В пространно интервю – премиерът Бойко Борисов!

Автор: Няма коментари Сподели:


В пространно интервю премиерът Бойко Борисов коментира отношенията на България с Русия, диверсификацията на газопреносната мрежа  и наболялата тема за президентските изобори в ефира на Нова ТВ. 

                                               За отношенията ни с Русия

Премиерът заяви, че защитава адекватно интересите ни, свързани с Русия, и намекна, че сътрудничи много по-добре с Москва в сравнение с бившия президент Георги Първанов.

“На мен не ми е нужно нито някой да ми помага евроатлантически, защото сме доказани в тази сфера, нито ми е нужно да ми прави контакти с Русия, защото нашият интерес там винаги съм го защитавал”, подчерта той.

„Руснаците се убедиха, че по-добре да работят с хора, които имат принципи, когато кажат “да” е “да”, отколкото с такива, които ще ги лъжат, че ще правят големи шлемове, а всъщност нищо няма да стане”, коментира Бойко Борисов.

                                               За газовата диверсификация

С Ципрас в Истанбул се разбрахме на 1 юни ще дойде, да ми каже как вървят темите по Южния газов коридор. Ако минава през България и взимаме транзитни такси, това ще е добре, обяви Борисов.

Той коментира и останалите нови проекти, свързани с газовата независимост на България. „В момента нашето твърдо геополитическо не само поведение, но и виждате колко неща се направиха в отбраната, колко се направиха в диверсификацията за газовите източници, интерконекторите, които се правят с Румъния, Сърбия, Гърция”, посочи премиерът.

„Когато утре на пазара имаме от една страна руския газ, за който имаме дългосрочен договор, в момента цената на газа в България, може би е най-ниската в Европа”, обясни Бойко Борисов.

„С политическа воля махнахме 3 газови посредника, знаете ли какви интереси за няколкостотин милиона долара на година съм нарушил”, посочи премиерът. „Защо друг 25 години не го махна. Защо друг не пусна да имаме два крана, един с руска газ, с Черноморска газ, и един с конектора с Гърция”, попита премиерът.

                                       За предстоящите президентски избори

„Не е време за избори и за кандидатури, ще му дойде времето през август или септември. Ще видим кога президентът ще назначи изборите и тогава ще взимаме решение”, каза Борисов. Той допълни, че е доволен от настоящия президент и няма намерение да издига кандидатурата на Цветан Цветанов за този пост.

Премиерът даде положителна оценка на мандата на президента Росен Плевневиев. Според него държавният глава е заемал пост в много по-трудни и размирни времена. Борисов каза, че е бил готов да подкрепи негова кандидатура за втори мандат дори преди изненадващата номинация от страна на ДСБ.

Борисов разказа, че е разговарял с президента Росен Плевнелиев вечерта преди той да заяви публично, че няма да се кандидатира за втори мандат. „Зададох му въпросите: “Какво мислиш? Как мислиш? Ако мислиш – какво желаеш от мен и от ГЕРБ?. Той каза, че има лични причини да не се кандидатира за втори мандат”, разказа премиерът.

“Не искам да разказвам за личните му проблеми, нито ми е оторизирал да го направя, достатъчно сериозни са и той беше достатъчно убедителен”, заяви Борисов. “Плевнелиев и след мандата си като президент ще има успешна кариера и ще помага много на държавата си, както го е правил досега”, подчерта премиерът.

„Мисля, че ясно казах, че Цветан Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент. Той никога не е пожелавал и никога не е ставало въпрос той да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент”, подчерта Борисов.

Той пожела успех на Георги Първанов в кандидат-президентската кампания.
„Става ясно, че не ние сме били виновни АБВ да напуснат правителството, а целта на цялата тази операция е била да се кандидатира за президент”, коментира премиерът.

„АБВ прави същото, което прави ДСБ – искаме да имаме общ кандидат, ама ние ще посочим кой да е той. АБВ с този ход излиза напред и казва „Първанов ще е кандидата за президент, но ние сме за обща лява кандидатура” и поставя Корнелия Нинова в две много неловки ситуации. Ако подкрепи Първанов, тя заминава, за всички е ясно това, тоест тя е принудена да издигне свой кандидат”, отбеляза още той.

                                          За отношенията с “Патриотичния фронт”

„Ако патриотите си бяха тръгнали, не може да седнат да говорят с ГЕРБ”, смята Борисов. Според него няма деление от гледна точка на избирателни секции за българите в Европа и САЩ и тези в Турция.

„Второ изключително важно е да знаят хората, че ние бяхме в ситуация, в която щеше да падне правителството и след това нямаше да може да се създаде правителство, защото при тези социологии и резултати, които се очакват няма шанс да се събере правителство”, коментира още премиерът.

„Валери Симеонов е рядко мнителен човек, много чепат характер, но хубавото при него е, че когато му покажеш нещо, той не си криви душата, да каже добре, ама можеше да е повече”, смята Борисов.

„Използвахме почивните дни с един хеликоптер от Тополовград до Малко Търново да летим над оградата. Тя е огромно съоръжение, отстрани с чакълирани пътища, той гледа и вика, затова не мога да кажа нищо. Като слязохме на Малко Търново, той го каза и пред вашите кореспонденти, видя го”, обясни той.

„Викам, ако дойдеш в Турция, ще видиш какъв метох сме направили с Вежди Рашидов. Екзархията в какъв вид е и църквата „Св. Стефан”, която е единствената в света метална църква в момента, защото втората падна. Всички метални конструкции са правени в Австрия. Църквата се беше наклонила, щеше да падне и да я няма, а се намира точно на Златния рог в Истанбул”, разказа Борисов.

                                             За промените в Изборния кодекс 

Според премиерът поправките в Изборния кодекс няма да ощетят никого. Тоя обясни, че ще се създаде възможност в една секция в чужбина да има няколко секции за гласуване.

Министър-председателят допълни, че принципът е да се взимат най-много секции, където е имало, за да няма ощетени. Борисов каза, че не са отнети избирателни права на българите в чужбина.

„35 секции са предостатъчни. Това, което ще предложа и ГЕРБ ще предложи на партньорите, за да е вече ясно и се надявам да го приемат е, че в една секция с предварително заявление, ако има много желаещи, за да не стават опашки, да се сложат 2 -3 кутии повече, за да може опашките да станат 2 или 3”, коментира още премиерът Борисов.

Във връзка с това дали се надява Конституционният съд да ореже поправките Бойко Борисов каза, че не чака друг да му решава въпросите.

Той обясни, че ГЕРБ по принуда са гласували част от текстовете в новия закон.

„Аз ходих 2 пъти. Валери Симеонов каза или го приемаме така, или напускаме правителството”, поясни още Борисов. 

                                                     За санирането

С Националната програма за енергийна ефективност между 10 000 и 20 000 лв. са подарък на семейство от държавата при саниран панелен блок, обясни премиерът.

 „Вече десетки блокове са готови, 900 се правят в момента. Най-добрият строителен контрол е при санирането, защото всеки ден десетки пенсионери и жени наблюдават строителните фирми, какво правят”, каза той и допълни, че санираните блокове стават красиви.

„Средно 10 000 до 20 000 лева са подарък от държавата на семейство, а в панелните блокове живеят бедните и работещите хора, държавата им подарява всичко това”, коментира още той.

Министърът-председателят каза, че след разговори със хора, чиито блокове са санирани, са му казали, че “комунистите” и „Атака” са ги лъгали, че чрез санирането ще им бъдат взети апартаментите.

                                              За автомагистрала “Марица”

АМ „Марица” е факт, а можеше да я няма, да я държа като паметник, за да мога да соча какво не са направили предишните управляващи, заяви каза министър-председателят.

Той коментира по отношение на качеството на строежа на пътищата в страната и проблемите с АМ „Марица”.

„Магистрала „Марица” беше абсолютно провален проект, както магистрала „Люлин”, както „Дунав мост 2”, както магистрала „Струма” и всички останали”, заяви той.

Бойко Борисов обясни, че има програмен период и ако не се построи това, за което са отпуснати средства, трябва да се връщат всички пари и за готовите участъци.

„Орешарски провали всичко. Във втория мандат ние се явихме в този кратък времеви период и трябваше да вложим цялата си мощност да го построим. Декември месец откривах Северната тангента, за да може да пратя на другия ден фактурата да я платят”, припомни премиерът, „Една фирма, втора фирма – какво ли не се провали. На този участък от „Марица” сега, на един от мостовете, подменят силикона на фугата, защото трябваше да е прави ударно. Всеки знае, като прави вкъщи ремонт, като си тръгне майстора, има какво да се дооправя – я фуга, я нещо друго”, поясни Бойко Борисов.

„Парите са усвоени, магистралата са факт, под гаранция е и дори да може да изкара още 3 години, използваме гаранцията, за да не дава държавата пари”, подчерта той.

„Нещо, което нямаше да го има. Щях да го държа като паметник, за да мога да соча какво са направили предишните, и защо го няма, а сега е факт”, допълни министър-председателят.

                              За безвизовото пътуване на турските граждани в ЕС

Премиерът говори и за случващото се след подписването на договора между Брюксел и Анкара за спиране на миграционния поток към Европа.

„Не е правилно да обясняваш много какво коментираш. Допуснах една грешка, когато имахме разговори точно, когато ДПС си сваляше председателят, че го огласих моя разговор с Давутоглу, нито от тактическа, нито от стратегическа, нито от каквато и да е точка. Беше грешка от моя страна”, заяви премиерът. Той обясни, че има договорка с турския президент Ердоган границата ни да се пази от мигрантско нашествие и от двете страни.

„Факт е, че Германия приема нови закони, ние спазваме своите задължения, да не дърпаме дявола за опашката. Сега натискът над границата е почти нула и ние сме нащрек”, допълни още той.

                                         За отношенията България-Турция

Ердоган е взел властта и така се е организирал, че просто е невероятно силен в Турция, смята Бойко Борисов. Той коментира още отношенията между България и Турция и дали южната ни съседка се меси във вътрешната ни политика.

„Ердоган е много тежък характер, изключително тежко се работи с него и не само за нас става въпрос. Вече е взел властта и така се е организирал, че просто е невероятно силен в Турция”, каза Борисов.

Той подчерта по време на посещението си в Турция е разговарял с канцлера Ангела Меркел за това, че няколко дни подред не са видели нито веднъж новия им премиер.

„Дори вечерта на семейната вечеря, където тези, които имаха си бяха с жените, пак не дойде новият премиер, за да няма никакъв шанс в новините или където и да е има друг ръководител”, разказа Борисов.

Той смята, че Ердоган го уважава.

 „Ние с него имаме такива отношения, че аз често правя демонстрация, ама има уважение към мен и това, което поеме като ангажимент го изпълнява”, посочи той.

Според премиера строежа с бързи темпове защитните съоръжения по границата ще бъдат оценени от историята.

„Това, което стана в Гърция беше планирано да стане и в България. Тези огромни територии в България незаселени в Странджа са много по-добро място за бежанските лагери, отколкото островите и лагерите в Гърция”, каза той и разясни, че не е точно да се каже, че е планирано, а е най-естествено, защото това е естествената сухопътна граница.

„Търси се винаги най-слабото звено, Ципрас беше и СИРИЗА тогава модерна, макар че всички знаеха какъв крах ще доведе до това, Орешарски беше изключително слаб. С една дума ние успяхме до този момент и за това се надявам въпреки всичко, което се говори и казват, за Ердоган, че да спазваме думите си”, допълни премиерът.

Премиерът каза, че сме взели предпазни мерки, ако все пак Ердоган реши да пусне бежанците към нашите граници.

„За това сме взели мерките и укрепваме границите. Ние имаме дума, че заедно ще пазим българо-турската граница от бежанския поток. Разчитам на неговата дума. Досега и мога да кажа имаше една нощ 40-50 000 души бяха на Одрин на няколко часа от нашата граница и лично Давутоглу отиде да разговаря с тях и ги върна на един стадион”, обясни още министър-председателят.

                                            За арестите в село Галиче

Министър-председателят беше категоричен, че престъпността и палежите в село Галиче не могат да продължат. Каза и че в момента там има стотина полицаи и продължават да се извършват проверки.

„Върховна касационна прокуратура, ДАНС, БОП, полицията вчера планираха операцията, защото това с палежите на коли в Галиче не може да продължава”, заяви той.

                                                        За ЦСКА

Омръзна ми един велик клуб като ЦСКА всеки ден да бъде в устата на хората с дългове, каза Борисов.

“Те момчетата играят добре, аз съм играл с двама от тези, които вдигнаха Купата на България – с вратаря и левия бек. Те бяха юноши при нас, в Бистрица, страхотни сладури”, поясни той.

Премиерът смята, че ЦСКА е направил това, което е трябвало да сторят и други отбори.

 „Със свои момчета, с характер, с желание, надскачайки възможностите си, направиха нещо много добро. Надявам се Футболният съюз, адвокатите, да намерят начин за отбора. Нямам власт, но изказах съображения”, каза още Бойко Борисов.

                                              За ДПС и Делян Пеевски

Борисов каза, че знае за оттеглянето на Делян Пеевски от медиите и не е разговарял лично с него. „Знам, че се отказва от „Химко”, знам, че започва да разпродава от пресата”, каза той.

Твърдението от преди 3 години, че Ахмед Доган е поръчал убийството му и дали има разследване по сигнала, министър-председателят каза, че това е било в доклад на НС.

„Няма как да докажеш, че някой в Сърбия, агент на някой, е казал това и е прихванато от службите. Няма кой да разследва. Да се надяваме, че всички искат да живеят в мир, толерантност и си градят държавата”, обясни той. 

                                                  За Слави Трифонов

Колкото аз мога да правя концерти, толкова Слави Трифнов ще се справи на политическата сцена, категоричен бе Борисов.

„Не искам да си говоря за Слави Трифонов. Глас народен, глас Божи, като има референдум – да се произнасят хората. Пожелавам му успех, да е жив и здрав. Винаги съм уважавал труда на хората. Като 20 години прави концерти и има предаване, значи има качества. Оттам нататък, ако иска на политическата сцена да се пребори с нас – добре дошъл. Колкото аз мога да правя концерти, толкова той ще се справи на политическата сцена”, каза премиерът.

Борисов заяви, че не се страхува нито от референдума, нито от ТВ водещия.

 „Глупости, каква популярност има. Той си е добър певец и шоумен. Факт е, че има по 3 часа всеки ден”, каза премиерът и според него ГЕРБ са събирали много подписи и като демократична партия са направили всичко възможно хората да се произнесат по въпросите на референдума.

„Той се занимава всеки ден с мен. Дадени са му 3 часа ефир в национална телевизия. На обед час и половина и вечер”, 

                                                     За популистите

Министър-председателят коментира и т.нар. от президента “популистки хора”, които си играят със страховете на хората.

„Към днешна дата е важно какво казваме ние със своите колеги от управляващото мнозинство”, уточни премиерът.

Той коментира и думите на Лютви Местан, че начинът, по който са подходили към Избирателния кодекс, са като Пламен Орешарски, който ползвал подкрепата на „Атака”.

„Това, което ние сме направили и правим в момента няма кой да го направи повече. Като минавам по моста „Брюксел” си спомням как го заварих – дупка до дупка. Коригирахме политиката в северозапада, ще видите до два-три месеца какво и колко неща ще се направят”, подчерта Борисов.

„Кой направи дългът? Те го направиха. Кой събори КТБ – те. С какво са се променили? Бриго Аспарухов, с всички тези от изпълнително бюро – г-жа Нинова нали и тя беше толкова години там. Какво ново ще се случи”, попита риторично премиерът.

„Tе трябва да го говорят това. Ние сме направили много неща, за които българите са мечтали”, каза още министър-председателят.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Свлачище в Габрово!

Следваща статия

Полицейски произвол обличат в закон депутатите!

Други интересни