До България стигат горива от „Ислямска държава“!

Автор: Няма коментари Сподели:

Турски танкер, сниман да разтоварва гориво в пристанище Варна.

До България стигат горива от „Ислямска държава“ и се продават по наши бензиностанции. Такъв сигнал дошъл от партньорските служби до нашите, съобщи за „Труд“ сигурен източник от митниците. 

Заради сигнала е хайката по колонките с гориво, която продържава вече пети ден. Вчера от ГДБОП и от ДАНС уточниха, че спецпроверките се провеждат в София и още 15 области в страната и обхваща над 50 търговски обекта, но отказаха да коментират версията за канала от ИДИЛ.

В нейно потвърждение са сателитни снимки на Русия и САЩ. По засечената схема дизелът и бензинът се докарвал у нас с танкери до пристанищата във Варна и Бургас. По документи горивото е от данъчен склад в Гърция и е вътрешна доставка за ЕС. 

Електронната система за управление на морския трафик сочела, че преди да пътуват до Гърция и оттам до България, танкерите правят необясними курсове до 7 турски пристанища в Черно и Средиземно море. 

Смята се, че там се товарят горивата, придобити от алъш-вериш между търговци от южната ни съседка и територии в Сирия и Ирак, контролирани от ИДИЛ.

Контрабандните петролни продукти били с ниско качество, тъй като са добивани в нискотехнологични рафинерии. Отклоненията от евронормите за бензина били 20-40%, а за дизела – 35-70%. Това било сигурен знак, че горивата не са от гръцки данъчни складове, а танкерите са пътували дотам, за да се снабдяват с документи за „изсветляване” на товара.

В разследване журналистката Валя Ахчиева от БНТ показа склад във Варна, в който турски танкер разтоварва дизел. Преди да ходи до Гърция, той престоял в турското пристанище Самсун.

„В парламента показах албуми от 8 пристанища с кораби, заснети в реално време, как разтоварват горива без контрол – заяви депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро. – Големият проблем е, че в Турция влиза нефт от ИДИЛ. Ако се окаже, че са препродавали тези горива на нас и ние безконтролно сме ги вкарвали в България, проблемът ще е още по-голям“, категоричен бе Ревизоро.

Собственици на бензиностанция в нарушение: Натопени сме

9500 литра контрабандно дизелово гориво е открито в резервоар в бензиностанция “Мусчо” в Асеновград, съобщи зам.-шефът на ОДМВР-Пловдив Георги Георгиев. Тя е собственост на родителите на бившия футболист на “Ботев” (Пд), ЦСКА и “Етър” Дормушали Саидходжа. Вчера в бензиностанцията проверката продължаваше, видя екип на „Труд“. 

“Жертва сме на поръчка на конкуренти, и то от най-високо място. На същите цени като нас продават още 3 бензиностанции в радиус от 1 км, но проверяват точно нас. Срокът за счетоводното приключване на годината е 31 март. Тогава ще стане ясно, че за контрабандно гориво и дума не може да става”, твърди Дормушали Саидходжа.

http://www.trud.bg

Предишна статия

Цели и задачи программы SkyWay./на руски/

Следваща статия

Бил Гейтс отново е начело!

Други интересни