Фонд от Саудитска Арабия ще инвестира в мандра за 30 000 000 Евро!

Автор: Няма коментари Сподели:

Извън няколко европейски инвестиции млечният сектор е доминиран от български собственици. Сега план за ново голямо предприятие за сирене и кашкавал има от нетрадиционна дестинация – инвестиционен фонд от Саудитска Арабия планира да изгради кравеферма и млекопреработвателна фабрика на 13 км от Хасково.

Инвестицията ще е на стойност 30 млн. евро, като фондът ще предостави 10 млн. евро. За инвестицията съобщиха от министерството на земеделието след среща, като не обявиха името на чуждестранния партньор. По информация на “Капитал” от близки до проекта източници това е фонд за дялови инвестиции от Саудитска Арабия. На срещата в Хасково той е бил представляван от западни консултанти.

Хасковският гигант

Проектът ще бъде на площ от 270 хектара и ще включва собствена земеделска земя за производство на фураж, собствена животновъдна ферма с млеконадойни крави, чийто брой трябва да достигне 5000 през петата година от реализацията, и мандра, която на практика ще бъде най-голямата в областта. Новото предприятие ще бъде с капацитет за преработка 400 тона сурово мляко на ден. Предвижда се новата мандра да работи с модерни технологии и да бъде екологична, се казва в съобщението на министерството. Плановете включват изграждане на система за управление на животинските отпадъци, с които да се наторяват околните площи. Очаква се целият проект да осигури 250 нови работни места.

Местният партньор

Партньор на арабския фонд е българският “БМК холдинг”, който ще увеличи капитала си чрез чуждестранната инвестиция. Групата притежава преработващите предприятия “Млечна промишленост – Хасково” и “Млечни продукти Тракия” (и двете дружества с оборот от по 9.5 млн. лв. за 2014 г.), както и търговски структури в Пловдив, Бургас, Перник. Има 16-годишен опит в бранша, преработва дневно около 75 тона мляко и произвежда цялата гама млечни продукти без сладолед. Търговските марки на компанията са БМК, “Тонус”, “Total” и др.

Сега заетите в холдинга са около 130. Очаква се след инвестицията българското дружество да затвори производствения си цикъл, тъй като сега не притежава собствена животновъдна ферма и изкупува мляко от земеделски стопани в региона.

Проектът ще позволи на компанията да увеличи износа си на сирене и кашкавал, който сега заема 30% дял от производството и е насочен към Близкия изток и ЕС.

Според Търговския регистър “БМК холдинг” отчита 12.8 млн. лв. приходи за 2014 г. (при 11.7 млн. лв. година по-рано) и 156 хил. лв. печалба (411 хил. за 2013 г.).

Инвеститорите и представителите на българската компания са имали среща с Десислава Танева, министър на земеделието и храните, където са поискали административна подкрепа за реализацията на проекта, съобщиха от МЗХ. Министър Танева е заявила, че могат да разчитат на експертната помощ на специалистите в администрацията на ведомството. На срещата са присъствали също народният представител Делян Добрев и областният управител на Хасково Станислав Дечев, които информирали, че местната власт оказва подкрепа на инвеститорите.

Новият арабски фонд за дялови инвестиции е вторият от Саудитска Арабия, който инвестира напоследък в България. Преди седмици ID Global, който управлява 1 млрд. долара, придоби миноритарен дял в туроператора “Астрал холидейз”, а преди това направи и земеделска инвестиция.

http://www.capital.bg

Предишна статия

Хората от Миромир искат думата!/коментари/

Следваща статия

Бойко Борисов показа внучето си!

Други интересни