Министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че…

Автор: Няма коментари Сподели:

Министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че не се предвижда български военни да участват в т. нар. предно разполагане на сили на НАТО в Балтийските държави и Полша. 

Става въпрос за решението, което Алиансът взе за разполагане на четири батальона в Полша и Балтийските републики. „Не се предвижда, ако ме питате за предното разполагане. Не е коментиран този въпрос и не се предвижда България да участва под каквато и да е форма, тоест там водеща роля имат така наречените рамкови държави, които поемат своята отговорност, а що се касае до Черноморския регион не само генералният секретар, но и редица други колеги изразиха своето безпокойство по отношение на Черноморския регион и липсата на баланси там”, заяви Ненчев пред пратеника на БНР във Вършава. 

Военният министър допусна по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, но и уточни, че темата тепърва ще бъде обсъждана през октомври на срещата на военните министри. 

„По силата на един договор, едно споразумение от Монтрьо, чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в екваторията на Черно море, така че ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, то тя ще бъде извършвана на ротационен принцип”, поясни той. 

Едно от решенията на сегашната среща на върха на НАТО във Варшава е през октомври да бъде обсъдено как Алиансът да засили присъствието си по въздух и море в района на Черно море. /БГНЕС

Прочети още на:http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4443499/

Предишна статия

Валери Симеонов пред ПИК – Знам, че се готви някаква “калинка” за поста!

Следваща статия

На това му се вика българска работа, без извинение…

Други интересни