Цветя и венци за Гоце в Пиринско.

Автор: Няма коментари Сподели:

Жители и гости на град Гоце Делчев ще почетат паметта на великия революционер Гоце Делчев. Церемонията за отбелязването на 113-годишнината от гибелта на патрона на населеното място ще е днес от 12,00 часа на централния площад. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника. В ритуала ще участват ръководството на общината, представители на институции и политически партии, ученици, граждани, общественици.

Идеалите и поривите на Гоце го превръщат във виден деец на Македоно–Одринското национално революционно движение. Целият си съзнателен 31–годишен живот Гоце Делчев посвещава на поробения български народ.

Благоевградската общественост също ще отбележи 113 години от смъртта на Гоце Делчев. Ритуалът по полагане на венци и цветя ще се състои днес от 11.00 часа на площад „Македония” пред паметника на революционера.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно станали известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален герой в България и Република Македония. Гоце е убит в село Баница след еднодневно сражение с превъзхождащата ги турска войска. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Копирано от standartnews.com

Владимир Симеонов 

Предишна статия

Путин – между Щирлиц и Данила от „Брат“!

Следваща статия

СЕКРЕТ МИЛЛИОНЕРА! /на руски език – част 11/

Други интересни