Хилъри Клинтън ще продължи да тласка света към война!

Автор: Няма коментари Сподели:

НАТО се превърна в дъщерна компания на американския военнопромишлен комплекс

– В България като че ли няма толкова широк интерес към случващото се от другата страна на Атлантика, но все пак вие като експерт как оценявате развоя на предизборната президентска кампания в САЩ? Нормален процес ли беше номирането на кандидатите на двете големи партии – Републиканската и Демократическата – Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън?

– Ситуацията, в която се намират Съединените щати, е безпрецедентна на фона на предишни кампании за президентски избори. Самата избирателна система, с която се избира държавният глава, е изключително сложна и често пъти не се разбира и от самите американски граждани. Понякога се оказва, че президентът на САЩ поради изключително сложната избирателна система не е този, за когото са гласували мнозинството от избирателите. 

Преди десетина години имаше подобен случай (избирането на Джордж Буш-младши срещу Ал Гор през 2000 г., б.р.). За мен уникалното в сегашната ситуация в САЩ е, че за първи път имаме толкова остро противопоставяне между Хилъри Клинтън, която за мен не е кандидатът на Демократическата партия, а просто представител на „Системата”, срещу Доналд Тръмп, който пък е лицето на „анти-Системата”. Битката е „анти-Системата” срещу „Системата”.

– В този контекст, от една страна, Доналд Тръмп извървя най-дългия път в кампанията. Пребори близо 30 видни републикански кандидати за номинацията с целия натрупан медиен негативизъм от изказванията, които направи междувременно. Едновременно с това Хилъри Клинтън се готви над 4 години за тази кампания, две от които само в спекулации дали въобще ще бъде кандидат. Къде ще бъде основният сблъсък?

– Както казах, Хилъри Клинтън е представител на „Системата”, а не просто на Демократическа партия. Зад нея стои корпоративният оръжеен естаблишмънт, стоят акулите от Уолстрийт, масонската и парамасонската общност в САЩ. Защо го казвам? Тези общности представляват това, което беше навремето КПСС в Съветския съюз. 

Затова и голяма част от анализаторите все още не могат да повярват на случващото се – навремето в СССР беше невъзможно някой да бъде издигнат от КПСС и да не бъде избран. Просто нямаше друга партия. Честно казано, затова и е толкова драматичен изборът на новия американски президент. В историята на САЩ има само двама президенти, които не са били директни кандидати на масонската и парамасонската общност в страната. Един от тях е Джон Кенеди и всички знаем каква е съдбата му. От друга страна, САЩ все още са най-мощната във военен и икономически план страна в света. И неминуемо случващото се там по един или друг начин се отразява на цялата планета. В този смисъл Хилъри Клинтън като представител на „Системата” олицетворява Партията на войната в САЩ. 

Зад нея стои тази част от частния американски и транснационален капитал, който през последните 2-3 десетилетия приватизира националната сигурност на САЩ. Това е огромна заплаха за мира в света. Една немалка част от анализаторите в Европа твърдят, че с избирането на Хилъри Клинтън ще победи партията на войната в САЩ и това ще доведе до задълбочаване на конфронтацията между Съединените щати и Русия, между САЩ и Китай…

– Президент Тръмп или президент Клинтън ще е най-превратният избор за бъдещето на света според вас?

– Ако бъде избрана Хилъри Клънтън, светът ще продължи да върви към война. Зад нея стои частният капитал, който гони печалба чрез създаването на въоръжени конфликти. При възможното избиране на Тръмп може със сигурност да се очаква спад на напрежението в международен план. Искам да обърна внимание и на един друг момент – частният сектор, който приватизира националната сигурност на САЩ, има като основна цел преследването на печалба. При това положение виждате как една немалка част от видните американски военни, които имат изключителен имидж сред сънародниците си и си дават реална сметка за употребата на ядрено оръжие, заемат преди президентските избори конкретни позиции. 

Пример с генерал-лейтенант Майкъл Флин, бивш ръководител на военното разузнаване в САЩ, наскоро заяви, че с президент Доналд Тръпм би се чувствал по-комфортно. Сами виждаме, че тези американци, които не желаят държавата и най-вече секторът отбрана да бъдат приватизирани, предпочитат кандидата Доналд Тръмп. От друга страна, това е изключително важен избор и за Европа и до голяма степен за България. Особено тревожна за Партията на войната е позицията на Доналд Тръмп по отношение на НАТО. Той счита НАТО за организация, която е излишна.

– Американската предизборна кампания тепърва ще навлиза във фазата на икономическите и най-вече на външнополитическите платформи. Мнозинството от социологическите проучвания зад Океана показват, че американските граждани са много заинтересовани от вътрешнополитическите си проблеми и май масово биха подкрепили една концепция за неоизолационизъм, която видимо изразява Доналд Тръмп, за едно и също ли говорим?

– Да, има момент, който най-ясно отразява нагласата в средите на Демократическата партия и на американските либерали въобще. Съвсем наскоро коментаторът и редактор на списание „Дъ нейшън” Стивън Коен започна да говори изключително позитивно по адрес на Доналд Тръмп, което беше доста неочаквано. Разумните хора в САЩ се тревожат. Защото американският частен сектор, който държи военнопромишления капитал на страната, успешно приватизира големи ведомства като Пентагона, където работят значителни лобита за прехвърляне на голяма част от договорите в областта на отбраната на частни компании. Стряскащо се размножиха много американски частни военни армии по света, които често пъти действат през главата на американското правителство и операциите им в много отношения не са легитимни и нарушават международното право.

– Но го правят от името и с легитимацията на правителството на САЩ в крайна сметка.

– Така е, но от друга страна – беше приватизирана и НАТО, която се превърна в дъщерна компания на американския капитал и военнопромишлен комплекс. Голяма част от военните министри на страните членки на НАТО се превърнаха в търговски агенти на американския военнопромишлен комплекс. Наблюдаваме това навсякъде, включително и у нас. На практика НАТО се превърна в система за трансмисия на транснационалния и най-вече американския интерес в оръжейните търгове сред страните членки на блока. Северноатлантическият съюз е реален участник в информационно-психологическата война, която се води между САЩ и Китай, между САЩ и Русия. Негнетява се военна истерия и американският ВПК печели пари.

– Между Русия и целия свят в общи линии…

– Именно, но не става дума за целия свят, а предимно между Русия и НАТО. Защото структурите на алианса се превръщат в инструменти на тази информационно-психологическа война. И в този план остава впечатлението, че всички страни са срещу Китай или Русия, а в действителност става дума за НАТО, която е една напълно приватизирана структура и работи като частна компания за Партията на войната в САЩ, която в момента се олицетворява от Хилъри Клинтън.

– Да ви върна към самата американска предизборна кампания – Бърни Сандърс – честен съперник или сламена кукла, която послужи единствено за привиден балансиран избор на кандидата на демократите?

– През последните няколко дни голяма част от медиите в САЩ, които обработват американското обществено мнение в полза на Партията на войната и на Хилъри Клинтън, съобщиха официално, че тя ще е сигурният кандидат на Демократическата партия. Обаче се оказва, че аритметиката до този момент не е абсолютно и необратимо в нейна полза. Дори съпругът й – бившият президент Бил Клинтън, каза, че окончателното решение ще се вземе около края на юли. Когато със сигурност ще е ясно над 500-те „суперделегати” на Демократическата партия за кого ще гласуват. Не трябва също така да забравяме за изказването на представител на президента Барак Обама, който припомни, че „златната акция” на „суперделегата” от Демократическата партия се намира в Овалния кабинет. 

И все още не е окончателно ясно в каква посока ще се наклони везната. В отношенията между Обама и Хилъри Клинтън има изключително много антагонизъм и неприязън. Въпреки че Барак Обама е под натиск от лобито на Хилъри Клънтън да й даде подкрепа. Така че нека не забравяме, че до окончателното издигане на Клинтън за кандидат-президент от партийната конвенция на демократите над главата й продължават да висят разследването на ФБР за частния имейл сървър, който е използвала в нарушение на закона като държавен секретар, и трагедията с американския посланик в Бенгази. Наистина изглежда така, като че ли всичко показва тя да е кандидатът, но не изключвам резки промени в ситуацията в близките месеци.

– За да обобщим – какъвто и да е резултатът от американските президентски избори през ноември, всяка промяна на външния курс на САЩ ще се отразява пряко върху стабилността на региони като Балканите, Близкия изток, Европейския съюз и света като цяло. Има ли добър и лош сценарий, за който да се готвим?

– Според мен вариантът Доналд Тръмп да стане президент на САЩ означава рязко намаляване, поне на първо време, на конфронтацията между глобалните геополитически фактори. Точно обратното ще се случи, ако Хилъри Клинтън заеме поста. И неслучайно виждаме, че в някои страни има индиректни признаци, че се подготвят и за най-лошия вариант – Хилъри Клинтън да стане президент. Тази перспектива вече наложи военни приготовления и други превантивни мерки на гражданската отбрана – типични, когато съществува заплаха от ядрен конфликт.

За нашия гост

Боян Чуков е роден на 25 юли 1952 г. в София, завършва специалност „Радио и телевизия“ в МЕИ, понастоящем ТУ-София. С работата си във външното разузнаване на НРБ се е утвърдил като експерт по международна сигурност. Бил е съветник по национална сигурност към Министерския съвет между 2008 и 2009 г. Автор на над 500 публикации по международна сигурност, владее руски, английски, френски, испански и гръцки език.


Предишна статия

2016 Mercury Transit in 4K

Следваща статия

България намалява с до 80 000 души годишно!

Други интересни