Европа се готви за банкова криза!

Автор: Няма коментари Сподели:

Банките се нуждаят от държавна помощ, за да бъде предотвратена нова криза в сектора. Лошите кредити само на италианските банки възлизат на 360 милиарда евро.

“Италианската банкова криза може да се разпространи в цяла Европа”, предупреди Лоренцо Бини Смаги, бивш член на Управителния съвет на Европейската централна банка, а в момента – председател на Борда на директорите на „Сосиете Женерал“.

„В Италия и Германия има твърде много губещи банки“, категоричен е Лоренцо Бини Смаги, предава агенция „Блумбърг“, цитирана от БНТ. Италия трябва да реши проблема с просрочените кредити и за целта италианският министър-председател Матео Ренци ще трябва да предприеме непопулярни мерки, като например, да поиска обединение на банки, което ще доведе до загуба на работни места. „Необходимо е европейско решение на проблема, за момента имаше само национално“, заяви Бини Смаги.

Вчера в 19.30 часа българско време индексът „Блумбърг“, в който влизат акциите на 500 европейски банки и финансови компании, се понижи с 2,64% до нивото от ноември 2011 г. Акциите на италианската банка „Уникредит“ поевтиняха с 3,3%, на немската „Дойче Банк“ – с 4%, на швейцарската „Креди Суис“ – с 1,7%, на британските Royal Bank of Scotland (RBS) и Lloyds Banking Group – съответно с 6 и 6,8%. На този фон напълно благополучно изглеждаше най-проблемната италианска банка – Monte Paschi, в понеделник и вторник тя загуби една трета от стойността си. Вчера акциите й поскъпнаха с 6%. Италия забрани техните продажби за три месеца, а медиите съобщиха, че правителството се готви да помогне на банката.

Monte Paschi е най-старата банка в света и трета по активи в Италия. В понеделник стана известно, че ЕЦБ е поискала от нея да намали проблемните си кредити, които достигат до една трета от портфейла й, от 24,4 милиарда до 14,6 милиарда евро през 2018 г. От 2015 г. банката успя да продаде само 2 милиарда евро от тези задължения, а на 29 юли ще станат известни резултатите от стрес тестовете на ЕЦБ и Европейското банково управление.

Италианските банки имат 360 милиарда евро лоши кредити, което е над 20% от БВП на страната. Фондът за спасяване на банките „Атлант“ разполага с по-малко от 5 милиарда евро. Вложителите вече теглят спестяванията си от слабите банки и ги прехвърлят в по-силните. Освен това, 45% от банковите облигации са собственост на инвеститори на дребно, а правилата на ЕС изискват част от загубите на банките, които са получили помощ от бюджета, да бъдат покрити от притежателите на ценните книжа.

През октомври в Италия ще се проведе референдум за реформи в Конституцията, който анализаторите от „Сити“ наричат, „най-големият политически риск в Европа извън пределите на Великобритания“. Ренци ще трябва да намери начин за спасяването на Monte Paschi, който да устройва ЕС, но да не разори гражданите.

                                                   http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5629832

Предишна статия

Музика от Рая!

Следваща статия

Реувен Ривлин: Президентът с потекло.

Други интересни