Опасна жега ще ни мъчи до петък!

Автор: Няма коментари Сподели:

Въздушно течение от Африка загрява Балканите

Мъж почина, десетки колабирали минали през спешните центрове в страната

Опасната жега ще продължи да ни мъчи до петък, когато се очаква малко понижаване на градусите, съобщи за “Труд” синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

“Следващите 5 дни ще са под влиянието на въздушно течение от Африка, което носи жегата на Балканите”, поясни Матев.

Оранжев код за е обявен за днес в 11 области в страната. Опасно високи ще са градусите в областите Силистра, Русе, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Благоевград. Там се очакват температури между 38 и 40 градуса.

До петък температурите ще са високи, като най-топло ще е в понеделник и вторник, когато градусите ще са от 33 до 38. В края на седмицата ще се появят облаци основно над Западна България, а стойностите ще паднат малко, като ще варират между 26 и 31 градуса, поясни Матев.

Жегата взе и първата си жертва. 50-годишен мъж от Благоеград е починал след топлинен удар. В най-големите горещини, той косил тревата в градината си и брал череши на слънце.

През изминалите два дни десетки хора от цялата страна са посетили центровете за спешна помощ заради жегите. Сигнали за колапси са най-честите оплаквания, постъпили в спешния център в Павликени. Десетки са сигналите и от София, Благоевград, Велико Търново и Ловеч.

10 пациенти със световъреж и колапс, причинени от високите температури на открито, са потърсили помощ в спешното отделение в Благоевград само за 2 дни. Възрастна жена е пострадала заради топлото време в Бургас.

Двайсет души са колабирали в Русе. Лекарите споделят, че цифрата не е необичайна, тъй като в събота в града беше измерена най-високата температура в страната – 37 градуса.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5588702

Предишна статия

Под игото (1990) – 6 епизод

Следваща статия

Нов конфликт в ОИК Хисаря!

Други интересни