Вашингтон предупреди, че отношенията с ЕС са под заплаха…

Автор: Няма коментари Сподели:

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) поиска от Apple да плати 13 млрд. евро (14,5 млрд. долара) заради данъчни измами в Ирландия, което провокира бързи и гневни изявления от страна на администрацията на американския президент Барак Обама и законодателите в Конгреса, възраждайки отново призивите за международна данъчна реформа, пише Ройтерс.

Американското финансово министерство, което налага федералната данъчна политика, предупреди, че икономическите отношения между САЩ и ЕС биха могли да бъдат засегнати от днешното решение на ЕК. Критиците в Конгреса осъдиха този ход като недостойна и безпринципна стъпка за придобиване на пари.

Не става ясно какво може да направи Вашингтон, за да противодейства на решението на регулаторния орган на ЕС, който по-рано днес обвини американската технологична компания в незаконна държавна помощ по смисъла на данъчно споразумение с Ирландия, като постанови, че Apple трябва да плати дължимите данъци заедно с лихвите.

Още по темата Защо Ирландия не иска парите на Apple?Тим Кук: Решението на ЕК за Apple не се базира на факти или закониApple ще плати рекордните 13 млрд. евро за данъчни измами в Ирландия

Анализатори смятат, че този ход може да добави ново измерение в дебата за данъчната реформа на фона на данните, че американски компании укриват корпоративни печалби за над 2,1 трлн.долара, за които не плащат данъци в САЩ.

Сумата, която ЕК поиска да бъде платена, е около 40 пъти по-голяма от тази, наложена на онлайн търговеца на дребно Amazon и веригата за бързо хранене McDonald’s, заподозрени за намиране на данъчни убежища в Люксембург. В същото време от веригата кафенета Starbucks беше поискано да плати повече от 30 млн. евро на холандското правителство.

Apple и Ирландия заявиха, че ще обжалват решението.

Представител на американската държавна хазна предупреди, че решението „заплашва да подкопае чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа, както и важния дух на икономическото партньорство между САЩ и ЕС”.

Председателят на Комисията по финанси в американския Сенат Орин Хач заяви, че депутатите ще разгледат решението на ЕС, но предупреди, че то е в противоречие с международните стандарти.

По статията работи: Веселина Василева

http://www.investor.bg/sasht/337/a/vashington-predupredi-che-otnosheniiata-s-es-sa-pod-zaplaha-sled-reshenieto-za-apple-223707/

Предишна статия

Руски газопровод през България няма да има…

Следваща статия

Богатството в Русия – най-неравномерно разпределено

Други интересни