Тезите на премиера Бойко Борисов за съвременния свят!

Автор: Няма коментари Сподели:

Публикуваме тезите на премиера Бойко Борисов за съвременния свят, изказани в „Здравей, България!“ по Нова телевизия

За президентските избори

Президентските избори са толкова далече спрямо събитията в света, че са ми последна грижа към този момент. Сега не му е времето да се говори президентски избори. Когато държавният глава насрочи изборите, тогава ще говорим.

АБВ прави същото, което прави и Реформаторският блок, или по-конкретно ДСБ. Те казват: “Ние искаме да имаме общ кандидат на левицата, но ние ви посочим кой да бъде той.” АБВ с този си ход казват на левицата: “Първанов ще бъде кандидат, но ние сме за обща лява кандидатура.” Така поставят госпожа Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Първо, тя като нов лидер трябва да спечели избори или поне така да се сбори, че да видят, че БСП се съживява, че е в подем, че е жива и че е мощен опонент. Ако изкарат за кандидат Първанов – заминава всичко, това всички го виждат. Сега тя е принудена да изкара свой кандидат и така може би няма да има обща лява кандидатура.

В същото време какво правят реформаторите от трибунката на парламента? Казват: “Да дойде Борисов веднага тук, за да му покажем, че трябва подкрепим, обаче като независим, бившия кандидат на ГЕРБ – Плевнелиев… който между другото се справи прекрасно. Справи се, защото не работеше като Първанов във време, когато светът беше спокоен, а парите валяха като шума. Плевнелиев работи в много трудно време.

Когато си говорим с него (Радан Кънев, б.р.) не пред медиите – изключително разумен човек, когато ми излезе и види камерите и започне да ги говори едни неща – изтръпвам.

В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата, която трябва да изпълнява в новия световен ред. Една дума – обединител. Да бъде приет от всички, когато бъде избран. Нацията в следващите месеци и години ще има нужда от човек, който да опита да балансира между партиите, изпълнителната власт и да опита да консолидира нацията, не да я раздели.

За патриотите

Валери Симеонов може да си каже каквото иска (лидерът на НФСБ поздрави превратаджиите – б.р.). Ако носеше той отговорността на държавата, щеше да внимава, като говори, че трябва да се изправят ракети срещу страна от НАТО. В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Когато се събрахме в 4 ч сутринта в България, всяко изречение сме гледали в това, което транслираме към света… Ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Тези, които поддържат Ердоган, дават за пример Афганистан, Ирак, Либия. Ако беше успял превратът, какво щеше да се случи с Ердоган?

За света

Светът е обзет от напрежение. Ако трябва да съм гадател и оракул, хороскопът на света е много лош. Нищо не виждам в обозримо бъдеще, което да успокои света. Няма разумен политик, който да подкрeпи военен преврат, където и да е. Затова и в нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Не само защото е преврат – стреля се с танкове и самолети по цивилни сгради – това е неприемливо.

Ние сме в един петоъгълник в момента, по-сложен от Бермудския триъгълник. От едната страна имаш Черно море и Крим, от другата – Турция, Гърция, Македония. Всички в ЕС са разтревожени. И ние, но нашата е най-деликатна ситуация, защото ние сме не само външна граница на ЕС, но трябва с нашата политика да запазим баланса.

За Черно море

Отново започнаха руски самолети да наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат. Няма да коментирам тази тема, защото е свързана с НАТО, но не всички от няколко дни го правят. Все по-тревожно става в нашето Черно море.

Искам Черно море да е зона на транспортни коридори, на добив на нефт и газ, на туризъм и кой не го иска? Демилитаризирането може да стане само по линия на НАТО, съседните страни, Русия и Турция – всички, които сме в този басейн. Като начало трябва да се опитаме да спрем ескалацията на въоръжението. Напрежението между Великите сили става нетърпимо.

За бежанците

и Турция

Усеща се раздвижване от другата страна – Турция, неспокойствие. Движат се бежанци, всеки ден в България, във вътрешността на страната, залавяме по 150-200 души. Всички са там и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна и виждаме нищо, което ни кара да бъдем по-ведри. Вторачвайки се в Турция, виждате, че дори споразуменията от Минск не се спазват.

Следва много внимателно да се говори по темата за Турция, защото по-близко от това няма – не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани в България. Нашата ситуация е най-деликатна, защото оттук нататък ние сме не само външна граница на ЕС, ние с нашата политика и поведение трябва да запазим баланс, въпреки че арестите на съдии, учители… ние не го разбираме. Трябва да бъдем малко по-внимателни в изказа, защото трябва не само да запазим комуникацията, а да направим така, че те да спазят своя ангажимент да не ни залее бежанска вълна.

За реформите

и министрите

Министрите от Реформаторския блок правят трудните реформи и затова те имат подкрепата ми. Радан Кънев с неговата партия реално е в управлението. Да се откажеш от Москов… колко пъти Москов е бил при вас като шеф на ДСБ и ни е атакувал. И не само това. Там имаме нужда от подкрепа – не ни я дават, казват – това е на премиера работа. Когато се срещат с доктори, недоволни, аптеки или джипита, те казват: Това са Бойко и Москов, ние не сме.

За асфалтираните дървета

Има тъпанари. Като вижда, че има дърво, защо го асфалтира? Знаеш, че ще минат хора покрай него и ще го видят.

                                                                          http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5665472

Предишна статия

Into the Blue

Следваща статия

Гризли Grizzly

Други интересни