СОУ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ” – ХИСАРЯ ПАК СЕ ПРОЧУ!

Автор: Няма коментари Сподели:

    Заместник- министърът на  Министерството на образованието и науката –  Деян Стаматов  изпрати писмо до г-жа Иванка Сакутова – директор на училището, за образцово проведеното национално състезание по химия и опазване на околната среда. Той поздравява преподавателите за  отличната подготовка и за чудесните условия за провеждането на олимпиадата.

    Това, обаче, не е единственият повод за гордост на преподавателския колектив в СОУ „ Христо Смирненски”.

    Наскоро една от ученичките  спечели  престижна  награда в национално състезание за кулинарната купа на България за 2016 година. Става дума за БОРИСЛАВА ВЪЛЧЕВА  от XI б  клас.

 • Борислава,  с кого трябваше да  мериш  знанията  си за най- млад сервитьор в България?

– В състезанието за най-добър млад сервитьор 2016 година имаше
осемнадесет  участници от цялата страна. Най-вече трябваше да премеря знания с тези състезатели от регионалното състезание, с които завършихме на първите места – първо, второ, трето, стигнали до националния кръг.

 • Ясно е, че ти си тръгнала с амбиция да спечелиш. Кой от преподавателите в Средното общообразователно училище има най- голяма заслуга за твоята подготовка през всичките тези години?

Амбиции за победа имах, но никога не съм се надявала за първо място. Беше напълно неочаквано за мен, но положих много усилия, а тези усилия ми се отплатиха. Не мога да посоча конкретен учител от СОУ “Христо Смирненски”, защото всички ми помогнаха еднакво, както за състезанието, така и в училищната среда през тези години.

 • Всички ученици се стремят да отидат в езикови училища, а ти остана в Хисаря, пътуваш от Миромир всеки ден и предпочете да бъдеш в хотелиерска паралелка. Има ли значение за твоето решение фактът, че Хисаря е курортен град и има поле за изява в тази професия?

 • Не съм имала амбиции за езикова гимназия, защото мога да науча език и извън нея. В град Хисаря има поле за изява, но не се стремя към тази среда,  имам други цели.

 • Разкажи за организацията на състезанието! Питам, защото, когато се провеждат състезания в Хисаря, организацията  винаги е оценявана много високо от всички участници.

 • Състезанието се проведе в град Пловдив в Международния панаир. Организацията беше достатъчно добра , но както винаги  имаше и напрежение в залата преди старта, поради шумната обстановка и камерите. Журито се състоеше от  пет човека, които предразполагаха състезателите към спокойствие.

 •  Кога усети, че ти ще си победителката? Още по време на надпреварата, или с вълнение чакаше да бъдат обявени резултатите?

 • Очаквах резултатите с огромно вълнение, защото имаше огромна конкуренция. Всеки се бореше за първите места, а най-интересното  е,  че само ние не бяхме професионална гимназия, а СОУ с две професионални паралелки. Въпреки това показахме,  че не трябва да учиш в професионално училище в голям град, за да имаш такъв успех.

 • Какво точно трябваше да покажеш там?

 • В тази надпревара трябваше да покажем най-вече умения за предразполагане и за общуване с нашите гости, които обслужвахме.Трябваше да покажем още умения за декантиране на червено вино, отлично познаване на менюто ни, технологията на приготвяне на храната, реколти и сортове на избраните от нас вина, правилно зареждане и отсервиране на маса и умения на английски език за представяне на менюто и вината , както и много други умения .

 •  Когато обявиха, че ти си най- добър млад сервитьор в България, на кого благодари най- напред?

 • Благодаря  първо на моето училище, че ми даде тази възможност, а после на себе си.  

 • Две хиляди евро стипендия за обучение в специалността  F&B  Мениджмънт е твоята награда. Даваш ли си сметка какво означава това?

 • Осъзнавам какво означава, но тъй като това не е професията, с която искам да се занимавам,  остава само лист хартия.

 •  Как се виждаш сле  десет години? Къде ще бъдеш и ще  милееш ли за България, ако си извън нея? Разбира се, аз ти пожелавам да работиш за страната, но знае ли се…

 • След 10 години се виждам завършила университет в България, юридически факултет със  специалност право. Това е моята мечта и вярвам, че ще я осъществя. Искам да остана в България и дано държавата ни върви към по-добро, а не към изгонването на компетентните млади хора в чужбина.

                                                                                                                 Image title                                                                                                                 Разговора води Ирина Кирилова

Предишна статия

Мне 113 лет. Вот 5 продуктов, которые хранят моё здоровье./на руски език/

Следваща статия

Марсианци в Хисаря!

Други интересни