Руски газопровод през България няма да има…

Автор: Няма коментари Сподели:

“Русия не обсъжда възможността да строи газопровод по дъното на Черно море през България. Темата “Южен поток” не стои”, каза Новак

Руски газопровод през България няма да има, обяви Русия                                                     Снимка:Снимка: БГНЕС

По време на провеждащия се във Владивосток Далекоизточен икономически форум, руският енергиен министър Александър Новак обяви, че проектът за първата линия на газопровода “Турски поток” трябва да бъде реализиран към края на 2019 г., съобщи БТА, като цитира ТАСС.

“Русия не обсъжда възможността да строи газопровод по дъното на Черно море през България. Темата “Южен поток” не стои”, каза Новак, цитиран от РИА “Новости”.

“В момента обсъждаме с турските ни партньори конкретни стъпки по осъществяването на проекта. Разработихме пътна карта, която бе предадена на турските партньори, създадена е специална работна група, подготвен е проект за междуправителствено споразумение. Планираме за един-два месеца да тръгнем към подписване на съответните договорености, за да може първата линия на газопровода да бъде построена още към края на 2019 г.”, заяви Новак.

След възстановяването на обтегнатите руско-турски отношения, Москва и Анкара започнаха активен диалог в сферата на общите енергийни проекти, макар експертите в Москва да препоръчват на властите в Русия да направят по-трезва преценка на това кои от тях да възобновяват, защото финансовите ресурси на страната им започват да се свиват доста сериозно в последно време.

След като Русия се отказа от реализацията на проекта “Южен поток” заради изискванията на ЕС, бе решено да се строи “Турски поток”. По-късно обаче преговорите по проекта бяха спрени, отчасти заради кризата в двустранните отношения.

Проектът предвижда строителство на газопровода през Черно море до европейската част на Турция и по-нататък към границата с Гърция. Дължината на морската част на проекта трябва да бъде около 910 км, а на сухопътната част на турска територия – 180 км. Общата стойност на проекта се оценяваше на 11.4 милиарда евро.

                                                                      http://econ.bg/l.a_i.728353_at.1.html

Предишна статия

Питер Дэниелс – история успеха!/на руски език/

Следваща статия

Вашингтон предупреди, че отношенията с ЕС са под заплаха…

Други интересни