Трите кита на световния амок!

Автор: Няма коментари Сподели:

                              Кратко евангелие на лузъра

Как да не изпиташ умиление пред неистовите усилия на германските власти да бранят до смърт мултикултурната толерантност? Полицията в Мюнхен обяви, че масовият убиец се казва Давид. После британските медии разкриха, че името му е Али. Но явно немската желязна фрау се е обадила на британската втора желязна лейди, защото скоро държавната Би Би Си се върна към Давид. Частните пък се преориентираха към Али-Давид. Това е нещо като Мохамед – Христо. Или като Симеон – Хасан. Мултикултурализъм в действие.

Германската версия за амока на Али-Давид мирише леко на цензура и това я прави съмнителна. Несъмнен е само стремежът на властите да обясняват тези казуси като индивидуално изперкване. Религията и имиграцията нямат нищо общо, не дай си Боже да се възроди духът на Хитлер.

Страхът от духа на Хитлер вече 70 години е официалната немска религия. Някои изнасилени немкини дори не докладвали в полицията, че изнасилвачът им е арабин, защото не искали да раздухват ксенофобията. Много е превъзпитан този народ!

Но да се върнем на амока, който явно обхваща и партийните системи на великите държави. В САЩ двамата президентски кандидати не се съревновават в това кой е по-одобряван от населението, а кой е по-ненавиждан. И Тръмп, и Хилари се радват на около 60 на сто недоверие и неодобрение. Един водещ в MSNBC каза, че сред демократите имало поне 20 известни политици, които биха победили Тръмп с поне 20 пункта. И обратното. Обаче съревнованието е по лошотия, така решиха “лузърите”- новото име на прекараното мнозинство.

Тръмп победи сред републиканците, защото напълно зачеркна господстващата републиканска идеология, която там наричат “консерватизъм”. Същото направи и Хилари – врътна една голяма лява рокада, колкото да отстрани Сандърс. Никой не й вярва, но електоратът е в капан.

Във Великобритания всички големи партии дадоха указание на референдума да се гласува за оставане, а народът, т е. лузърите, гласуваха за напускане. Такова разминаване на народ и партии досега никъде не е наблюдавано. Пълен амок. Но ако същият референдум се направи във Франция, Холандия, Италия, навсякъде ще е същото.

Русия едвам бере душа, но Путин върти света на пръстите си!

Той е виновен за всичко – и за възхода на ултранационалистите, и за джихадистите, и за глобалното затопляне. В тази жега всеки мечтае за вила в Сибир. Последният му хит е, че дал на “Уикилийкс” хакнатите имейли на Демократическата партия, за да дискредитира Хилари. Руският президент ще избира американския? Светът наистина е в амок!

Обама пък се държи като човек, когото мотиката е ударила по челото, но пак отказва да я назове. Ислямските атентати в САЩ станаха всекидневие, но той не използва израза “ислямски тероризъм”. За хаоса в Близкия изток според него са виновни “племенните отношения”. Защо толкова хора подкрепят ислямофоба Тръмп? Защото това били лузърите в обществото, изключените от общия подем и благоденствие. Но пък тези “лузъри” са половината гласоподаватели, близо 70 на сто от белите мъже! Ако добавим и черните, които са още по-лузъри, оказва се, че цялото общество е изградено от лузър върху лузър.

Ще напомня, че на български “лузър” означава загубеняк. Но тази дума вече придоби класов характер, както думата “гей” (весел) бе присвоена от хомосексуалистите. Време е за “лузърски манифест” или “Евангелие на лузъра”.

Лузърите са врагове на глобализацията, защото са лузъри. Уви, това включва поне 80 на сто от населението на Европа, САЩ, Близкия изток, Африка, Азия и така нататък. Политолозите – грантоеди са в амок пред възхода на тази класа. Те говорят за някакво “изчерпване на проекти”, “един разглобен нов свят”, за локалното срещу глобалното и така нататък, и така още. Но защо се разглоби светът? Кой го разглоби? Мълчание.

А обяснението не е чак толкова трудно. Световният амок може да се обобщи с една-единствена дума – неолиберализъм. Неолиберализмът агонизира.

 Погледнато от лузърската гледна точка, глобализмът се свежда до проста формула – граби се локално, а се укрива глобално. Ако нямаше офшорки, нямаше да го има и мита за глобализацията.

Ето само три от проявите на неолибералната агония:

1. Социалното неравенство в развитите страни вече надхвърли нивата отпреди Първата световна война. А това неизбежно поражда насилие, бунт, война. Механизмът, с който неравенството променя и хората, и обществените отношения, е чудесно обяснен в книгата “Патология на неравенството” от Ричард Уилкинсън и Кейт Пикет, с това заглавие е издадена на български. Силно я препоръчвам, ако искате да разберете защо например циганите взеха да подивяват. Или защо един млад европейски мюсюлманин е по-радикален от родителите си. Всичко започва още на хормонално ниво.

2. Арабският свят беше хвърлен в хаос от серията агресии на САЩ и европейските съюзници. Съборени бяха все светските режими. И какво да дойде на тяхно място? Естествено, че религиозни лидери, фундаментален ислям.

Агресията предизвика своя “откат” – лишени от възможност за оцеляване, милиони бежанци нахлуват в Европа и също я хвърлят в хаос. Много ясно, че част от тях ще търсят отмъщение, джихад.

3. Марксистката идеология изгуби привлекателност, а социалдемократическите партии предадоха електората си. За недоволните от неравенството остана само една жизнена егалитарна идеология – ислямът в неговия оригинален вид. Ислямът е по-завладяващ от марксизма, защото намира своето основание в божественото, в духовността. И обещава отплата не само на този свят, а в отвъдното.

Като казвам “оригинален ислям” имам предвид тази догма, която е в Корана и хадисите – спомените за делата и съветите на Мохамед. Според нея всички правоверни са равни пред Аллах, а “потисниците” трябва да бъдат убивани. Това е идеологията на бунта срещу неравенството, срещу господарите на света. И е много привлекателна за всички лузъри, които търсят духовна опора.

Взети заедно, тези три фактора обясняват европейския амок!

Родените в Европа младежи мюсюлмани не успяват да се интегрират и да направят такава кариера, за която може би мечтаят. Уж са вече немци, а са още втора класа. Дори и трета, след белите лузъри. Механизмът на неравенството ги прави гневни и склонни към насилие (виж точка 1). Духовното им убежище е в радикалния ислям (точка 3), който ги учи да се борат с потисниците и да не ценят живота на този свят, защото той не струва и пукнат грош. И ако загинеш заради каузата на Аллах, няма лошо – на онзи свят те чакат 72 прекрасни девици.

Понякога си мисля, че ако комсомолът караше своите членове да се молят на Маркс по 5 пъти на ден челобитно, цитирайки избрани строфи от “Комунистическия манифест”, демокрацията нямаше да има никакъв шанс в соцлагера. А президентът на България днес щеше да е Владко Живков. Уви, партията не обеща отвъдното, а само светлото бъдеще.

Какво да правят тези “лузъри”, които не са мюсюлмани? Социалдемокрация вече няма – в Германия тя се изгуби под фустите на Меркел. У нас тя въведе плосък данък и олигархизъм. В Англия лейбъристкият елит иска да свали своя лидер Корбин, защото тайно симпатизирал на работниците. Не бил достатъчно ентузиазиран в борбата срещу Брекзита, завалията. Много бил ляв.

Затова младият християнски лузър се насочва към крайнодесните и ксенофобски партии!

Преди 50-100 години той би се записал в някой марксически кръжок. Обаче съветският комунизъм рухна, троцкизмът изчезна, маоизмът се спомина, и дори свежият италиански комунизъм замръкна. Като няма класова борба, убежището е в расовата борба.

Вярно, българският “лузър” често търси спасение в русофилството. Но, уви, Русия е държава с ултрадясно управление. Там царува панславянският олигархизъм, там е Третият Рим, където имаме патриции, парии и Пета колона. Това още повече обърква умовете.

Ето много накратко социалните и глобални фактори на световния и нашия амок. Съветвам родните лузъри да си купят молитвени килимчета и рецитират този текст, докато се молят челобитно по 5 пъти на ден.

Така, малко по малко, ще настъпи прояснение.

27.07.2016 09:30

 Валери Найденов                             https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5672722

Предишна статия

Доцент Иво Христов – България днес!

Следваща статия

Зона 51 в САЩ!

Други интересни