Прокуратурата разследва сивия кардинал на военните търгове!

Автор: Няма коментари Сподели:

Военноокръжната прокуратура повдигна обвинения на директора на дирекция “Отбранителна аквизиция” в Министерството на отбраната Венислав Цанов за престъпление по служба, от което ведомството е ощетено с 259 773.78 лв. 

Случаят е особено тежък, твърдят от пресцентъра на прокуратурата. Става дума за нарушения при обществена поръчка за доставка на облекло за военнослужещи, чийто възложител е ръководената от Цанов дирекция “Инвестиции в отбраната” (сега “Отбранителна аквизиция”).

Според прокуратурата Цанов не е изпълнил служебните си задължения, като не издал решение за обявяване на класирането на участниците и не е сключил споразумение с класирания на първо място участник в процедурата. 

Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, Министерството на отбраната е сключило договор с друго дружество, от което за ведомството е настъпила вреда в размер на 259 773.78 лева.

През март бяха спрени няколко обществени поръчки на Министерството на отбраната заради различни съмнения. Малко по-късно същия месец Инспекторатът на ведомството обяви пълна проверка на дейността на управляваната от Венислав Цанов дирекция “Отбранителна аквизиция”.

Месец по-рано сред управляващите се появиха настроения срещу военния министър Николай Ненчев, който реши да слее две главни дирекции в подчиненото му ведомство – “Отбранителна аквизиция” и “Инфраструктура на отбраната”. 

Решението за създаване на нова структура, която да остане на подчинение на близкия до Ненчев Венислав Цанов, породи напрежение между министъра и заместника му Орхан Исмаилов от Народна партия “Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов (част от Реформаторския блок). На Исмаилов бе подчинена дирекция “Инфраструктура на отбраната”.

Директорът на дирекция “Отбранителна аквизиция” е с наложена мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на пет хиляди лева. Разследването по делото продължава.

Директор с история

Венислав Цанов има дълга история в Министерство на отбраната и доскоро се смяташе за един от най-силните хора в сянка във ведомството. Причината е, че през ръцете му минават всички средства за инвестиции, включително и такива за закупуване на нова военна техника и ремонт на съществуващата.

 През тази година се очаква през подопечната му дирекция да преминат огромни парични потоци покрай одобрените проекти за ремонт на старите руски изтребители МиГ-29, за придобиване на нов многофункционален боен самолет за военновъздушните сили и на два модулни патрулни кораба за бойния флот.

До момента Цанов е бягал от излишна публичност, но за него се знае, че е бил съдружник във фирма “Лестар” със Стоян Денчев – бивш вицепрезидент на “Мултигруп” и настоящ ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Въпросният ВУЗ в момента приютява много бивши офицери от Държавна сигурност и хора от обкръжението на ДПС. 

Цанов е кадър от енергийния бранш, но от времето на тройната коалиция се мести в Министерство на отбраната, където е назначен от Веселин Близнаков. Впоследствие е уволнен от министър Николай Цонев, за да се върне обратно във ведомството през 2013 г., когато е назначен отново от правителството на Пламен Орешарски.

През ръцете на началника на “Отбранителни аквизиция” минават серия съмнителни договори: за закупване на парашути за специалните части, за горива за армията, възложени на подозираната за връзки с Младен Михалев-Маджо фирма “Бент ойл”, за резервни части за МиГ-29 (който обаче бе спря от министъра на отбраната, преди да бъде приведен в действие). 

По информация на “Капитал” също така, че Цанов е и авторът на идеята за закупуване на още шест неизползвани двигателя за МиГ-29, като твърдял, че такива могат да се намерят и без участието на руската компания производител.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika

Предишна статия

Чуждите инвестиции намаляват с 83%!

Следваща статия

Преговорите за петрола завършиха без резултат!

Други интересни