ХИСАРЧАНИ В ГЪРЦИЯ ЗА КУЛТУРНИТЕ ПРАЗНИЦИ

Автор: Няма коментари Сподели:

    Повече от 16 години град Хисаря е побратимен с град Еани. Това е селище в Северна Гърция, което се намира на двадесетина километра от областния град Козани. Интересното в Козани е, че има шест етажен музей, който съхранява всичко – история, етнография, археология, аквариуми и други.

    Да пътуваш за Еани, значи да се приготвиш за едно голямо и дълго предизвикателство.  Впечатляват мраморните планини, язовирът, дълъг 40 км., а Еани е сгушено в пазвите на планината.

     За там тръгнаха Танцов фолклорен колектив при читалище „Иван Вазов” – Хисаря с ръководител Рангел  Неделчев, Хисарски народен оркестър с ръководител Събо Нейчев, за да вземат участие в културните празници на Еани. Те се провеждат всяко лято. Представител на община Хисаря е секретарят Петко Петров.

    За тези, които не са били в Еани, ще бъде интересно да видят града на царете – един огромен археологически обект, в който има специална сграда за реставриране на намерените археологически ценности. Опазването на откритото не стои на преден план, защото всичко ценно е под стъклени похлупаци.

    В центъра на селището е църквата „Успение Богородично”, която е от дванадесети век. От бебета, до най – възрастни хора посещават тази църква. Това прави голямо впеталнение, така, както впечатлява хорото, на което се хващат малки и големи.

    Съвсем наблизо до Еани се намира Нерайда. До това курортно градче се стига по  мост, дълъг 1350 метра, който е над язовира.

    Всяка година ръководството на Еани изпраща покана на община Хисаря за  празниците на селището. Гърците правят това не само заради деловите разговори, а и за да покажат на  жителите  на Еани българското  певческо и танцово изкуство. Едновременно с това и те показват как умеят да пеят и да играят.

    Това дългогодишно сътрудничество между Еани и Хисаря се задълбочи още повече, когато Общинският съвет на Хисаря взе решение да нарече улицата до читалище „Иван Вазов” „Деветте деца на Еани”. Това беше израз на преклонение пред смъртта на децата от този гръцки град, които загинаха при инцидент.

     Културните празници на Еани ще продължат няколко дни. Няма съмнение, че свирачите и танцьорите  от Хисаря ще покажат истинско  творческо дръзновение при изпълнение на българския фолклор и ще накарат гърците да се хванат на българско хоро, така, както е ставало при всяко посещение на хисарчани.

                                                                                                    Тракийски Свят

                                           Еани

Еани
Αιανή
Археологическият музей в Еани
Археологическият музей в Еани
Страна Флаг на Гърция Гърция
Област Западна Македония
Дем Кожани
Надм. височина 460 m
Население (2001) 2 047 души
Пощенски код 50004
Телефонен код +30 24610
Еани в Общомедия

Еани или Каляни или Калян (на гръцки: Αιανή, до 1926 година Καλλιανή, Каляни) е село в Гърция, част от Кожани, област Западна Македония. През 2001 в Еани са регистрирани 2 047 души.

                                  География

Еани е разположено на около 20 километра южно от град Кожани, от лявата (северна) страна на големия язовир на река Бистрица (Алиакмонас), в подножието на планината Червена гора (Вуринос).

                                                  История

                                              Античният град Еани

Еани в древността е главен град на Елимея, част от Древна Македония. През IV век пр.н.е. влиза в състава на голямата древномакедонска държава. Селището продължава да съществува през елинистичната епоха докъм I век пр.н.е.

                                          В Османската империя

Селището Каляни възниква на около 2 километра югозападно от античния град. В Еани (2) и около него (9) има серия от византийски и поствизантийски църкви и други културни паметници. Храмът „Успение Богородично“ на площада е от XI – XII век. Близо до църквата е Забурноската мелница от 1874 година.

 На 1 km северно е Еани е разположена „Света Анастасия Узорешителница“ със стенописи от втората половина на XIX век, дело на зограф от Самаринската художествена школа. Стенописите в църквата „Света Параскева“, разположена на северния вход на градчето, са от XV или XVI век, а в „Свети Йоан Кръстител“ – от втората половина на XIX век, също дело на самарински зограф. 

Югоизточно от градчето е манастирската църква „Свети Атанасий“. На 2 km югоизточно от градчето е днес полуразрушената църква „Свети Архангел Михаил“ с фрески от 1549 година, а на няколко метра от нея е „Свети Николай“, изписана в 1552 година. В близост до тези два храма е гробищната църква „Света Троица“ с останки от стенописи от XVI век.

 На 2 km на запад от Еани е византийската църква „Свети Димитър“ от XI или XIII век със стенописи от същия период и от XV – XVI век. Наблизо са руините на базиликата „Свети Нестор“ със стенописи от XVI век в светилището.

В края на XIX век Каляни е гръцко християнско село в югозападната част на Кожанската каза на Османската империя. Александър Синве („Les Grecs de l’Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique“), който се основава на гръцки данни, в 1878 година пише, че в Каляни (Kaliani) живеят 870 гърци.

Според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) през 1900 година в Калианъ има 900 гърци. Според гръцкото консулство вЕласона през 1904 година в Каляни (Καλλιάνη) живеят 500 гърци християни. По данни на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година в Калян (Kalian) има 900 гърци.

                                                  В Гърция

През Балканската война в 1912 година в селото влизат гръцки части и след Междусъюзническата в 1913 година остава в Гърция. През 1926 година селото е назовано по името на античния град Еани.

                                            Преброявания

  • 1913 – 587 жители [10]

  • 1951 –

  • 1991 – 1867 жители

  • 1991 – 1946 жители

  • 2001 – 2047 жители

Голям селски празник има на Лазаровден, когато с особена тържественост се провеждат старинните обичаи. В района на селото има общо 11 храма, датиращи от XI до XIX век. Църквата „Успение Богородично“ в центъра на селото според някои оценки произлиза от края на XI-началото на XII век, с реконструкции през XVI, XVIII и XIX век, откогато датират различни стенописни слоеве.

                                            Археологически музей

 Основна статия: Еански археологически музей

Археологическият музей на Еани излага прекрасни експонати, открити в древния град Еани и в околоността. Разположен е в съвременна голяма сграда, построена през 1992 – 2002 година. Археологическият комплекс на античния град е разположен е на около 2 километра североизточно от селото и в него могат да се видят останки от различни постройки на древния град.

  • Златна фибула от II половина на 6 век пр. Хр.

  •  

  • Глинена фигура на момиче от II половина на 6 век пр. Хр.

  •  

  • Съдове от 14 век пр. Хр.

  •  

  • Глинена фигура на Атина

  •  

  • Глинен съд от 14 век пр. Хр.

  •                                                                                            https://bg.wikipedia.org

Предишна статия

Джурасик парк се засели вав Варна с динозаври и джунгли

Следваща статия

Температура 36,4 градуса е измерена в Севлиево

Други интересни