Правителството е слабо, тръгваме на борба срещу модела ГЕРБ!

Автор: Няма коментари Сподели:

С викове „АБВ” и бурни аплаузи зала 3 на НДК посрещна ръководството на партията в лицето на лидера Георги Първанов, Румен Петков, Борислав Борисов и подалия оставка като социален министър Ивайло Калфин.

Традиционно най-висшият партиен форум започна с българския химн и химна на обединена Европа.

Стартът бе даден от Георги Първанов. 16 400 членове на партията отчете той за две години. Вместо доклад, той предупреди делегатите, че ще държи реч.

Първанов потвърди новината, че партията се оттегля от властта. Лидерът даде висока оценка за кадрите на партията във властта. За нас властта не е самоцел, посочи той и изтъкна кадровия потенциал на АБВ.

Пренебрежение и високомерие имало в отношенията между АБВ и ГЕРБ. Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело, като апендикс, подчерта Георги Първанов.

Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан, заяви той. На партията се гледало като на гарантирано подкрепяща. Чашата преляла заради липсата на адекватна политика.

Правителството е слабо, отчете Първанов. Пробойни имало в здравеопазването, енергетиката, икономиката, отбраната и външните отношения. България загубила шанса си да е енергиен център. Хаосът в МВР е мащабен, смята Георги Първанов.

Нямало как азбукарите да оздравят кабинета. Но имахме достойнството да го освободим от присъствието си, посочи той. През цялото време партията носела отговорност за управлението. Искахме да е както трябва, но някой го направи, както си знае, отчете лидерът на АБВ.

АБВ започва дебати за промени в Конституцията за президентска република

АБВ започва дебати за промени в Конституцията за президентска република

Поставят си за цел спечелването на президентските избори

Ивайло Калфин разчистил авгиевите обори на пенсионната реформа и бил най-добрият социален министър на прехода.

АБВ не напуснали заради сондажите на нефт и газ, както управляващите обясниха напускането на партията на властта. Нищо обаче не се случило за деверсификацията на газовите доставки. Да дебатираме по същество, настоя Първанов.

Стабилността не означавала спокойствие в коалицията. Стабилността е преди всичко сигурност, смята лидерът на АБВ. По-лоша от всичко това била фалшивата стабилност, според него. АБВ трябвало да е алтернатива и да работи заедно със сродни партии. Вече усещали партньорите си.

Излязло ми е име на архитект на коалициите, сподели Георги Първанов. Предпочитам еднопартийно управление, каза той. Ситуацията била такава, че у нас ще има коалиционни управления.

В тежко сектантсво той обвини БСП и изрази надежда бившата му партия да е приключила със самозатварянето си.

Все още е рано да се говори за имена, предпазлив Калфин

Все още е рано да се говори за имена, предпазлив Калфин

Първо предстоят разговорите с останалите формации

Силата на една партия е в това да може да се коалира. Който реши въпроса за съюзника, той ще спечели, подчерта Първанов.

Той настоя за единна алтернатива. Това бил и ключът за спечелването на президентския вот. Първанов поиска нов коалиционен проект в центъра. Вярва, че ще се рестартира диалогът в ляво.

АБВ иска да привлече партиите в център-ляво и център-дясно за съвместно действие. Поиска обединение за силна кандидат-президентска двойка. Настоя за нов модел на икономиката ни, за силна и уредена държава.

АБВ си поставя за цел спечелването на вота за президент. Тръгваме на борба срещу модела ГЕРБ, закани се той. Еднополюсният модел не е полезен, определено е вреден, каза Георги Първанов. ГЕРБ искали да узурпират цялата власт.

https://news.bg

Предишна статия

Дайте ни $5 000 000 000 и ще подобрим света!

Следваща статия

Българите на опашката в ЕС по владеене на чужди езици!

Други интересни