Без дълги гащи в Слънчев бряг!

Автор: Няма коментари Сподели:

Г-н Х.M.* дойде да се оплаче в редакцията. Съсипали му колата на паркинг в Бургас – надраскали с пирон пречупен кръст и… оная дума с три букви, която започва с „К”. Той хукнал бърже към полицията да подаде жалба, но го върнали от вратата. Вбесен, започнал да ругае. 

„Я мирни, бе – рекъл му униформеният на портала. – Ние сме петима полицаи в цял град. И още двама, които се карат кой да ни стане началник, че единият е човек на Цветанов, а другият на Бъчварова.” – „А къде са останалите?” – „Командировани са на Слънчев бряг”.

Какъв е изводът от това?

Добре е паркингите по нашето Черноморието да се избягват. В спор за паркомясто, както научихме неотдавна от главния секретар на министър Бъчварова, стана престрелка в Слънчев бряг, бодигард на Митьо Очите загина, а той самият бере душа. После се оказа, че спорът бил за наркомясто, а главсекретарят „от умора” объркал нещата, та подвел и премиера да обяснява, че станала „махленска свада”, пък главният прокурор след туй да го поправя…

 Както и да е, в суматохата сложиха 8 (осем!) бариери край Слънчев бряг. Борисов каза: „Няма да жертваме милионите туристи, които съм докарал и милиардите, които очакваме, заради няколко главанаци! Изпратил съм всички полицаи и данъчни и няма да има непроверено луксозно возило там!”

Речено-сторено. Сега пиле не може да хвръкне през КПП-тата на Сънито, без да го проверят дали не е главанак.

Емил Кошлуков разказа: „Спират те на кръговото в Поморие, на кръговото  в Несебър, на входа на Слънчев бряг, вътре в комплекса и на други места. Проверките са с една повече от тези в Кербала.”

После се разбра, че г-н Кошлуков е имал тези неприятности най-вероятно поради лошия си навик да ходи с панталони вместо с къси гащи. Бургаският полицмайстер Калоянов даде отговор неговото критично изказване и на мърморенето на някои граждани, че курортът е заприличал на военна зона денем с многобройните бариери, а вечер данъчни се изсипват от автобуси, спират курортистите на излизане от дискотеките да ги питат имат ли касова бележка.

„Смятам, че полицейското присъствие има резон. Проверяваме само хора и автомобили с рисков профил”, заяви комисарят Калоянов.

А какво било рисков профил? Чуйте, за да не питате после: за автомобил това било „който превозва наливен алкохол без бандерол ”, а за човек – „който няма профил на турист, не носи раница и къси панталонки и преследва друга цел”.

Между другото, с бермуди и раница беше терористът от летище „Сарафово”, но оставете това. Спазвайте дрескода, за да не разправяте после това-онова.

То угодия за народа няма. Като липсва полицейско присъствие – защо така? Като прати Бъчварова 183 ченгета в Бургаско – защо онака? Разбира се, че би могло да се направи нещо средно между тези две крайности – както е в други държави, обаче обществеността не е спец по сигурността и не й прилича акъл да дава. Достатъчно е, че е дала отговор в анкетите има ли доверие на МВР – 18% има, 50% няма, 32% се колебае.

А ето спецовете какво казват.

Атанас Атанасов, досегашен шеф на вътрешната комисия: 

„Голям проблем на полицията е липсата на адекватно разпределяне на силите – оголени райони с ширеща се престъпност и струпване на полиция, където не е нужно… МВР е в тежко състояние – недофинансиране, липса на информация за престъпния свят и фасадно ръководство, което прави кадрова търговия с постове.”

Цветан Цветанов, сегашен шеф на вътрешната комисия: „Проблемът е, че отсъства най-важното – привеждането в известност на контингента в Слънчев бряг. 

Във вътрешната комисия в парламента на въпрос към директора на областната дирекция и зам.директора на ГДБОП за това дали Божо Кравата е осъждан и има криминални регистрации, отговорът беше, че справката не е пред тях. А аз знам, че през 2007 г. Божидар Кузманов – Кравата е задържан, защото се е занимавал с наркотици в Пазарджик.”

Без съмнение г-н Цветанов, знае много от времето, когато беше на мястото на г-жа Бъчварова. Но все пак и тя знае някои неща. Неотдавна съобщи, да речем, че престъпните групи в България били вече 424. Явно са се увеличили, тъй като преди нея шефът на ГДБОП каза, че са 400, с 24 по-малко. За сравнение само – в Колумбия престъпните групи са 5, а в Мексико между 6 и 10.

Тъй или инак, депутатите воглаве с господата Цветанов и Атанасов препоръчаха на вътрешната министърка “да създаде агентурна мрежа” и да “увеличи капацитета на служителите си”. 

Хубаво. Обаче мнооого трудно. 

По официални данни с двегодишна давност агентурният апарат – този основен инструмент на службите за борба с престъпността по цял свят, е в плачевно състояние у нас. Всеки оперативен работник (ОР) имал 1,5 секретни сътрудници и по 1,5 оперативни дела. В ГДБОП, преди да го влеят в ДАНС имало повече ОР-та, отколкото информатори.

Лоша работа, ще каже някой. По-лоша е обаче. Секретните сътрудници на МВР ги няма, а когато ги има, се използват за всичко друго като че ли, освен за борба с бандитизма. 

Припомнете си как МВР не закачаше за нищо Самоковеца, Доктора и Братя Галеви, преди да се преселят в този и онзи свят. От тях – лека им пръст на първите двама –  знаем формулата на сътрудничество между вербувания и вербовчика от 15-ина години насам: „Чадър срещу хонорар”. 

Ченгето пази своя агент от арести, а онзи му се отплаща в размер замисим от поста в МВР, който заема. Азбучен пример за тази практика е как Ицо Полицая със своите 700 лв. заплата взел пари назаем от сътрудника си Човката, а оня по-нататък го заставил да си отработва с грабежи дълга…

Що се отнася до капацитета на подчинените на г-жа Бъчварова, чуйте един редови полицай: „МВР съществува благодарение на служителите си, които са му станали спонсори. Ние с колегите сами си обзавеждаме кабинетите със столове и компютри, сами си купуваме консумативи, дрехи и кубинки, сами си поддържаме автомобилите. Ако всички спрем един ден с мижавите си заплати да спонсорираме МВР, то ще хлопне врати и Борисов ще си прибере Бъчварова в Министерския съвет.”

И още нещо – относно недофинансирането. 

“За 2010 -2015 г. броят на работещите в МВР е  намалял с 11 181 души, а бюджетът се е увеличил с 217 млн. лв. Въпреки това постоянно се говори за намаление на социалните придобивки, за липси на униформи, на бензин… Къде отиват парите ни?!” – питат полицейски синдикалисти от СФСМВР. 

Но да се върнем към морето. Полицейският десант там продължава смело. Ръководството на МВР не знае страх. 

То, впрочем, не знае май и значението на други понятия.

* Г-н Х.М.* настоя да бъде представен с инициали , че  току виж „заетите“ полицаи намерят време да подгонят него, вместо хулиганите, от които е пострадал.

                                                    http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5625878

                                                                    Анна Заркова

Предишна статия

Твои зелёные глаза!

Следваща статия

Правосъдие по български! 12 години затвор за Йоско от Шумен!

Други интересни