Стив Джобс. Останете гладни! Останете неразумни! 1

Автор: Няма коментари Сподели:

Американският изобретател и предприемач Стив Джобс (Steve Jobs) е съосновател и главен изпълнителен директор на „Apple Inc.“ През 1995г. той продуцира филма „Играта на играчките“. Изявява се като изпълнителен директор на компанията „Pixar Animation Studios“ и е член на борда на директорите на „The Walt Disney Company“ през 2006г. Джобс заема главно място във високотехнологичната ера. Изявява се в гейминг индустрията и е признат за един от най-умните хора в света на високите технологии и медийния бизнес.

                               Биография

Стив Джобс е роден в Сан Франциско, Калифорния на 24.02.1955г. Той се появява на този свят като незаконнороден син на сириеца Абдула Джандали (нарича се Джон) и Джоан Симпсън (американка). Осиновен е още като бебе от Клара Джобс-Акопян и Пол Джобс. Те живеят в Маунтин Вю, Калифорния и го кръщават с името Стив Пол. Бащата има ресторант със средиземноморски ястия и понякога Джобс вечеря там.

В училището Стив не се чувства добре, затова цялото семейство е принудено да се премести в Лос Алтос, Калифорния. Там той продължава образованието си в Хоумстед (гимназия). След часовете в училище, Джобс започва да посещава лекции в Пало Алто на фирма, представляваща Хюлет Пакард. Нает е на работа при тях през лятото. Още докато е 12 годишен, Джобс звъни на основателя на HP, Уилям Хюлет, и го пита за части, които са му нужни за училищен проект. Разговарят 20 минути по телефона и тогава Уилям му предлага летен стаж във фирмата си. Стийв Возняк (инженер, изобретяващ електронни устройства, който е създал синята кутия – устройство с малък размер, позволяващо да се водят безплатни нелегални телефонни разговори) също работи в компанията. Джобс е много талантлив в продажбите и помага на Возняк да пласира своите изобретения.

Стив завършва гимназията през 1972г. и започва да учи в Портланд, Орегон. Там той продължава своето образование в колежа Рийд. Още преди осиновяването, биологичната майка на Джобс настоява пред приемните му родители, той да завърши университет. Те обещават, въпреки че са само с основно образование. В крайна сметка Стив сам решава съдбата си, като се отказва от учението и започва да посещава само някои лекции, които му харесват.

Курсът по калиграфия, който изкарва, му помага да създаде прекрасни и симетрични шрифтове за Apple в бъдеще. Не го подминава и хипарското увлечение, което превзема няколко години от живота му. Джобс опитва различни наркотици, слуша музиката на Бийтълс и Боб Дилън, пътува до Индия и става будист. Малко хора знаят, че той е пескетарианец (човек, който не яде никакво месо, освен риба).

                         Професионални успехи

Стив започва нова работа през 1974г. в Атари като видеодизайнер. Остава там до есента и след това се връща отново в Калифорния, където посещава основания от Стийв Возняк компютърен клуб. В него той създава електронни уреди, но Джобс не се интересува от това. Той не иска да изобретява, а да рекламира и продава готови продукти. Така се ражда идеята му, да се направи персонален компютър, от който да има печалба.

Това води до създаването на Apple I (компютър, който е създаден в спалнята на Джобс и довършен в гаража му). През 1977г. Роб Янов (дизайнер в рекламна агенция Regis McKenna) прави логото на Apple.

Стив Джобс показва готовия компютър на местен търговец, който поръчва 25 броя от него. Продават го на цена от 666.66 долара. Apple I е по-различен от другите подобни продукти, защото има вградена поддръжка на телевизор и клавиатура. Печалбата от първия им продукт възлиза на 774 долара.

Джобс иска да подобри маркетинговите си умения. Негов приятел, който е работил в Интел му показва тънкости относно продажбите. След като вече имат спечелени пари, Стив и Возняк разбират, че са на прав път. Тогава взимат решението да основат компания, занимаваща се с продажба и разработка на компютри. Те продават всичко най-ценно, което имат, за да съберат средства. Возняк се разделя с калкулатора си HP, а Джобс продава микробуса си VW. Успяват да съберат 1300 долара и започват първата си продуктова линия, като им помага и един местен електронен инженер, който им дава кредит.

Возняк става вицепрезидент на компанията и се налага да напусне работата си в Хюлет Пакард. Избират името Apple (ябълка), заради щастливото лято, което Стив има в Орегон като работник. Има и друга теория за името на фирмата. Според нея то е избрано, защото ще се намира преди Atari в телефонния указател (фирмата, в която Джобс работи преди това). Според друга Версия, Джобс държал ябълка в ръката си и питал другите за име на фирмата. Казал, че ако никой не измисли нещо добро, ще я кръсти на ябълката, която държи. Освен това, този плод е любим на предприемача. Неслучайно впоследствие той избира името Macintosh, което идва от сорт ябълки.

Следващият компютър Apple II се появява през 1977г. Той прилича на своя предшественик, защото има опростен дизайн и компактен размер. Макар и да изглежда подобен на него, при Apple II се появява цветния дисплей, което е огромна крачка напред. Джобс знае, че компютъра ще се продава повече, ако за него има разработени много програми. Той насърчава много програмисти да пишат кодове за новата платформа. Приложенията стават повече от 16 000 и то създадени специално за въпросния продукт.

За период от 3 години, Apple II има печалба от 139 000 долара. През 1980г. компанията излиза на борсата с цена за акция от 22 долара. Ден след това, цената се вдига на 29 долара и достига 30 долара през 1982г.

7 години по-късно Apple вече е сериозна компания със 150% растеж на приходите годишно. Тогава най-голямата компютърна компания в света – IBM, вижда че нещата са сериозни. Тя прави опит да се включи в пазара с персонални компютри и представя първия си модел – PC (идва от персонален компютър). Продажбите на IBM надхвърлят тези на Apple, а операционната им система (OS) се превръща в стандартна за компютърния бранш. Операционната система на Apple не е съвместима с IBM-ската, а това води до невъзможното използване на създадените програми на компютри с марката IBM. Тогава Джобс предприема други мерки. Той вижда проблемите, създавани от несъвместимостта и решава да създаде нови компютри, които да са съвместими горепосочената марка.

Apple III се появява на бял свят през 1981г, но не потръгва никак добре. Първоначално се произвеждат 14 000 броя, които се спират заради допуснати производствени грешки и лош дизайн. Apple не губят кураж и две години по-късно пускат на пазара новия си компютър Lisa (кръстен е на първата дъщеря на Стив Джобс). Революционното при него е, че се управлява с мишка. Въпреки това, той няма голям успеех, заради прекалено високата си цена (10 000 долара).

Стив се принуждава да измисли по-добър компютър, защото в противен случай бъдещето на компанията не изглежда никак розово. Тогава той създава Macintosh. В играта се включва и Microsoft, за да участва в писането на част от софтуера. Продуктът се оказва доста добър и компанията успява да възвърне предишната си слава. Новият продукт е с много добри хардуерни възможности за времето си. Той има цели 128K памет, което превъзхожда двойно компютъра на IBM. Процесорът му е 32 битов и също печели битката с 16 битовия на IBM. Отново се появява проблема със съвместимостта. Много големи корпорации вече използват компютрите на IBM и не искат да променят всичко коренно, като подменят компютрите си. Въпреки, че Макинтош е много по-добър в хардуерната надпревара, той крие и други предимства. Използването му е много по-лесно и опростено.

Джобс прави нова крачка напред. През 1984 година, той представя новия си продукт на Super Bowl (американски шампионат) в телевизионна реклама. Тя се казва „1984“, което цели да подскаже на зрителите, че става въпрос за нещо революционно. Стив определя новия компютър като най-доброто творение, създадено до момента в сферата на информационните технологии. Прави съпоставка с телеграфа и телефона – при първия трябва да се научи морзовата азбука, а втория работи само с говор. Той иска да убеди света, че новия Макинтош е много по-лесен за използване от предишните създадени компютри.

Макинтош се превръща в най-продаваната марка, но един от колегите на Джобс, Скъли, заявява, че Стив вреди на Apple. Поставя си за цел да го изгони от фирмата. Самият Скъли (управител на PepsiCo) е привлечен от Джобс в компанията. Тогава той го питал дали иска цял живот да се занимава с продажба на подсладена вода или предпочита да промени света. Скъли настоява за промяна в маркетинговия подход към продуктите на Aplle и казва, че Стив Джобс пречи на доброто развитие на фирмата. Тогава се случва нещо немислимо. Бордът на директорите гласува изгонването на създателя на компанията. По-късно Скъли ще бъде включен в класацията за най-лошите изпълнителни директори в цялата световна история.

Джобс остава без работа, но има значителна сума от Apple. Продава част от капитала си и получава 20 милиона долара. Дава си почивка и ходи на екскурзии до Париж и Италия, кара колело и разпуска. Но той не харесва такъв живот и решава да предприеме следващата си крачка. През септември, 1985г. се среща с носителя на Нобелова награда за химия и преподавател в Станфордския университет – Пол Бърг, който му разказва, че е необходимо много време да се извлече ДНК. Обяснява му какви грешки се получават, и че всичко става много бавно. Джобс стига до извода, че този процес може да се забърза значително и да се намалят грешките, ако се прави с компютър, но тогава химикът му заявява, че университетите нямат необходимото оборудване. Стив решава да даде компютри на училищата.

Новите проекти на предприемача са в сферата на софтуера. През 1989г, той създава нова компания с името NeXT. Решава да създаде по-добри компютри от Apple, но тази идея не се оказва добра и нещата не се получават както трябва. В началото се произвеждат компютри с марката NeXT, които вървят с едноименна операционна система. След като компанията прави разходи за 250 000 000 долара, тя е на загуба и се налага да бъде закрита. Джобс вижда, че няма как отново да направи хардуерна революция и започва да набляга на софтуера. Решава да създаде компютър, предназначен за учениците. Той трябва да струва 3 000 долара. За жалост нещата не се случват по първоначалния сценарий. Новият компютър NeXT е без флопи-дисково устройство, не е цветен и няма никакви добри програми, вкарани в него. Той няма никакъв успех. Цената му е 7 000 долара и от него са произведени едва 50 000 броя. Производството му е спряно. Компанията започва да се занимава само с операционни системи, които трябва да работят на различни платформи.

Стив Джобс има нова идея. През 1994г. той решава да наблегне на обектно-ориентираното програмиране (ООП), защото вижда, че то се използва най-много. Идва му гениалната идея да превърне новата операционна система в рай за програмистите, които използват ООП.

Чрез ООП много големи и сложни програми се обработват по-лесно. По този начин се спестяват време и пари. Компаниите, занимаващи се с разработване на софтуер получават една нова и по-добра операционна система – NeXT. Те я харесват и започват да я използват. Сравняват я с други платформи, при които се работи много по-бавно. Новата операционна система става популярна сред програмистите и продажбите и се покачват значително. Привлечени са много големи инвеститори. Канон участва с повече от 100 000 000 долара.

http://steve-jobs.cqlo.info                         

Предишна статия

Тайны Зарождения Цивилизаций./на руски език/

Следваща статия

Марешки прави партия с комитети като Левски!

Други интересни