Засега Великобритания остава в ЕС!

Автор: Няма коментари Сподели:

Гласуването на референдума за излизане или оставане в ЕС във Великобритания навлиза в заключителните си часове. Секциите на Острова ще са отворени до 22.00 ч. местно време (полунощ българско), предаде БГНЕС.

Повечето актуални социологически проучвания, оповестени преди и по време на изборния ден показват преднина на британците, искащи оставане на страната им в ЕС.

Финансовите пазари реагираха положително на тези информации, като основният индекс на лондонската борса “FTSE 100” отбеляза растеж, а цената на британския паунд достигна рекордно висока стойност спрямо долара за 2016 година.

Проучване на агенцията „ComRes” поръчано от „Дейли Мейл” и телевизията „Ай Ти Ви” показа, че 58% от британците ще гласуват за оставане в ЕС, докато 42% искат т.нар. „Брекзит”.

Подобни са прогнозите и на „YouGov”, която през последните седмици отчиташе преднина на искащите излизане. Резултатите от последното престижно проучване, проведено преди отварянето на урните, бяха публикувани по обяд.

Организирано от „Populus”, то показа, че привържениците на ЕС на Острова са 55%, докато евроскептиците са 45%. Въпреки това, повечето от агенциите отчитат, че разликата между двата лагера е в рамките на статистическата грешка. Битуват и предположения, че лошото време, включващо дъждовни бури в Лондон, ще се отрази на избирателната активност, което според някои анализатори може да доведе до победа на „Брекзит”.

Британските агенции няма да провеждат т.нар. екзит полове, но някои като „YouGov” ще осъществят повторна връзка със свои респонденти за ново преброяване след затварянето на секциите. Официални резултати от различни секции ще започнат да бъдат обявявани в ранната сутрин

Това ще е третият в историята на Великобритания референдум. През 1974 г. британците подкрепиха членството на страната в Европейската икономическа общност. 

Следващото допитване до народа бе по въпроса за изменението на избирателната система във Великобритания. Организирането на вот относно членството в днешния ЕС беше част от предизборната програма на консервативния премиер Дейвид Камерън. 

През февруари Камерън предоговори условията за членство на страната му в ЕС с останалите страни-членки, от които искаше по-голяма власт на националния парламент и позволение за въвеждане на мерки срещу високата имиграция. В последствие премиерът изпълни обещанието си и в месеците на кампания се бореше за оставане на страната в съюза заедно с лейбъристката опозиция. 

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5600440

Предишна статия

Живата природа!

Следваща статия

Днес във Великобритания се провежда референдум!

Други интересни