Срещата Путин – Ердоган започна, министри и разузнавачи чакат

Автор: Няма коментари Сподели:

Срещата между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган започна в Санкт Петербург с ръкостискане, обръщение към госта с “уважаеми” и в присъствието на делегациите на двете страни, които след това останаха да изчакат резултата от разговорите на 4 очи.

“С вас добре знаем, че в изминалите години нивото и характерът на нашите отношения достигна безпрецедентно ниво и качество. Но след известната трагедия се сринаха на много ниско равнище, деградираха”, започна руският президент в присъствието на журналистите в Гръцката зала на Константиновския дворец.

Турският му колега отвърна с благодарности, че “в този деликатен период” Путин е намерил време за тази среща и добави: “Турско-руските отношения влязоха в позитивно русло, известен ви е нашият процес за определяне на целите и съм уверен, че със стъпките, които ще направим заедно, ще започнем да разширяваме този процес.”

Според “Хюриет” в турската делегация са вицепремиерът Мехмет Шимшек и още 5 министри – на външните работи Мевлют Чавушоглу, на културата и туризма Наби Авджи, на икономиката Нихат Зейбекчи, на земеделието Фарук Челик и на енергетиката Берат Албайрак, който е и зет на Ердоган. С тях пътуват началникът на турските спецслужби Хакан Фидан и лидерът на Партията на справедливостта и развитието Мехди Екер.

За част от тях е известно, че ще имат двустранни разговори с руските им колеги.

Срещата Путин - Ердоган започна, министри и разузнавачи чакат

Reuters

Путин закъсня за разговорите с около час, което не е необичайно, тъй като той е известен, че почти никога не спазва графика и често се появява с около 4 часа по-късно.

След работния формат в началото на срещата на двете делегации двамата президенти се оттеглиха за разговор насаме, а срещи е предвидено да има на Чавушоглу с външния министър Сергей Лавров, както и на говорителя и зам.-ръководител на президентската администрация Ибрахим Калън с помощника на руския президент Юрий Ушаков. Отделни разговори би трябвало да имат и другите участници на двете държави, а след пресконференцията на Путин и Ердоган двамата държавни глави ще се включат в среща на бизнесмени от Русия и Турция.

“Вашето позвъняване по телефона веднага след опита за преврат много зарадва мен и народа ни”, каза Ердоган, преди оператори и фоторепортери да бъдат помолени да напуснат залата. Той добави, че турците искали демокрация, което си личало и от големия митинг в неделя.

Ердоган побърза да изрази задоволство и от това, че по протокол се пада Турция да е приемаща страна на следващото от замразените заседания на Съвета за сътрудничество, председателстван от двамата президенти. Преди визитата му в Русия от Кремъл заявиха, че подобно заседание ще има, ако Путин и Ердоган се договорят да се поднови работата в този формат, както и че то ще бъде в Москва. Засега руската страна изпраща предпазливи сигнали, че предпочита да заработи на по-ниско ниво – съвместна група за стратегическо планиране на външни министри и смесена междуправителствена комисия.

                                                                                                             http://www.dnevnik.bg

Предишна статия

Войната за съзнанието на света

Следваща статия

“Турски поток” ще има, но засега само до Турция

Други интересни