Старо Железаре днес

Автор: Няма коментари Сподели:

Христо Стоичков редом до Брад Пит в Старо Железаре© trud.bg  

Дуварите на къщите на пловдивското село Старо Железаре (Община Хисаря) ще се сдобият това лято с нови 40-ина знаменитости, които ще делят мегдан с местните баби и дядовци, пише Труд. Това стана ясно в събота вечерта при откриване на второто издание на международен фестивал на стенната живопис “Село на знаменитости”, организиран от местния художник Венцислав Пирянков и полската му съпруга Катажина.

Image title

“Tова е четвъртото издание на нашите летни срещи със изкуството и на инициативата “Ревитализация/Обновяване на българското село”, чието начало бе поставено през 2013 г. И тази година артистичните дейности ще са под формата на фестивал на муралите (стенописи). Това е фестивал на толерантността, мултикултурата, миграцията, метаморфозите и това, което би могло да бъде действителност”, коментират Венци и Катажина Пирянкови, които живеят постоянно в Познан.

Image title

За четвърто поредно лято артистичният дует идва у нас заедно с деветима от най-талантливите си студенти от школата по рисуване “Венци”, за да украсят стените на оградите и къщите в Старо Железаре. Неговата слава стигна чак до Щатите, след като наскоро за българското село на знаменитостите се появи обширен материал дори във всекидневника “Ню Йорк Таймс” със снимки на Барак Обама и куп световни лидери и личности. 

Image title

Това лято към тях ще се присъединят поне още 2 дузини нови начело с бившите държавни глави на Израел Шимон Перес и на Палестина Ясер Арафат в компанията на Вълко Пирянков, дядото на Венци и единственият бояджия на прежда в цялата Тракийска низина по своето време. Стенописът върху родната къща на художника ще е символ на помирение, толерантност и визия за мирно уреждане на различни конфликти. На стените на други обществени и частни сгради в селото пък ще бъдат изографисани четирима от най-известните българи – Христо Стоичков, Стефка Костадинова, Христо Явашев и Петър Дънов. 

Image title

В съседство компания ще им правят кинозвезди като Брад Пит, Леонардо ди Каприо, Мерилин Монро сред прасета, политици като Махатма Ганди, Ейбрахам Линкълн, Клеопатра, Владимир Путин, знаменитости от различни области на културата и науката като Джон Ленън, Уди Алън, Алфред Хичкок, Франц Кафка, Марк Твен, Анди Уорхол, Салвадор Дали, Пабло Пикасо, Фредерик Шопен, Миколай Коперник, Карл Лагерфелд и др. Някои от новите стенописи вече са завършени, тъй като по тях се работеше още от началото на юли, а други все още са на фаза идеен проект, но и те ще са готови до края на август.

Image title

Стенописите придават уникална атмосфера на село Старо Железаре, където доскоро имаше само занемарени каменни развалини от обсерватория от времето на траките. Хората, нарисувани един до друг, най-вероятно никога не биха се срещнали, но чрез изкуството срещата на различни култури и далечни един от друг светове става абсурдно възможна. 

Изчезва изкуственото разстояние между селските баби и кралица Елизабет Втора, а от миналото пристигат цар Борис и Алберт Айнщайн в бъги, теглено от магаре. Редом с тях са Индира Ганди и Фидел Кастро, за чието посещение заедно с Тодор Живков през 70-те години на 20-ия век и до днес разказват по-възрастните хора в селото.

                                                                   http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1596044

Предишна статия

Художникът Венцислав Пирянков е в Старо Железаре!

Следваща статия

Масова незаконна сеч във вододайната зона на Габрово

Други интересни