Най-опасните вулкани в света!

Автор: Няма коментари Сподели:

На Земята има около 1500 активни вулкана с общо около 60 изригвания средно на година. Ето десетте, които при една евентуална експлозия ще донесат най-много разрушения.

Йелоустоун

Йелоустоун

Йелоустоун, САЩ

Националният парк Йелоустоун е активен супер-вулкан. Да, може и да не ви се вярва, но по-голямата част от територията на парка се простира върху вулкан. Там е имало най-малко три гигантски изригвания, като за щастие последното такова е било преди около 640 000 години. Пожари обаче стават ежегодно. През 1988 г. огънят унищожава почти 1/3 от парка, който е богат на растителност и животински видове.

Асо

Асо

Асо, Япония  

Вулканът Асо е един от най-активните в света. Според данните, трима души са загубили живота си, а 11 са ранени при последното избухване, което се е случило на 6 септември1979г. В съвсем пресен случай – от ноември 1997г. двама туристи са загинали от обгазяване. От 1980г. повече от 70 души са били обгазявани на вулкана, за щастие не фатално.

Мерапи

Мерапи

Мерапи, Индонезия

Вулканът Мерапи е най-активният в Индонезия – той избухва веднъж на 5-10 години. Постоянно може да се види пушек, който се вие над планинския връх. През 2010г. Индонезийското правителство реши превантивно да евакуира близо 19 000 души, живеещи в подножието на върха.

Везувий

Везувий

Везувий, Италия

Везувий се намира в Италия и е еднинственият активен вулкан, който е разположен на континентална Европа. Най-известното му изригване е историческо – през 79 г. е унищожило градовете Херкулан и Помпей, като е отнело живота на хиляди души. Последното изригване на Везувий е през 1944 г. и е било сравнително слабо.

Майон

Майон

Майон, Филипини

Майон изригва сравнително редовно. Произвежда огромни количества лава, пушек, и плътен прах, които принуждават населението в близост да се евакуира.

Галерас

Галерас

Галерас, Колумбия

Колумбийският вулкан е активен от милиони години. При изригване от 1993г. загива група от учени и туристи, които са били във вътрешността на кратера, когато е избухнал. Върхът достига 4276 метра над морското равнище, диаметърът в основата е над 20 километра.

Попокатепетъл

Попокатепетъл

Попокатепетъл, Мексико

Вулканът се нарича още “пушещата планина”. Изригванията на Попокатепетъл са изключително мощни. Той беше затихнал в продължение на 50 години, но имаше изригване през 1994г. и оттогава периодично изпуска лава и пепел. Само преди седмица беше регистрирано такова изпускане.

Мауна Лоа

Мауна Лоа

Мауна Лоа, Хавай

Името на вулкана означава “Дългата планина” – той е най-големият в Хавай и е един от най-активните в света. Изригванията произвеждат сериозни количества лава и застрашават околните градове. За последно е избухвал през 1984г.

Сакураджима

Сакураджима

Сакураджима, Япония

Японският вулкан е известен със спорадични експлозии. През февруари 2016г., Сакураджима отново изригна заливайки планината с лава и оранжев пушек.

 Таал

Таал

Таал, Филипини

Вторият по опасност активен вулкан във Филипините е известен с общо 33 изригвания от 1572 година досега. Той се намира на около 50 km южно от столицата Манила.

https://lifestyle.bg

Предишна статия

ТРИ ДНИ – МУЗИКА И ТАНЦИ В ХИСАРЯ.

Следваща статия

Българин е сред 40-те най-перспективни млади банкери в Европа!

Други интересни