Дъжд дави Мизия до четвъртък!

Автор: Няма коментари Сподели:

Жителите на Мизия са в паника след като язовир „Рогозен 1“, в който е събрана 2,5 милиона кубика вода преля. Само за час пред очите на изплашени хора от региона са изчезнали 10 метра от стената на преливника.

„Обилните дъждове ще продължат до четвъртък, като най-голямо количество ще падне в Северозападна България“, заяви пред „Труд“ синоптикът от TV-MET Петър Янков.

Жители на Мизия и село Крушовица са подготвили най-необходимия багаж и се страхуват водния ад от 2014 година да не се повтори. Там и Хайредин е обявено бедствено положение. 

Местните власти уверяват, че няма опасност за населението, но въпреки това около 30 души от хайрединските села Ботево и Бързина са евакуирани. Изпратени са спасителни екипи на Гражданска защита и пожарната. С шест хидропомпи е започнало източване на водоема, за да спадне нивото му, така че да се намали натиска върху стената на преливника.

„Изпомпват се по 40 000 литра в секунда“, уточни кметът на Хайредин Тодор Алексиев и допълни, че положението е овладяно засега, но не се знае какво ще стане ако отново завали.

„ До момента над област Враца и Видин са паднали между 50 и 55 литра на квадратен метър, което са 85% от очакваните валежи за месеца, а дъждовете ще продължат“, допълни синоптикът Петър Янков.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Кобрата пак е на европейския трон!

Следваща статия

Днес е Светла неделя!

Други интересни