ПОЯВИ СЕ НОВ КОНЦЕСИОНЕР ЗА КРАСНОВСКИ БАНИ

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                     Автор Ирина Кирилова

     Преди десет  години Красновските бани бяха дадени на концесия. Концесионерът получи автентична баня от тридесетте години на миналия век и  95 декара парк, занемарен от години.

    Първият договор за концесия е пописан на 17 октомври 2006 година. Общинският съвет взе решение да даде Красновските минерални бани и прилежащия към тях парк, за да се осъществи търговска дейност за обществено обслужване на населението. Договорът е подписан от дама -ръководител  на фирма, която пристигна в Хисаря с големи амбиции. Но мина време, а на Красновските  бани не започна работа. Концесионерката призна, че няма пари и потърси съдружник, който да осигури средствата на нейната фирма. Така тя продаде фирмата на новия концесионер –  собственик на мощна строителна фирма.  Фирмата трябваше да представи 100 хиляди лева гаранция, с която да гарантира изпълнението на инвестиционната програма в  сроковете, уговорени в договора за концесия и допълнителното споразумение към него.

       Фирмата трябваше да ремонтира банята, да изгради хотел и четиринадесет фамилни къщи, Спа център, открит и закрит басейн, козметични студия, масажни кабини, аромо, музико и цветотерапия, рехабилитационен център с електропроцедури, калолечение, парафинолечение, криотерапия, фитнес, сауна, руска и билкова баня, ресторант с 60 места, кухня, лоби бар и рецепция, плаж и паркинг.

      За шест години общинските съветници три пъти проявяваха разбиране и променяха срока на концесията.

     Накрая работата започна и се ремонтира минералната баня. Външната фасада беше запазена в автентичния и вид от тридесетте години на миналия век. Остана и надписа на мозайката с годината на построяване – 1928. След това започна строежът на ресторанта, издигнаха се основите на фамилните къщи и се направи паркинг. Концесионерът вложи в обекта два милиона евро. От тук започнаха проблемите. Икономическата криза обърка работата на мощната пловдивска строителна фирма и концесионерът спря да плаща  от средата на 2010 година концесионната такса. Внесе малка част от нея.

     Общинският съвет взе решение, че удължава концесията до края на 2013 година. Но концесионният договор спря да се изпълнява не само за изграждането на на модерен СПА център към минералната баня с хотелски комплекс и вилно селище,  но и  за парка , където трябваше да се изгради алейна мрежа, парково осветление,  да се изчистят всички храсти и дива растителност, да се посадят нови дървесни видове и декоративни храсти, да се направят паркови алеи, да се сложат пейки и беседки, да има детски кът. Image title

Не се изпълни  и онази част от договора, която предвиждаше да се открият поне 57  работни места.

   Така дойде 2016 година. Десет години след  подписването на първия договор се появи нов концесионер. Фирмата е от Софийско и преди десетина дни пристигна на разговор с ръководството на общината и общински съветници.

     След този разговор от фирмата дойде писмо до председателя на Общинския съвет – Гатьо Султанов. Той покани на срещата с новите кандидати общински съветници. Поводът беше писмото от фирмата, което е твърде ултимативно. В него се нарежда на Общинския съвет да вземе решение за оздравителен план за Красновски бани и  договорът да бъде подписан.

   На срешата присъстваха Пенка Дойкова – кмет на община Хисаря, председателят на Общинския съвет – Гатьо Султанов, Вълко Макавеев,  Георги Пирянков, Бойко Гавраилов, Атанас Куковски, Пенка Рахова, д-р Недевски, д-р Александров, Мария Мустакова, Ива Вълчева, кметът на Красново – Цвятко Истилянов.

   Според участници в срещата, много добре би било, ако там беше и Пенчо Шапков, който като икономист и банкер би дал компетентен съвет във връзка с оздравителния план за Красновски бани. От желаещите за концесия не дойде никой на втората среща.

    Дискусията беше свързана с това,  че общината трябва да не губи, ако даде концесията на хората от Софийско.  Исканията в тяхното писмо в никакъв  случай не могат да бъдат изпълнени, защото на 19 юли е събранието на кредиторите. Така че преди това Общинският съвет не може да вземе никакво решение. Освен това решението на Общинския съвет отива при Областния управител и чак, когато бъде одобрено, влиза в сила.

    Председателят на Общинския съвет – Гатьо Султанов изпрати на фирмата, желаеща да вземе на концесия Красновските бани,  писмо с резултатите от срещата.

    Участниците се обединиха около това, че трябва преди всичко да се направи анализ на оздравителния план и да се прецени общината няма ли да бъде ощетена. Защото според непотвърдени данни са се натрупали около 360 000 лв. концесионна такса.

    Породи се съмнение, че хората от тази фирма може да са лице на друга фирма, зад която стоят други хора.

     На сесията, която ще се проведе на 19 юли 2016 година, съветниците  няма да отминат  това  писмо  на желаещите да вземат на концесия Красновските бани. 

Image title

Очакванията са, независимо от коя партия са избрани, да защитят интересите на общината, да прояват разум и да направят така, че новият концесионер да действа по правилата, а не чрез ултиматум.Image title

                                                                                            Тракийски Свят

Предишна статия

Въпрос на гледна точка – Циганската България

Следваща статия

Оръжие за дистанционно поразяване! Смъртоносното облъчване.

Други интересни