Масова незаконна сеч във вододайната зона на Габрово

Автор: Няма коментари Сподели:
Image title

Теренът в червения кръг е с неясен собственик. Теренът в оранжевия кръг е собственост на Теди-СМ, която е собственост на бившия депутат от ДПС Максим Димов и негови съдружници от ДС.

Дълбоки дол

 Биволъ получи сигнал за започнала масова сеч на вековни букови гори в непосредствена близост до вододайната зона на гр. Габрово. В землището на с. Стоманеците, по пътя за известната с красотата си местност Узана са влезли дървосекачи и тежки машини, които от 10 дни секат гората, а дървения материал струпват на самия площад на селото, алармираха местни жители.

Нашият екип реши да извърши необходимата проверка около обстоятелствата за скандалната сеч. Само преди дни в репортаж на Нова ТВ бе разкрита корупционна практика в РДГ Велико Търново, под чиято юрисдикция попадат и зоните за започналата сеч около Габрово. В хода на своята проверката, попаднахме на твърде драстични факти, които решихме да направим публично достояние, с оглед на обществения интерес.

                                          Тройна законова защита не важи за дърварите

Сечта попада и в терен от Натура 2000 и на територията на парк Българка. Така мястото на започналата сеч на старите гори попада под тройна защита. Районът е уникално красив, със запазен ландшафт и местообитания от векове и е една от най-силните туристически дестинации в областта. Оттам минава пътят за местността Узана, която е лятна и зимна почивна и рекреационна зона и един от малкото ски курорти в Стара планина.

Това обаче по никакъв начин нито впечатлява, нито стряска дървосекачите. Трите институционални защити очевидно не са сработили практически /което не е изненада в България/, щом е допуснато изсичането на вековните букови гори. За да осигури достъп до сечището е унищожено коритото на много красивата планинска река Дълбоки дол, която е превърната в горски път на тежките багери и камиони за извозване на изсечената дървесина. В резултат планинската река е съсипана, а живеещата в нея пъстърва е убита.

Престъплението може да доведе до кумулативен ефект, защото р. Дълбоки дол се спуска към самото Габрово и при силни дъждове, разбитито корито на реката може да засипе града с огромни камъни и скалисти наноси, разбити и разместени от камионите на дърварите

                           #КОЙ изсича горите без респект от закон и държавност?

Проверка на Биволъ показа, че организаторът на цялото безобразие е криминално проявено лице от Габрово – Георги Митев – по прякор „Лотоса“. Преди години той е бил арестуван и следственкато участник в група от т.нар. “имотна мафия” – мутри, които чрез заплахи и измами карат хора да прехвърлят на тяхно име своите имоти и недвижима собственост.

Практиката показва, че престъпниците от имотната мафия винаги играят с корумпирани нотариуси и магистрати, които им подсигуряват гръб в престъпленията и с които обикновено се делят получените по криминален начин средства от разполагането с придобитите с рекет, заплахи и натиск частни имоти. Каква е съдбата на полицейската акция срещу имотната мафия в Габрово и как е завършило участието на Лотоса в нея, Биволъ предстои да провери.

Местни хора разказаха на наш кореспондент, че Георги Митев – Лотоса участва в масови изкупувания на частни гори, предимно от стари и възрастни хора или техни наследници, чрез натиск или манипулации. Целта била да се сложи ръка на собствеността и след това да се издействат неизбежно разрешителни за сеч, за да може гората да се превърне в дървен материал и да се продаде. Никакви други мотиви, закони и съображения не движат тези организации, събрани единствено около материалния интерес.

Имотът, в който в момента се сече с пълна пара е с площ 40 декара и е собственост на Тотю Досев Тотев. Тази информация е от Кадастъра, От други публични документи се разбира, че Тотю Досев Тотев е починал и имотът е собственост на неговите наследници. Кои точно са те не се удаде да установим, защото в Имотния регистър не е записано нищо на партидата на въпросния имот: 14218.329.43. Този факт сам по себе си е тревожен. Налице е голям терен с апетитна гора без ясен публичен собственик.

Теренът обаче има ясен статут на защитена територия, като това изрично е отбелязано в Кадастъра, показа справката получена от Биволъ. Въпреки това разрешителното за сеч за този горски масив с кадастрелен номер 14218.329.43 е утвърдено от изпълнителния директор на ИАГ инж. Тони Кръстев. То е издадено на фирмата Евроинвест ВТ ЕООД за отдел 56 подотдел Г1 и е с номер 0295797 от 21.03.2016. 

Странно е, че такова позволително за сеч не се открива в публичния регистър на Изпълнителната агенция по горите.

totiu-dosev-totev

Тъй като не са получили законов достъп до терена, дърварите са решили да играят “ва банк” и без да се замислят даже са подкарали камионите с дървения материал направо в коритото на близката река, като тотално са разрушили съществуващия ландшафт. Това попада под ударите на драстично нарушение на няколко закона и особено на ЗООСВ. За съсипаната планинска река вече е уведомена и “Басейнова дирекция”, която трябва да извърши проверка и констатации на место. Биволъ обаче публикува снимков материал, който показва ясно нанесените щети.

Разораното дере приток на река Дълбоки дол

                             Разораното дере приток на река Дълбоки дол

Местните власти на свой ред са подали многобройни сигнали в МВР, но в продължение на десет дни никой не е в състояние да възпре секачите да се разпореждат във вододайната зона на Габрово и Природен парк Българка.

Наглите действия на бригадите с резачките се ръководи именно от „Лотоса“. Той се отличава с характерна външност, украсена със златни ланци. Както споменахме вече, „Лотоса“ е разследван в рамките на организирана престъпна група за документни измами, изнудвания и кражби. На името му не се води никакъв бизнес, но списъкът с имотните придобивки на Георги Митев е впечатляващ – повече от 30 записа в Имотния регистър. Част от имотите са запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество през 2015 г.

mitev-zapor

Някои от подените до МВР сигнали са за заплахи и опити за корумпиране, заради отказания от общински служители легитимен достъп до горите на дърварите и машините им. След категоричната съпротива на местната власт, знамето на Община Габрово върху кметството на най-пострадалото от изсичането село – е било варварски свалено, скъсано и стъпкано на площада, а пилона изтръгнат с металните планки от фасадата на сградата.

Знамето на община Габрово е изтръгнато и стъпкано на площада след конфликт на местната власт с мутрите-дървосекачи.

         Знамето на община Габрово е изтръгнато и стъпкано на площада след конфликт на местната власт с мутрите-дървосекачи.

Една безпрецедентна изключително нагла демонстрация на мутренския башибозук, за това всъщност #КОЙ управлява територията и #КОЙ представлява и диктува законите в България.

Целта е една и тя е сплашване на “непослушните” служители и всички, които не са разбрали още ясно как и от кого се управлява държавата. Данни и снимки от манифестираното посегателство над институционалните символи са предадени на МВР Габрово, за извършване на проверка и установяване на извършителите и вдъхновителите на престъплението.

                                                         Имоти свързани с ДПС

Единият от имотите с разрешително за сеч е собственост на знаков бизнесмен на прехода – бившият депутат от ДПС и ковчежник на НДСВ Максим Димов. Негови влиятелни съдружници в годините са кадри на бившето ПГУ на ДС и т.нар. “генералско движение”.

Биволъ научи, че е издадено друго скандално позволително за сеч върху защитен терен с кадастрален номер 14218.329.49 отдел 57 буква Ж. Този терен е собственост на фирмата „Теди-СМ“ ЕООД, която на свой ред е собственост на „Маккап“ АД, преименувана на „РНК Капитал“ и обявена в състояние на фалит. Имотът дори е запориран от съдебен изпълнител като обезпечение за кредиторите.

„Мак Кап“ е фирма на Максим Димов. Тя е мажоритарен собственик на „Инвестиционен посредник МакКап“, преименувана на „РНК Капитал“. Сред акционерите на РНК Капитал са бившите кадри на ДС Владимир Кънчев и Цветан Начев, както и бившият шеф на столичната полиция Чавдар Чернев, за който се знае, че е част от легендарния “кръг Монтерей”, считан за щаб на перманентно правителство в сянка и с неоспоримо влияние върху управляващите. В разгара на скандала около “Досието Буда” през 2013 г. Борисов обвини за теча именно генерал Чернев и неговият “кръг Банкя” за публикуваните от Биволъ документи (виж тук и тук). Информацията, разбира се, не беше вярна, но осветли нощните кошмари на Борисов, от кого най-много се страхува той и какви са неговите притеснения като управляващ.

makkap-chernev

Акционерната книга на Маккап показва участниците

Въпросните връзки издават силна индикация за Задкулисни интереси зад започналия апокалипсис в защитените зони над Габрово и видимото притеснение на институциите да реагират категорично и убедително, според законите на републиката. Случаят с мутри като „Лотоса“, които се разпореждат в защитените теритирии, е поредното доказателство, че мутренският преход съвсем не е отминал, а изживява свой своеобразен ренесанс по всички направления на обществената ни агония.

                                  Смут в институциите след като Биволъ огласи сечта

Подобна наглост като сечище в тройно защитена зона едва ли е възможна без чадър и гръб от много високо място в държавата. Чак след като Биволъ публикува гневен фейсбук статус се усети раздвижване в институциите. ИАГ публикува прескомюнике, че проверка извършена на 7 юли установила прокарването на незаконния път през дерето във вододайната зона. Към този момент сеч не била констатирана, въпреки че тя тероризира жителите на близките села вече дни наред.

Не става ясно обаче защо никой не е потърсил отговорност от нарушителите, след като проверката датира от близо 2 седмици, а сигнали до МВР са подадени няколко пъти след нея. Едва вчера, /29.07/  нова проверка е установила, че сечта е започнала.

Излиза, че заради бездействието на институциите „Лотоса“ и аверите му са могли да започнат да секат необезпокоявано и да си прекарват трупите по незаконния път в унищоженото дере.

Потърсена за коментар, министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева потвърди, че е наясно със сигналите за сечта и ще проследи действията, които се отнасят до правомощията на нейното ведомство, в случая -Басейнова дирекция за разораната река. Природните паркове, като Българка обаче не са в патримониума на МОСВ, а на МЗХ, което дава реално безконтролни правомощия на местните горски да издават разрешения за сеч в тези само формално “защитени зони”. Още повече, че най-скандалните и спорни разрешения се издват от т.нар. “частни горски лесничеи” /лица сертифицирани от ИАГ, но не със статут на държавни служители, а частни предприемачи/ В крайна сметка обаче всичко се одобрява от ИАГ, както и цитираните документи на “Лотоса” с печата на агенцията и лично на шефа и Тони Кръстев. 

Биволъ се пита: Какво ли черезвичайно обсотоятелство е наложило личната намеса на Кръстев в тези разрешения, ако приемем, че подписите и печатите не са фалшиви. Отново не става съвсем ясно защо изобщо е допуснато да започне сечта в парк Българка, защитена зона по Натура 2000 и санитарната зона на Габрово, в нарушение на редица норми и законови защити?

pechat-krustev

Късно в петък вечерта в редакцията се обади Кметицата на Габрово г-жа Таня Христова. Тя заяви, че дърварите нямат позволително за достъп до горите издадено от община Габрово. Христова е инициирала проверка на всички възможни инстанции и е подала на свой ред сигнал до Областна администрация, ИАГ, МВР. По нейна инициатива се свиква комплексна среща с участието на всички заинтересовани страни на 3-ти август, за да се изясни скандалната ситуация около започналите сечи заплашващи не само природата, но и самото водоснабдяване на областния център и околните селища. Христова ни уведоми също, че след мобилизация на институциите най-после РДГ са предприели действия и са спрели изсичането за 3 дни, временно преди срещата на 3-ти август в общината. Тя отново подчерта, че по документи сечта била разрешена от РДГ, с изключение на разрушеното речно русло.

                         Кой се възползва от безстопанствените природни паркове?

Едно от обясненията за институционалния вакуум в този скандален случай се крие във факта, че бившият директор на ПП Българка Мая Радева беше уволнена от сегашното ръководство на МЗХ и беше сложен временен директор – Цветан Марков.

При това положение планът за управление на парка е блокиран, а липсата му позволява на знакови бизнесмени на прехода да пращат мутрите си, за да унищожават вековните букови гори.

Подобно е положението и в Парк Странджа, който също е с временен управляващ. Димо Димов стана изпълняващ длъжността директор, след като правителството на Орешарски/Пеевски уволнни дългогодишния директор Стефан Златаров. Златаров беше ключова фигура за събарянето на незаконния комплекс „Златна Перла“, собственост на свързани с Ахмед Доган лица. Благодарение на активната позиция на директора Стефан Златаров, бе спряно и планираното от кметовете на Царево масово застрояване и бетониране на едно от последните запазени девствени брегове у нас, които са в границите на ПП Странджа. Уволнението на този човек носи отчетливия отпечатък на отмъщение заради активната му позиция срещу закононарушенията срещу природното ни богатство.

През януари МЗХ увери в отговор по ЗДОИ до Биволъ, че предстои да бъдат обявени конкурси за нови директор на ПП Българка и ПП Странджа.

                                   Конкурсите обаче и до момента не са обявени!

zdoi-mzh-direktori

Факте е, че Цветан Марков и Димо Димов имат опит най-вече в лова и дърводобива, но не и в управлението на природни паркове. 

Поголовните сечи в парковете при тяхното управление станаха пословични, но явно това устройва властта, която бави конкурсите.

Последствията от това умишлено бездействие са непоправими и резултатът ще бъде съсипана природа, туризъм и местен поминък, за сметка на пълните джобове на мутрите и техните ментори в сянка. Един емблематичен малък разрез показващ генетиката за убийството на България през безкрайния “преход” до предизвестено леталния ни край.

Биволъ ще проследи инициираната на 3 август 2016 г. колективна среща в Община Габрово, на която ще присъстват представители на РДГ – Велико Търново, частнопрактикуващите лесовъди, издали позволителното за сеч, ДПП „Българка“, ВиК – Габрово, както се съобщава в прессъобщението на Изпълнителна агенция по горите. Нашият екип ще информира българската общественост за развитието на този симптоматичен скандал.

                                                                  https://bivol.bg/sech-gabrovo-park-bulgarka-1.html

Предишна статия

Старо Железаре днес

Следваща статия

Емилиян и Надежда Станеви. Писателят – народен представител, разказва как в парламента и при социализма царяло безхаберие.

Други интересни