Въшки налазиха децата!!!

Автор: Няма коментари Сподели:

Въшки мутанти са плъзнали из училищата и детските градини в София. Гадините са станали резистентни към мазилата, сигнализират пред „Труд“ родители.

„През седмица дъщеря ми се прибира с въшки. Шампоаните, които се продават в аптеките оставят живи гнидите“, разказа пред вестника Цветана Танева. Майката от месеци се бори с напастта, накрая подстригала дъщеря си. Единствено старата изпитана рецепта от газ, маз и оцет действа ефективно в борбата с гадините.

„Какво става с въшките, препаратите не ги убиват“, пише жена, представяща се за Мила в женски форум.

Според столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) проблемът не е в препаратите, а в родителите, които не чистят ръчно гнидите.

„Майките къпят децата с шампоани против въшки, после спират да ги преглеждат. Препаратите действат в рамките на 7 дни. Когато е останала дори една жива гнида в главата на детето, след 20 дни то отново има въшки.

Отива на училище и целият клас пламва. Точно затова е важно родителите ръчно да отстраняват гадините.“ Това разказа пред „Труд“ главният инспектор в дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-София Цезарина Илиева.

Специалистът посъветва родителите ежедневно да преглеждат децата си и да ги решат със ситни гребени.

„Добре е да подстригват по-късо момиченцата, но ако не искат, нека им връзват косите или да ги сплитат“, посъветва Илиева.

Сигналите за въшлясали деца са зачестили в последно време, а най-много са от родители на ученици. Това е и причината 40 екипа от инспекцията да обиколят всички столични училища и конкретно учениците от 1 до 6 клас. Акцията ще продължи цялата седмица.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Пари за нашите и отстрел за неудобните!

Следваща статия

Много дъжд до края на април, жеги чак през май!

Други интересни