Придошли реки наводниха цели села!

Автор: Няма коментари Сподели:

Няколко реки преляха и заляха села, пътища и десетки къщи заради обилните дъждове, които се очаква да продължат и днес. Заради придошлите води на Стара река в Казанлък има откъснати села и паднали мостове, наводнени са улици и селскостопански дворове. Във Велико Търново спешно бе свикан кризисен щаб заради придошлата р. Янтра.

През нощта срещу четвъртък камиони са превозвали строителни отпадъци, с които се строи дига на Стара река. Спрени бяха електричеството, водата и газоподаването в квартал “Дерелика” в Казанлък. Придошлата река е съборила няколко електрически стълба и е отнесла части от водопроводната мрежа и канализацията. Най-много са щетите в селата Енина, Долно Изворово и най-новия град в общината – Крън.

В старата столица частично залети са улици в селата Шемшево и Леденик, както и пътят, който свързва двете населени места. Общественият транспорт е пренасочен по обходен маршрут. През целия ден в четвъртък пожарникари отводняваха наводнените площи. 

Няма данни за преливащи язовири, на някои места се изпускат контролирано, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По думите й пикът на вълната на р. Янтра при Велико Търново е бил вчера сутринта, а след това се наблюдава понижение.

Затворен бе и Александровския мост, свързващ Горна Оряховица и село Първомайци. Под сводовете му се е образувал бент от тонове дървета и клони, които реката носи. Високите води заплашват да залеят първите къщи на селото. Екипи спасители и пожарникари чистят със специален кран натрупаната дървесна маса, за да възстановят пропускливостта на моста.

От БАН предупрежават: Дъждовете продължават

Хидролозите от БАН предупреждават и за други опасни реки заради обилните дъждове, които продължават и в петък. Остава в сила опасността от локални поройни наводнения в горното течение на Вит, Осъм и Тунджа. Разливи са възможни и на Янтра, както и на реките Росица, Белица, Лефеджа и Джулюница. Водните количества на повечето реки в страната са около и над праговете за високи води.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Към злобата трябва да се отнасяме като подарък!/на руски език/

Следваща статия

Полицията да не лази, а да си тежи на мястото!

Други интересни