Българският и руският патриарх отслужиха обща литургия в Москва!

Автор: Няма коментари Сподели:

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха обща Света литургия в Москва, съобщава БНТ. 

Българската православна делегация е на официално посещение там, водена от патриарх Неофит. В Москва го е посрещнал руският патриарх Кирил, с когото близо час са обсъждали наболелите проблеми в Православния свят преди насрочения за Юни всеправославен събор на остров Крит.

Двамата са отслужили съвместна Света литургия в един от най-големите женски манастири в руската столица – „Света Матрона Московска”. Двамата патриарси за първи път отслужват Божествена литургия в този храм, което е предизвикало вълнението на монахините от храма.

След нея патриарсите Неофит и Кирил са отслужили молебен за новоканонизирания светия от двете църкви – архиепископ Серафим Богучарски, софийски чудотворец. В своето слово руският патриарх е отбелязал мястото и значението на Свети Серафим в духовните връзки между двете църкви и народите ни.

Патриарх Кирил е изказал и благодарност на Симеон Сакскобургготски, отбелязвайки че по време на управлението на баща му, цар Борис, Свети Серафим е служил в България. Той се е обърнал към Сакскобургготски с названието “Ваше величество”.

От своя страна патриарх Неофит е благодарил за канонизирането на Свети Серафим, подчертавайки ролята му в духовния живот на България и признанието от вярващите у нас към него.

http://www.trud.bg/

Предишна статия

Дъжд и облачно време!

Следваща статия

Споразумението между Брюксел и Анкара противоречи на международните закони!

Други интересни