Държавата в услуга на имотната мафия!

Автор: Няма коментари Сподели:

Всеки, който занесе нотариален акт за имот, се вписва като негов собственик

Може би ви е се е случвало да минете покрай китен двор в елитните софийски квартали – Драгалевци, Симеоново, Бояна и да въздъхнете: „Ех, ако имах това райско място, нямаше да се душа в панелките на „Младост!“. Едва ли ви е минало през ум обаче, ако сте законопослушен граждин, че всеки, който пожелае чуждо недвижимо имущество в България– къща примерно или земя, може да стане негов собственик без да плаща. При едно условие: да членува в имотната мафия. Уви, у нас компетентните държавни органи се явяват в услуга на хора, чийто занаят е да погазват закона. И го правят легитимно при това, спазвайки нормативните актове. Бизнесменът Петър Филипов знае как. Той е един от хилядите българи пострадали от професионални измамници с помощници в нотариата.

Ето неговият разказ:

„С брат ми сме наследници на парцел в квартал „Симеоново“, който е бил на баба ми, а после на майка ми още от 1957 г. Притежаваме всички оригинални документи за него. Оградили сме го, мислехме да го застроим, най-редовно му плащаме данъците в район „Витоша“. Неочаквано научихме от наш съсед, че някакъв човек го обикалял и твърдял, че е негов. Помислих първо, че е някой ненормален, но отидох в общината и изпаднах в прединфарктно състояние, когато ми казаха там, че ние с брат ми не притежаваме нищо на “Симеоновско шосе” №113.

Трудно ми е да опиша перипетиите, през които минах след това, за да разбера кой и как ни е измамил!

Посетих Агенцията по геодезия, картография и кадастър и там ми съобщиха, че като собственик на нашия имот се води някой си Нажа Муса Гази. По-късно разбрах, че бил директор на ливанското училище. Той, разбира се, твърди, че е добросъвестен купувач – срещнал се случайно с продавача, не подозирал нищо криминално.

След редица справки в Агенцията по вписванията установихме с брат ми, че на 1 септември 2015 г. някакъв си Боян Боянов – напълно непознат за нас, продал парцела ни на някаква Йовка Новачева, която също не познаваме. Представил нотариален акт № 184 том 11, дело 3309/1968 г. Той е фалшив! Опитахме да се снабдим с препис от него и се оказа, че под такъв том и номер дело не съществува. Използвали са го още през 2009 г., за да декларират имота ми под друга партида. По него после тъй нареченият „продавач“ е установил правото си на собственост и е съставен нотариален акт № 195 том 7 от 1964 г., който обаче – забележете това! – се отнася за имот, различен от нашия. Само няколко дни по-късно, на 17 септември 2015 г. новата „собственичка“ Йовка Господинова е препродала имота на Нажа Гази. И двете сделки са изповядани от един и същ нотариус – Александър Чакъров. Той е прочут. Имаше разследване на Нова телевизия за хора, останали заради такива като него на улицата. Напишете името му в Интернет и ще видите публикации за афери – с коли, с разграбените „Софийски имоти“ и др.

Отидохме в агенцията по кадастъра с молба за скица на имота ни. Извадиха ни. На нея беше вписан като собственик г-н Гази.

Последва изтощителна кореспонденция с регионалното министерство и срещи с чиновници, от които научих нещо изумително: между агенциите по вписванията и по кадастъра няма информационна връзка и всеки, който занесе нотариален акт за някакъв имот без каквато и да било проверка се вписва за собственик!”

Не ви ли се вярва?

Вижте становището на агенцията по вписванията, изготвено след запитване на Филипов:

„Вписването е едностранно охранително производство, чиято цел е оповестяване на актове, с които се извършват сделки с недвижими имоти и др. В рамките на това производство е недопустимо да се проверяват материалноправните предпоставки за актовете и да се решават правни спорове по тях. Съдията по вписванията може да откаже вписване само ако актът не е съставен съгласно изискванията за форма и съдържание. Агенцията не осъществява контрол над верността и приемствеността му , това е грижа на друго длъжностно лице – нотариуса“.

А ето и коментарът на агенцията по кадастъра:

„Съгласно действащото законодателство агенцията и териториалните й служби имат задължение да регистрират данни за собственика на нотариалния акт, от който той черпи правото си в съответствие с предоставените им документи (самият нотариален акт и др.), но не разполагат с правомощие да извършват проверка относно правилността и истинността на тези документи, които са издадени от друг орган и са вписани в Службата по вписванията.“

Това е положението. Като се запознали с него, братята Филипови представили своя нотариален акт и били вписани (!) като съсобственици на наследството си заедно с Нажа Муса Гази.

„ И ето, за един и същ имот на един и същ адрес, но записан на различни партиди в данъчната служба на район “Витоша” плащаме данъци и ние, и “продавачите” му – крадците! Такива случаи има сигурно и в други общини“, възмущава се Филипов.

Той писал до кметицата Фандъкова, за да я предупреди. Отговорът на нейните чиновници бил, че съжаляват за това, което му се е случило, но то не било от компетенцията на дирекция „Общински приходи“.

Престъпната схема е обидно проста: фалшив нотариален акт, фалшива скица и данъчна оценка, фалшив продавач, купувач и нотариус, който узаконява продажбата.

Филипов разпратил сигнали за това до ГДБОП, ДАНС, прокуратурата, нотариата, омбудсмана, двете министерства – правосъдното и регионалното. И какъв бил резултатът? Едно висящо гражданско дело и едно досъдебно производство, на което не му се вижда краят.

А ако мислите, че нотариусът си е изпатил, запознайте се с решение №15 на Нотариалната камара. То гласи:

„Съветът на нотариусите счита, че не са налице основания за ангажиране на дисциплинарна отговорност на нотариус Александър Чакъров. В случая е налице спор за материално право, а съгласно устава на камарата тези спорове не са предмет на дисциплинарно производство.“

Проверка на Министерство на правосъдието хвърля светлина върху алибито на нотариуса като също така го приема за оневиняващо:

„По нотариално дело № 240/2015 нотариусът Александър Чакъров прегледал представените от Боян Боянов документи, с които той се легитимирал като собственик на имота – обект на покупко-продажба. Нотариалният акт бил със заверка „Вярно с оригинала“ от 13 юни 1997 г. При нашата проверка той заяви, че тъй като нотариалният акт е от 1968 г. приел това за нормално…Ноторно известно е, че сделките от 1968 г. не са въведени в имотния регистър. Дори нотариус Чакъров да е извършил проверка, практически е невъзможно да се установи дали Боянов е собственик на имота, който продава.“

По нотариално дело № 261/2015 обект на сделката е същия имот като продавачът Йовка Господинова се е легитимирала като собственик с нотариален акт №41/2015, изготвен от нотариус Александър Чакъров. Той е вписан в Имотния регистър на агенцията по вписванията и в този смисъл не са били налице пречки…Чакъров е пропуснал и по двете сделки да изиска справка за запори в регистъра, за което му е направена бележка и той уверил, че ще за в бъдеще е възложил на своя помощничка да прави такива.“

Петър Филипов е отчаян: „С фалшиви документи в рамките на 15 дни е продаден и препродаден без мое знание собствения ми имот! Един нотариус, уличаван в други безобразия е спомогнал за това, а се твърди от държавни инстанции, че това било спор за вещно право. Какъв спор?! Та това е измама!“

Последната му надежда е в омбудсмана: „Разговарях с г-жа Диана Ковачева, заместничката на Мая Манолова. Тя каза, че сигналът ми за пропуски в закона е основателен. И че би трябвало да се изгради единна система между агенциите по кадастъра и по вписваниятa; да се въведе изискване за всеки имот – единна партида; да се промени методиката за механично вписване на сделките без проверки; и да се преустанови практиката, при която всеки измамник може да се сдобие със скица и данъчна оценка на чужд имот без да има истински документи за връзка с него!“

Хубаво е, разбира се, ние всички да се надяваме, че законът у нас най-сетне ще престане да обслужва имотните измамници. Но още по-хубаво е да се задействат законодателите. Надеждата определено не върши работа. Какво е тя? Да вярваш в нещо, за което знаеш, че по-скоро няма да стане.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5591391

Анна Заркова
Предишна статия

Тровят ни с химикали!

Следваща статия

Стив Джобс/на руски език/ 17.

Други интересни