Най-мощните четирицилиндрови автомобили.

Автор: Няма коментари Сподели:

В ерата на даунсайзинга или намалението на работния обем на двигателите на автомобилите поради все по-тежките екологични норми ще видими кои са най-мощните представители на четирицилиндровите бензинови машини. За съжаление в тази класация няма атмосферни представители поради все по-честото използване на турбокомпресори.

Започваме от един представител на дуела за крал на ринга при предното предаване – Seat Leon Cupra 290. Неговият 2.0 литров TSI доставя 290 конски сили и 350 нютонметра, а за сцеплението се грижи диференциал със заключване. Това е бюджетният братовчед на Golf GTI, който се доказа с времето при спортните хечбекове.

Минаваме към автомобилите с два задвижващи моста с Golf R. Любимецът на народа завладя още повече фенове с възможността за задвижване на четирите колела и надмина значително по-скъпото Audi RS3 в много отношения. Двигателят е същият, като при Leon, но с повишена до 300 конски сили
и 380 нютонметра мощност. Ускорението от 0 до 100 отнема на Golf R само 4.9 секунди.

Още един германец – последното поколение на роудстъра – ТТ със спортната му S версия. Мощността му е 310 конски сили и 380 нютонметра, но теглото му е ниските 1365 килограма, които са причина за ускорение от 0 до 100 за 4.6 секунди. Автомобилът е екипиран с последната версия на quattro задвижването, както и шестстепенна S-tronic автоматична трансмисия.

Следва един класически японски състезател Honda Civic Type R. Това е първата генерация използваща турбо двигател и доставяща така желания от години голям въртящ момент. Двулитров VTEC турбо с мощност от 305 конски сили и 400 нютонметра и диференциал със заключване пренасят мощност към предните колела. Леко модифициран Civic Type R успя да завърти обиколката на Нюрбургринг за 7:50:63 и с това неофициално се превърна в най-бързия представител на предното предаване.

Една американска легенда също бе обхваната от даунсайзинга – Ford Mustang. Вместо V-образен шест или осемцилиндров, базовата версия на Mustang премина към по-ефективния четирицилиндров 2.3-литров турбо. Той има мощност от 314 конски сили и 320 нютонметра, но предлага много афтър маркет подобрения, с които тези цифри лесно се променят, като това е валидно и за всички други автомобили.

Единственият SUV в класацията идва от Швеция – най-новото поколение на XC90. Неговият двулитров двигател е с мощност от 320 конски сили и 400 нютонметра, като те се създават благодарение на система от два нагнетателя – турбо и компресор. Рядко използвана комбинация известна от титана
на рали група Б – Lancia Delta S4, както и предпоследния модел на Polo GTI, който не беше много сполучлив и премина към 1.8 турбо.

Следва още един представител на Ford, но при хечбековете – Focus RS. Това е поредният автомобил, който премина към задвижване на двата моста, което бе нещо дълго чакано от феновете, като имаме предвид, че моделът е наследник на Escort RS Cosworth. При Focus мощността на 2.3 литровия
EcoBoost е повишена на 350 конски сили и 450 нютонметра, а ускорението от 0 до 100 става за 4.7 секунди.

И приключваме с най-мощния представител за момента – Mercedes-AMG A 45. Фейслифтът на германския луксозен хечбек разполага с повече от достатъчните 381 конски сили и 475 нютонметра идващи от двулитровия M133. Най-малкия звяр на AMG се изстрелва от 0 до 100 за само 4.2 секунди и с лекота достига електронно ограничените 250 километра в час.

http://fakti.bg/avto

Ангел Харизанов

Предишна статия

Заседание на п.п. “Партия на зелените” в Хисаря.

Следваща статия

1000 лева глоба, ако заспиш на плажа?

Други интересни