Хора и неандерталци!

Автор: Няма коментари Сподели:

Група от Хомо сапиенс са пристигнали в Евразия много по-рано, отколкото се смяташе досега. Те дори са се чифтосвали с неандерталците. Това сочи проучване, което очертава нова миграционна времевата линия на нашия вид.

Новото изследване, публикувано в списание “Нейчър”, осигурява първото генетично доказателство, че някои Хомо сапиенс са напуснали африканския континент преди най-малко 100 000 години, десетки хиляди години по-рано, отколкото учените до сега смятаха.

Доказателството не идва от човешки вкаменелости, а от един-единствен неандерталец, чиито останки бяха открити в пещера в Алтай, южен Сибир, близо до руско-монголската граница.

Вградени в генома на древния пещерен човек – в хромозом 21, за да бъдем точни – са били открити следи от човешка ДНК. Това е най-ранният известен случай на междувидов полов контакт между Хомо сапиенс и неандерталците.

“Това е първото генетично доказателство за съвременни хора извън Африка”, заяви д-р Серги Кастелано от института Макс Планк.

Констатациите са подкрепени от откритието, обявено през октомври миналата година, на човешки зъби в южната част на Китай, датиращи от преди 80 000 до 120 000 години.

Въпреки че няма причина учените да смятат двете групи за свързани и в двата случая се спекулира, че е вероятно тези ранни миграции от Източна Африка да са преминали през Арабския полуостров. От там, някои може да са отишли на север към Централна Азия и Сибир или през Близък изток към Източна Азия.

Учените са единодушни, че първите истински съвременни хора се появяват в Африка преди около 200 000 години.

Новото изследване обаче констатира също и че хората, които са се кръстосвали с Алтайските неандерталци не са от същия вид, населил Европа и Азия преди около 65 000 години.

http://fakti.bg/world

Предишна статия

Памела Андерсън

Следваща статия

Aston Martin DB11

Други интересни