Шойгу обезглави Балтийския флот на Русия.

Автор: Няма коментари Сподели:

50 висши офицери са отстранени от служба

В безпрецедентна в историята на руските военноморски сили чистка министърът на отбраната Сергей Шойгу отстрани военното командване на Балтийския флот – около 50 вицеадмирали и капитани I ранг, съобщи петербургският сайт “Фонтанка”. По заповед на военния шеф те ще бъдат уволнени от служба, а подобна съдба очаква още офицери.

Първите жертви бяха командващият и началник-щабът на флота – вицеадмиралите Виктор Кравичка и Сергей Попов. Официалната причина за тежките наказания, посочена от министерството на отбраната, е “сериозни пропуски в подготовката, а също невярна информация в докладите за реалното състояние на нещата”. Тези изводи били направени след внезапна проверка на бойната готовност, продължила от 11 май до 10 юни, извършена заради авария с руска подводница в Балтийско море през април 2016 г. Флотът разполага с над 20 бойни кораба и две подводници, но според очевидци при скорошни учения една от тях дори не успяла да се потопи и била изтеглена на буксир.

Тежкият удар за флота идва на фона на напрегнати отношения с НАТО и точно преди срещата на върха на НАТО на 8-9 юли във Варшава.

Русия и САЩ се винят за инцидент

Руските и американските военни взаимно се обвиниха в опасни маневри след сближаване на два техни кораба в Средиземно море на 17 юни. Москва обяви, че US ескадреният миноносец “Грейвли” се приближил на 60-70 м от фрегатата “Ярослав Мъдри” и пресякъл пътя й 180 м пред нея. От Пентагона заявиха, че разстоянието било най-малко 315 ярда (288 м), и обвиниха руския съд, че преднамерено опитал сближаване. “Ярослав Мъдри” подал международен сигнал за ограничена маневреност на 2 мили от “Грейвли”, но действията му по-късно не показали такъв проблем. В отговор руска телевизия пусна видеокадри от инцидента.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5615403

Предишна статия

Монгол (фильм в HD)/на руски език/

Следваща статия

Еврокомисията бърза да замени лева с евро!

Други интересни