Москва заплаши Швеция с ново поколение ракети, ако влезе в НАТО!

Автор: Няма коментари Сподели:

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще предприеме„военно-технически” мерки, ако Швеция  реши да влезе в НАТО, предадоха информационните агенции.

„Ако Швеция реши да влезе в НАТО, няма да помислим, че шведите ще решат да ни нападнат.” – коментира шефът на руската дипломация в интервю за шведското издание Dagens Nyhete.  

„Но тъй като в такава ситуация шведската военна инфраструктура ще се подчинява на върховното командване на НАТО, ние ще бъдем принудени да предприемем на северните си граници военно-технически мерки, имайки предвид, че от другата страна на границата се намира военно-политически блок, който смята Русия за заплаха и се стреми да я възпира.” – допълва Лавров.

В интервюто той не конкретизира какви мерки би предприел Кремъл. По думите му, това е „работа на военните”.

Припомняме, Русия реагира остро на разполагането на елементи от американската противоракетна отбрана в близост до своите граници, като досега претенциите на Москва бяха насочени към Полша.  

Междувременно стана ясно, че Русия смята да разположи по северните си граници не отбранителни системи, а атакуващо оръжие.  

Първият заместник-председател на комисията по отбрана и сигурност в руския сенат Евгений Серебренников заяви, че става дума за ново поколение ракети, чиято разработка ще завърши в скоро време. По думите му, ракетите ще бъдат неуязвими за американската противоракетна отбрана.   

Русия ще увеличи числеността на въоръжените си сили по северната и северозападната си граница, включително числеността на Северния флот, ако Швеция влезе в НАТО.” – допълва Серебренников, цитиран от агенция „Новости”.

Той уточнява, че Москва има намерение да предприеме  подобни мерки не само в случая в Швеция, но и при присъединяване на която и да било съседна страна към алианса.

Междувременно представител на НАТО заяви, че до момента Швеция не е подала заявление за членство.   

Във връзка с  претенциите на Русия към членството на трети страни в алианса, през март генералният секретар на НАТО Йенс Столтгенберг коментира, че организацията няма целенасочена политика към разширяване и че приемането на нови страни е резултат от суверенното желание на страните от Източня Европа да се присъединят към евроатлантическото пространство.

https://nws.bge

Предишна статия

Има ли друг път за България?/доцент Иво Христов/

Следваща статия

СЕКРЕТ МИЛЛИОНЕРА! /на руски език – част 5/

Други интересни