Бойко Борисов откри Музея на розата в Казанлък!

Автор: Няма коментари Сподели:

Снимка: Фейсбук на Бойко Борисов

Премиерът Борисов откри днес в Казанлък Музея на розата заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, на земеделието Десислава Танева, на регионалното развитие Лиляна Павлова и гости от най-различни държави. Това стана ясно от Фейсбук профила на Бойко Борисов.

“България дълго е време е била сред световните лидери в производството и износа на розово масло, а Розовата долина край Казанлък е регион, в който се култивират и произвеждат значителни количества от тази култура в световен мащаб. 

Затова и правителството винаги се е стремяло да осигурява необходимата подкрепа за този отрасъл, а в този мандат успяхме да предоставим на община Казанлък и 1 млн. лв. за изграждането на Музея на розата.

Общината и дарители също участваха в изграждането на музея. Историческото наследство и историята на българската маслодайна роза ще бъдат съхранени и представени пред гостите на музея по изключително модерен и съвременен начин, като музейната експозиция проследява над 300-годишната история на българското производство на маслодайни рози. Тук могат да се видят и оригинални казани за производство на розово масло и розоварни.

Други стъпки, които предприехме за развитието на културните дадености на местността, бяха предоставените на общината за управление шест тракийски гробници, сред които и „Голямата Косматка”, чрез което да се развива местният туризъм, и отдадените в полза на общинския исторически музей „Искра“ горски имоти, където да се осъществяват археологически проучвания. 

“Радвам се, че успяхме да подпомогнем Казанлък и с предоставения на общината безвъзмездно двуетажен учебен корпус, който да се ползва от школата по физика на Теодосий Теодосиев. На общината бяха дадени и няколко работни помещения както и държавния дял от сградата, предназначена за Дом на техниката, с което да се улесни предоставянето на административни услуги за населението”, пише премиерът.

http://www.trud.bg

Предишна статия

All-new Audi A5 & S5 Coupé WORLD PREMIERE Exterior/Interior Review neu 2017

Следваща статия

Shakira! /Ала Кушнир!/

Други интересни