Изгониха аташе от турското консулство!

Автор: Няма коментари Сподели:

Турският дипломат Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Турция в Бургас, е обявен за персона нон грата от българските власти. Това съобщава „Фокус”, позовавайки се на дипломатически източник.

От външно министерство обявиха пред news.bg, че не могат да коментират информацията, а да се изпрати писмено запитване.

Около час по-късно от Министерството на външните работи излязоха с позиция.

В отговор на силния обществен интерес към появилата се в медиите информация, според която дипломат от турското Генерално консулство в Бургас е бил обявен за нежелано лице (persona non grata) Министерството на външните работи би желало да отбележи, че в съответствие с дипломатическата практика в подобни случаи няма да коментира тази тема нито сега, нито в бъдеще”, отбелязват от ведомството.

Решението на българските власти е взето във връзка с осъществявана от аташето дейност, която е несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Емироглу е бил акредитиран като аташе по социалните въпроси, но в по-голямата част от времето, прекарано в България, се е занимавал с религиозна дейност.

Преди да бъде изпратен в България Емироглу е бил имам в голям турски град.

Намесата на Емироглу в дейността на мюсюлманското вероизповедание в България е напълно несъвместима с дипломатическия му статут, смятат дипломати. Твърди се също, че той е оказвал натиск върху дейци на определена политическа партия да заемат страната на отстранения й наскоро лидер, което само по себе си е груба намеса във вътрешно-политическия процес в България.

https://news.bg/bulgaria

Предишна статия

Оракула от Делфи е вече в Хисаря!

Следваща статия

Суровинна война в отбраната!

Други интересни