50 000 000 лева великденски за пенсионерите!

Автор: Няма коментари Сподели:

50,5 млн. лв. отпуска правителството за великденски добавки на пенсионерите.

Около 60 % от българските пенсионери ще получат великденски добавки, обяви след редовното правителствено заседание вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин.

По 40 лв. за празника ще получат хората с най-ниски пенсии – до 300 лева.Става въпрос за 1 262 000 души.

Калфин подчерта, че това няма да застраши бюджетната стабилност.

„Правим това, след като имаме данни, че за първите месеци на годината преизпълнението на приходите по осигуровки е някъде около 61 млн. лв., така че можем да си позволим тези малко над 50 млн. лв.“, поясни социалният министър.

Добавките ще бъдат изплатени заедно с пенсиите за април, предвид факта, че тази година Великден е през май.

По въпроса кои хора ще попаднат в групата енергийно бедни и как държавата ще ги подпомага, Калфин обясни, че има работна група с експерти от Министерството на енергетиката и социалното ведомство.

Имало доста въпроси, които трябва да се решат. „Гледаме и практиката в различни европейски страни“, коментира Калфин, допълвайки, че има различни възможни сценарии и опции, които са препоръчани от ЕК. Предстои да вземем решение по какъв начин да бъдат приложени, заключи социалният министър.

Ивайло Калфин обяви, че в следващите дни възнамерява да проведе консултации с политическите сили в парламента по темата за демографията. Той уточни, че не би желал демографският проблем да се политизира.

В дневния ред на правителството е попаднала и темата за промените в правилата за получаване на помощи за пострадали от бедствия. Става въпрос за това при бедствия хората, които са оценени от Агенцията за социално подпомагане като социално слаби, да бъдат подпомагани.

Все пак Калфин предупреди, че най-добрият начин за справяне с природните бедствия са застраховките.

https://news.bg

Предишна статия

Футболът в Хисаря!/юноши/

Следваща статия

Иван Вазов – патриарх на българската литература!

Други интересни