Най-страшните речни чудовища – е, нема такова животно!

Автор: Няма коментари Сподели:

Джеръми Уейт е биолог, чиято страст е екстремният риболов. От 30 години насам пътува по света и издирва най-свирепите сладководни хищници. Той търси невидими за повечето от нас знаци, говори с очевидци и изслушва всякакви истории за хора, захапани и замъкнати под вода от тези хищници. След това се опитва – и често успява – да залови страховитите риби, да ги заснеме и покаже на света. След това задължително ги пуска обратно в eстествената им среда – водата.

Целта му е да предпази тези редки видове от изтребление, породено от най-често необоснован страх и омраза от страна на хората. Джеръми се опитва да обясни на света причините, по които тези хищни риби нападат хора, и как можем да избегнем нежелана среща с тях.

От 2009 г. насам Джеръми е водещ на успешното тв предаване „Речни чудовища”, което върви по каналите Animal Planet и Discovery.

Ето някои от най-интересните екземпляри, и разказите на Джеръми как се е срещнал с тях. Фактът, че сладководните басейни за разлика от морските са мътни, затруднява заснемането на тези видове. Някои от екземплярите по-долу светът вижда за пръв път.

Скат

„Това бе в Аржентина в река Парана. Скатовете не нападат хора, освен ако не стъпиш върху тях. Тогава атакуват с шипа на опашката в акт на самозащита. Както виждате, има много добра маскировъчна окраска и трябва да се внимава. Този на снимката тежеше около 140 кг. И ми отне почти 4 часа да го измъкна на брега – скатовете се засмукват яко към дъното и няма мърдане…”

Конгоанска тигрова риба

„Живее само в централната част на речната система на Конго, а там рядко стъпва човешки крак, така че малцина на света са виждали този звяр. Близка роднина е на пираните, но много по-голяма – може да достигне човешки ръст! Зъбите й са 5-сантиметрови – колкото на половинтонна бяла акула.”

Гигантска пъстра змиорка

„Това е на Фиджи. Змиорките могат да живеят в сладка и в солена вода. Те се размножават в обратна на сьомгата посока – слизат от реката в морето, за да си хвърлят хайвера. Проверявах истории, че змиорки са хапали хора. Не намерих доказателства, но причината е, че те не правят разлика между риба и човешки крак, когато са гладни.”

Риба трион

„Тази е речна, дълга е около 2 метра, но е още бебе. Достигат 6 метра дължина, но възрастни риби рядко се виждат, защото се преместват да живеят в океана. Този кадър е от Западна Австралия. Видът е застрашен, защото трионът лесно се заплита в рибарските мрежи. Когато намерят такава риба, риболовците никога не си играят да я разплитат, а я убиват и насичат за по-лесно.”

Сом

„На този кадър изглеждам малко глупаво, съгласете се. Правен е в Индия, в подножието на Хималаите на един от притоците на Ганг. Отидох да проверя истории за местни хора, завличани под водата от „нещо огромно”. Там крокодили, акули и питони няма, така че сомът е твърде възможен виновник. Но разберете – в мътната вода той захапва и влачи надолу всичко, което се движи. Това е същото, като да хвърлиш кокал на куче.”

Минога

„Това чудо го извадих от езерото Чамплейн на границата на щатите Вермонт и Ню Йорк. Това е много примитивна риба, даже се спори по въпроса дали е риба, защото няма гръбначен стълб и челюсти – има само едно смукало със зъби. В средата на смукалото има език – също целият е в зъби. Храни се, като се впива в кожата на други риби и смуче телесните им течности. Позволих на една минога да ме захапе за врата, за да разбера какво е усещането. Засмукването е много силно и ако се забавиш секунда-две, зъбите ще се забият. При издърпването кожата се изтегля много силно, а след това остава червено петно, което трябва да обясняваш на жена си откъде е.”

Златно дорадо

Улових дорадото в река между Аржентина и Уругвай (Рио де ла Плата). Има много яка челюст и захапка, а и остри зъби. Разследвахме история за младеж, чиито тестиси били отхапани от такава риба. И отново казвам – това не е било умишлено. Ставало въпрос за младежи, които чистели риба, потопени голи в реката, и хвърляли вътрешностите в реката. Златният хайван е дошъл на безплатен обяд и е карал наред.”

Речен зарган

„Улових го в езерото Чамплейн на муха, което е суперстранно. Това е много древна риба. Имат способността да изплуват на повърхността, за да поемат въздух, и отново да се гмуркат, което им дава възможност да живеят във води, почти лишени от кислород. Това е механизъм за оцеляване, който много малко видове риби притежават. Тези не са изобщо опасни за хората, но в Щатите има друг вид – наричат го зарган алигатор, който става до 150 кг. И има много истории за хора, нахапани от него.”

Японски гигантски саламандър

„Това е в река Камо в Япония. Улових гущера за опашката, но те са много гъвкави и се опасявах, че ще се извърти и ще ме ухапе – имат невероятно остри зъби. Хубавото е, че не много хора като мен ги тормозят – изключително редки са и с един местен учен ни отне доста време да го намерим и да му сложим проследяващ пръстен. След като го хванах се затичах към брега, но нещо ме удряше отзад и помислих, че друг звяр ме преследва, и се разкрещях панически. Оказа се, че бяха тежестите, които бях привързал към кръста си, за да нагазя по-надълбоко. Голям резил…”

Гигантски австралийски групер

„Във вежлива и образована компания тази риба се нарича „групер”, но австралийците й викат „глупер”. Може би защото може да си сменя пола по желание. Представете си например един пасаж групери, има много женски и само един мъжкар. В един момент мъжкарят дава фира. К’во правим? Няма проблем – най-едрата и агресивна женска тутакси си сменя пола и става мъж. Чиста работа!

Този екземпляр улових случайно, докато ловях бикови акули край устието на река Брисбейн.”

Червеноопашат сом

„Обикновено тези риби се намират в река Амазонка, но този хубавец конкретно улових в Тайланд – там можеш да намериш какви ли не екзотични риби. Около една трета от тази риба е глава – при сомовете тя е масивна и има огромна уста. В Латинска Америка съм чувал истории за бебета, погълнати от сом, което с оглед размера на устата не е невъзможно.”

http://www.trud.bg

Предишна статия

Армията на САЩ стана за смях!

Следваща статия

Хармония – пластика!

Други интересни