Родният туризъм!

Автор: Няма коментари Сподели:

Дневната смяна започва да пие от сутринта.

Полицаите в Слънчев бряг са вдигнали ръце от пияните туристи

Подкрепления от чужбина ще охраняват курорта

Сезонът в Слънчев бряг започна. За пръв път той няма да има официално откриване, защото акционерното дружество трябва да пести пари, например за командированите полицаи.

До 20 септември ще има допълнително шестдесет командировани от вътрешността на страната служители, както и 16 техни колеги от бургаските управления. Те ще са пеши патрули, автопатрули, велополицаи и водачи на служебни кучета.

Освен български униформени ще има и румънски полицаи, които ще дежурят от средата на юни до края на август, а в момента се обсъжда дали ще бъдат поискани и полски служители на реда да помагат в големия курорт, където се очаква наплив на поляци.

Ще се извършват непрекъснати проверки за просяци, проститутки, алкохол и дрога.

Но полицаите искат и отрезвител.

Те вече са вдигнали ръце от пияните туристи. Десет случая на безпомощно търкалящи се по алеите чужденци прелели чашата на търпението.

Кротките пияни, предимно британци, не извършват престъпления. Само са натряскани до безпаметност и като клошари лежат на и под пейките. Като няма къде – прибират ги в ареста.

                              ЗА БУЙНИТЕ, КРОТУШКИТЕ И КАК СЕ ГОНИ СКУКАТА

Това е “невинната група”. Има и друга. На “буйните”, които откриха сезона на скандалите. Няколко пияни чужденци “минаха” през витрини на хотели и магазини. На всичко отгоре туристът, който троши чаши и рани с назъбено стъкло пиколото на хотел, все още не е открит. Говорещият на английски език мъж наранил младото момче, което пък било на работа едва за трети ден. После духнал и до момента никой не го е разпознал.

Отрезвителя в курорта го искат за кротушките, които трябва да прибират в ареста и да ги пускат, като дойдат на себе си. До следващия път.

Сезонът започна без отрезвител. Но случаите, които показват, че е крайно нужен, няма да свършат. Те са симптом на заболяването на родния туризъм, което се нарича простичко “алкохолизъм”.

                                                  АЛКОХОЛ НА ВСЕКИ МЕТЪР

Една от причините, която го предизвиква, със сигурност е прекомерното предлагане на евтин алкохол на всяка крачка и малкото адекватни за младоците забавления в Слънчев бряг. Хотелите са излъскани, храната си струва, намериха персонал, обаче какво да се прави през деня? Дори да не валят проливни дъждове и термометърът да удря над 30 градуса.

Да се разходиш с влакче или файтон или да яхнеш триколка? Пълна скука за 20-годишните курортисти, а никой не е дошъл в Слънчев бряг за да скучае.

Едва ли за тази категория туристи е по-забавно да пътуват с влакче из алеите, отколкото – да речем – да се забъркат с шумна компания в атрактивен бар с отпускащ коктейл и после да загубят дирите и броя на изпитите чашки питиета.

Или пък със сламката направо от буркана, в който не е ясно какво точно има – само алкохол менте или и наркотици. Освен това бурканите са на всяка крачка, че дори и по алеите. Говори се, че навред с туби се зарежда с безакцизен алкохол и че ресторанти и магазини до полунощ, че и по-късно продават твърд алкохол. Да не забравяме, че през зимата ченгетата разбиха няколко нелегални цеха за алкохол. Единият беше в почивната станция на Светия синод, като, слава Богу, духовни лица не бяха замесени в далаверата. Просто отдали помещения под наем.

В Слънчев бряг не са за пренебрегване и боклуците, шумът, незаконните обекти, които и това лято ще развяват гащи и потници под носовете на туристите.

                                                   СЕЗОНЪТ НА КОМИСИИТЕ

Може да се каже, че този сезон ще е сезонът на комисиите. Комисия ще бди за шума през цялото лято. Друга комисия ще разследва и описва въпросните незаконни обекти, а са над 1000. В тях се продават освен гащи и потници, кебапчета, джапанки и всякакви други стоки. До началото на следващия сезон ще бъдат махнати, поне за това ще се бори комисията.

Със сигурност ще има комисия, която ще следи храната, и друга – издават ли се касови бончета.

Контролът не е лошо нещо, особено като се има предвид, че миналия сезон разкриха нелегално производство на лед в… бивша свинеферма в Ахелой. Опитът обаче показва, че не толкова комисиите, колкото сигналите до тях и институциите вършат работата на коректив.

И един проблем, равен на този с алкохола на всеки метър. Трансферът от летището до курорта, който по другите курорти е кратък и комфортен. Не и у нас. Няма такова приключение, изпилващо до краен предел и най-здравите нерви. Отново ключовата дума в това тъжно и срамно затлачване е Ахелой, само географски, разбира се.

Печалната слава е заради всеизвестното огромно задръстване, което се образува още преди морското градче на път от аерогарата към Слънчев бряг. Туристите нашенци, тръгнали с автомобили към комплекса, поне си знаят – опашките са дълги и тягостни заради тесния двулентов път и светофара в центъра на града, откъдето минава целият трафик. Знаят си, но пак полудяват, попадайки в тях.

Чужденците поемат това първо впечатление от родното море на тръни – какво ли ги чака по-нататък, щом още не стигнали в хотела висят в отегчителната колона.

И така, сезонът започва, полицията иска отрезвител. Но проблемите, които дебнат Лято 2016, водят към една мисъл. Че отрезвител си трябва направо за целия ни роден туризъм. Не само заради евтиния алкохол на всеки метър, а поради цялата му неадекватност.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Преглеждайте се след разходки навън!

Следваща статия

Франция забранява алкохола на Евро 2016.

Други интересни