Реувен Ривлин: Президентът с потекло.

Автор: Няма коментари Сподели:

Не подкрепям идеята за две държави в Израел. Израелци и палестинци са предопределени да живеят заедно. Но аз съм утопист. Имам визията, че изведнъж всички еврейски общности (по целия свят) ще дойдат да живеят тук … И ако имаме 10 милиона евреи тук, тогава няма да трябва да отстъпваме за нищо.

Думите са от интервю на израелския президент Реувен Ривлин, който днес пристига на посещение в България. Дадено е през 2014 г., дни преди избирането му на поста. Изказаната позиция не трябва да ви подвежда, президент Ривлин не само не е милитарист, а е активен поддръжник на идеята за съвместно съжителство на израелци и палестинци. Той е и един от най-големите защитници на правата на малцинствата в Израел, в частност тези на арабските граждани на страната.

Държавният глава на Израел произхожда от един от най-древните родове на евреите ашкенази с над 50 000 членове на фамилията по цял свят. Предците му идват от Австрия и през 1809 г. се заселват в Ерусалим, където стават едно от първите семейства, които построяват домовете си извън стените на Стария град. Оттогава диаспората се простира върху пет континента от Лондон през Рио и Ню Йорк до Австралия. Самият президент има четири деца и деветима внуци.

Реувен „Руви“ Ривлин се ражда на 9 септември 1939 г. в Ерусалим (тогава – британски протекторат Палестина) в семейството на автора на първия превод на Корана на иврит. Баща му Йосеф Йоел Ривлин е кандидат за трети президент на Израел през 60-те години. Средното си образование завършва в Града на Давид, преди да се запише в израелските въоръжени сили. През 1957 г., както практически всеки израелски гражданин, участва в Шестдневната война като разузнавач от Ерусалимската бригада. Участва и в мисии на парашутните войски. Напуска армията с чин майор и записва право в университета на Ерусалим.

От средата на 60-те до втората половина на 80-те години Реувен Ривлин страни от голямата политика и се насочва към практикуване на полученото правно образование. Освен адвокат в този период той е и юридически съветник на спортното дружество „Бейтар Ерусалим“, мениджър на футболния клуб със същото име и председател на цялото дружество. За известно време е член на управителния съвет на израелския въздушен превозвач „Ел Ал“ и председател на Института по работна безопасност и хигиена. За кратко е и градски съветник на Ерусалим.

През 1988 г. Ривлин влиза в Кнесета (парламента на Израел) от листата на партията „Ликуд“ и остава на банките до 1992 г. като член на комисията по външни работи и отбрана и на комисията по конституционни, правни и правосъдни въпроси. Година след като излиза от законодателното събрание, Реувен Ривлин се кандидатира за кмет на Ерусалим, но губи вота в полза на бъдещия премиер Ехуд Олмерт. През същия период (1988-1993 г.) е и председател на „Ликуд“. 

През 1996 г. Ривлин щурмува отново Кнесета, където ще остане до избирането си за президент през 2014 г. С връщането във властта на предвожданата от Ариел Шарон партия през 2001 г. след двегодишен престой в опозиция Реувен Ривлин е назначен за министър на комуникациите. Две години по-късно е избран за председател на Кнесета – пост, който ще заема до 2006 г. и отново между 2009 и 2013 г. За първия мандат си извоюва името на антитрадиционалист, който отстъпва от неутралитета на председателя на законодателното събрание, за да отправя остри критики към плановете на Шарон за изтегляне от окупираните територии. 

През 2007 г. се кандидатира за първи път за държавен глава на Израел, но се оттегля след първия тур на вота, след като се оказва, че предшественикът му Шимон Перес има много широка подкрепа от страна на депутатите. На 10 юни 2014 г. Реувен Ривлин е избран за 10-ия президент на държавата Израел, обединявайки около себе си подкрепата на своята партия, законодатели от арабските фракции и крайнодесните проокупационни партии. При встъпването си в длъжност президентът Ривлин обещава да работи за Израел като „еврейска и демократична държава, но също така демократична и еврейска“ и за пълно равноправие между всичките й граждани.

Враг на антиарабската пропаганда

По време на втория си мандат като председател на Кнесета Реувен Ривлин забранява работниците от арабски произход, които извършват ремонтни работи по комплекса, да бъдат принуждавани да носят червени знаци Х върху работните си каски, за да се различават от другите националности. Като дългогодишен запалянко на „Бейтар Ерусалим“ се противопоставя остро на дискриминацията на отбора и агитката срещу футболисти мюсюлмани. „Представете си, ако Англия или Германия забранят на евреи да ритат“, казва той.

ЗА НЕГО

Почетният президент на Израел

(Реувен) Ривлин се разкри като почетния президент на Израел, докато (Шимон) Перес е срамният му такъв. Човекът от десницата се осмели да направи това, което човекът, за когото се предполага, че е от левицата, не направи. В изпитанието за кураж и честност – най-отговорният тест за всеки, тръгнал към избираема длъжност, Ривлин победи Перес с мощен нокаут.

Гидеон Леви, журналист от левия в. „Аарец“, през 2011 г. след противопоставянето на председателя на Кнесета на закона за бойкота, лансиран от тогавашния президент

Ционист и хуманист

Руви Ривлин е естественият кандидат за президентството на Израел. Той не е разделител. Ционист е, хуманист и истински обича земята на Израел, Светите писания и израелския народ. Той е чувствителен човек. Човек, който знае как да разчувства хората и как да изпитва чувства

Нафтали Бенет, бивш министър на икономиката на Израел, при обявяването на кандидатурата на Ривлин за президент през 2014 г.

Първият гражданин

Ти (Ривлин) произхождаш от дълбокия кладенец на израелското наследство, ционисткото наследство, еврейското наследство – ценности, които познавам толкова добре. Всички оценяваме дългия път, изминат от теб и баща ти … Ти си първият гражданин на Израел. Пред теб има две важни мисии – първата е да обединиш нацията. Втората да представляваш Израел по света.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху след избирането на действащия президент на страната.

                                                                                                                                                 Благовест Бенишев

                                                http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5628260

Предишна статия

Европа се готви за банкова криза!

Следваща статия

Българската външна политика.

Други интересни