2 250 евро месечно за всеки гражданин. Доживот!

Автор: Няма коментари Сподели:

Съвсем скоро в Швейцария може да е вече без значение дали човек работи или не. На 5 юни в страната ще се проведе референдум за въвеждане на безусловен основен доход за всички граждани.

Идеята не е нова. “Гарантираният доход ще премахне бедността”, беше казал навремето Мартин Лутър Кинг. През 1967 година австрийският икономист Фридрих Аугуст фон Хайек също заговори за “определен минимален доход за всички, които не са в състояние да се грижат за себе си”. 

Няколко десетилетия по-късно на темата се посвети и швейцарският икономист и психолог Даниел Щрауб. Заедно с публициста Кристиян Мюлер през 2012 година той публикува книгата “Освобождението на Швейцария. За безусловен основен доход”.

Утопия?

“Това би променило всичко. Безусловният основен доход дарява всеки с възможността да води пълноценен живот”, убеден е Даниел Щрауб, който е председател на швейцарската инициатива за въвеждане на безусловен основен доход. 

Щрауб, който преди е работил за IBM, смята, че по този начин хората биха разгърнали творческия си потенциал и биха повишили своята производителност, тъй като вече няма да са обременени от натиска да подсигуряват средствата, необходими за оцеляването им.

Ако резултатът от референдума е положителен, казва Щрауб в интервю за Дойче Веле, ще бъдат необходими промени в конституцията. Инициативата предвижда основният доход да бъде в размер на 2 500 швейцарски франка, което се равнява на 2 250 евро.

Швейцарското правителство и всички партии в страната отхвърлят категорично инициативата. Те отправят остри критики и твърдят, че тя е вредна, опасна и най-вече неосъществима – заради финансовата страна на въпроса. 

Всички противници на инициативата изтъкват следните основни проблеми: рисковете, свързани с имиграцията на чужденци, увеличаването на данъците, което ще е необходимо за финансиране на инициативата, както и загубите за швейцарската икономика в резултат от факта, че евентуално много хора ще спрат да работят, тъй като вече няма да са принудени да се грижат за издръжката си.

Мнозинството швейцарски граждани твърдят обаче, че биха продължили да работят и след въвеждането на основния доход. Резултатите от актуално проучване показват, че само 2 процента от анкетираните ще престанат да работят, ако бъде въведен безусловен основен доход. 

54 процента от участниците в анкетата заявяват, че ще използват допълнителните приходи за подобряване на образованието и уменията си. Също толкова швейцарци твърдят, че благодарение на новите приходи ще прекарват повече време със семейството си.

“Не искаме да премахнем сегашната система, а да я доразвием”

Инициативата за въвеждане на безусловен основен доход се подготвя от седем години за предстоящия референдум. Даниел Щрауб проявява известно разбиране към критиците на проекта. Преди десет години и той би казал, че инициативата не може да бъде финансирана. 

“Ние разглеждаме тази инициатива като дългосрочен проект. А референдумът е само първа стъпка. Това е политически процес, който ще продължи много години. Трябва обаче да бъдат чути всички становища. Така повелява демокрацията”, казва Щрауб.

За да подкрепи тезата си, Щрауб дава пример с една дискусия, на която млад мъж призовал критиците на инициативата да скицират своята визия за бъдещето. Попитал ги как биха реагирали на загубата на работни места в резултат от четвъртата индустриална революция. Отговорът бил мълчание.

“В случая не става дума за някаква революция, с която искаме да премахнем сегашната система. Пазарната икономика има много предимства. Но е време да доразвием тази система”, убеден е Щрауб.

https://money.bg/economics

Предишна статия

Българин е сред 40-те най-перспективни млади банкери в Европа!

Следваща статия

Автомобилите!/на руски език/

Други интересни