”. В нея се посочва, че само през летния период в багажа на пристигащите на летище Дюселдорф младежи, връщащи се от почивка в България, митническите служители са открили 148 нелегални оръжия. В тази връзка са заведени общо 103 наказателни дела. ДПА цитира говорителя на митницата Михаел Валк, който казва: “Наблюдаваме това развитие от известно време насам. За съжаление вече можем да говорим за тенденция.” Според данни на митницата в Дюселдорф, през 2012 година са били открити общо 250 оръжия, внесени от туристи, връщащи се от България. През 2015 броят им е бил 286. Става дума най-вече за тийнейджъри и млади мъже под 25 години, които по време на почивката си купуват като сувенири ножове, боксове и нинджа звезди. Подобни вещи митническите служители откривали и в багажа на младежите, връщащи се от Румъния. ДПА пише още, че в някои популярни курорти оръжията се продавали свободно по плажовете – с указанието, че са легални.

                   212 000 българи имат разрешително за оръжие

Близо 212 хил. българи имат разрешения за оръжие, показва проверка на прокуратурата. Тя бе разпоредена във връзка със случая в Лясковец, при който загина спец полицаят Емил Шарков. Данните изнесе главният прокурор Сотир Цацаров.

Общо регистрираните огнестрелни оръжия у нас са 340 000. Цацаров заяви, че не е очаквал  броят на оръжията да е малко, но тези цифри били меко казано изненадващи. “Гази армия от въоръжени цивилни конкурира военните сили.”, коментира той.

Приблизително 110 души са с изтекъл срок на разрешенията и срещу тях не са предприети действията за отнемането им, предаде БТА. Най-фрапиращите са във Видин, където 40 души продължават да държат оръжие без разрешително. В София са 23-ма. В Кърджали -17, Свиленград -20.

Главният прокурор заяви, че прокуратурата е започнала проверки и на служители на МВР.

По отношение на изтеклите разрешителни са започнати незабавни действия за отнемане на оръжията. Докладът на прокуратурата ще бъде изпратен и на вътрешната парламентарна комисия.

  •                                                                                http://www.manager.bg

Предишна статия

Jason Bourne /на руски език/

Следваща статия

Митовe за американската външна политика

Други интересни