Ще подам оставка, когато си свърша работата!

Автор: Няма коментари Сподели:

Ще подам своята оставка, когато си свърша работата – не ми е житейска цел да бъда министър. Това каза здравният министър д-р Петър Москов в предаването „Тази неделя” по Би Ти Ви по повод предстоящия вот на недоверие към правителството.

Дебатите в парламента по внесения вот на недоверие към правителството в областта на здравеопазването ще бъдат в сряда – 17 февруари. Те бяха внесени от БСП, ДПС и независими депутати.

„Нещата не опират до моята оставка, а до това дали това са добри ходове и хората имат по-добър достъп до здравеопазването”, допълни още Москов. Министърът каза, че неговата оставка я искат още от 10-ия ден и „сега продължават, защото ги боли”.

„Имат ли малко чувство за срам тези хора? 95 процента от тях управляваха здравеопазването през последните 40 години. Е, добре ли е здравеопазването?”, каза още Москов. По думите му целенасоченото разграбване на системата заслужава много по-тежка квалификация.

Ограничаване на болничната помощ

„В момента системата е лечение за бедни или за богати”, каза Москов по повод една от точките, посочени във внесения вот на недоверие. Министърът представи нови данни от предстоящия рамков договор. В него са предвидени 630 000 направления повече, над пет милиона бройки нови изследвания в доболничната помощ. Увеличават се и профилактичните прегледи на децата с 240 хиляди предварително заплатени.

„Ето по този начин държавата, касата и правителството ще ограничат вашия достъп до здравеопазване”, завърши с ирония здравният министър Москов. „Аз говоря с факти, а това са епитети. За първи път виждам вот на недоверие с елемент на литературен разказ”, допълни още той.

Идентификаторите с пръстови отпечатъци

На въпрос на зрител за „събиране на пръстови отпечатъци”, Петър Москов поясни, че никой по никакъв начин няма да събира вашата база данни. „Системата генерира еднопосочно вашия уникален код, свързан с вашето ЕГН и код в НАП”, допълни той.

По думите на Москов тезата за събиране на лична информация на гражданите е дело на лобисти. „Има ли нужда от такава система? Да, за да може вие като ползвател на тази услуга да разрешите на държавата да плати от ваше име, което в момента не винаги е така”, допълни той.

Министърът поясни още, че в системата е предвидено и „дърво на свързаностти”, според което близки могат да купуват лекарства на свои роднини. Това ще важи и за отдалечени села, в които кметът купува медикаменти на жителите, например.

„Планираме да се изгради и система от мобилни аптеки”, допълни Москов. В отговор на зрителски въпрос дали ще бъдат закрити болници Москов отговори така: „Няма закриване на клиники по инвазивна кардиология и никой не го предвижда. Няма закриване на онкологии и никой не го предвижда. Няма закриване на общински болници и никой не го предвижда”.

Ваксините

„За пореден път – няма турска ваксина в България, има същата френска ваксина, която винаги е била”, поясни отново Москов. „Има определени политически и икономически вериги, които искат да извадят полза от този скандал”, каза здравният министър. За финал Петър Москов каза, че вотът на недоверие заслужава по-сериозна аргументация от посочената в документа.

„Аз казах какво правим тези. Тези хора (внеслите вота) са същите хора, които 30-40 години ви обясняваха как трябва да изглежда тази система. Ако сте доволни от нея – слушайте тези хора. Ако не сте – нека я променим заедно”, каза Москов. По думите му в системата на здравеопазването за първи път има човек, който не се прекланя пред икономически интереси.

България

http://fakti.bg/zdrave

Предишна статия

Какво искат гръцките фермери?

Следваща статия

Поради мъгла е намалена видимостта!

Други интересни