Евтините дни за петрола свършиха!

Автор: Няма коментари Сподели:

Шефовете на най-големите световни компании за търговия на петрол прогнозират, че най-лошите дни за пазара вероятно са приключили, информира агенция „Блумбърг”. Според тях цената на черното злато ще тръгне нагоре и ще достигне 50 долара следващата година.

„Спадът на пазара е вече зад нас”, казва Торбьорн Торнквист от Gunvor Group Ltd. „Това е началото на края със сигурност”, допълва той, цитиран от агенцията.

Припомняме, че цената на петрола започна да се повишава в последните седмици, след като преди това достигна 12-годишно дъно благодарение на огромния добив в световен мащаб.

Най-големите търговци на черно злато се срещнаха в швейцарския град Лозана, за да коментират предстоящата среща на ОПЕК в Доха на 17 април. Според Торнквист трейдърите са спечелили през миналата година от волатилността на пазара и това ще продължи.

Енергийните компании, спечелили най-много от евтиния петрол

Енергийните компании, спечелили най-много от евтиния петрол

Какво им помогна, за да направят големи печалби през 2015 г.?

„Ще имаме голяма волатилност за в бъдеще”, казва той. „От тук нататък трендът е нагоре”.

 Друг мениджър – Джереми Уейр от Trafigura Group Pte, също е на мнение, че дъното е достигнато.

„Вярвам, че сме достигнали дъното, освен ако няма някаква катастрофална ситуация, политическа или друга”, коментира той.

Заради ниските цени на петрола през годината много проекти бяха отменени. Това обаче предстои да се промени. Според Марко Дюнанд, шеф на Mercuria Energy Group Ltd., цената ще расте.

„Ние очакваме пазарът да започне да се възстановява и виждаме цена от 50 долара за следващата година”, прогнозира той.

https://money.bg/economics

Предишна статия

Кой всъщност пази границата ни?/Martin Karbowski/

Следваща статия

Отворено писмо!

Други интересни