7 възхитителни факта за гравитационните вълни!

Автор: Няма коментари Сподели:

В четвъртък екип от учени съобщи, че за първи път е установил явление, наречено гравитационни вълни. Носят се слухове, че откритието е достойно за престижната Нобелова награда по физика, защото дава на хората нов начин за изучаване на нашата Вселена.

Феноменът представлява леки вълни, които свиват и разширяват пространство-времето около тях. Учените са ги открили чрез измерване на това изкривяване, когато една от тези вълни преминала през Земята, с помощта на сигнал от Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO).

Вижте няколко умопомрачителни факти за най-новото научно откритие, събрани от Business Insidеr:

  1. Гравитационните вълни са предсказани за първи път от Алберт Айнщайн преди 100 години. Толкова време е отнело на технологията ни, за да настигне брилиантната му интелигентност и да потвърди теорията му.

  2. Учените подозират, че двете сливащи черни дупки излъчват повече енергия под формата на гравитационни вълни в последните няколко минути преди да се сблъскат, отколкото една звезда излъчва в продължение на милиарди години.

  3. Гравитационните вълни свиват и разширяват материята на пространство-времето, но само с малко. Инструментите на гравитационната обсерватория LIGO са предназначени да откриват деформация, която е 1 милион пъти по-малка от ширината на водороден атом.

  4. Гравитационните вълни ни позволяват за първи път да доловим кога две черни дупки са напът да се сблъскат. Сигналът, който учените от LIGO открили от подобно стълкновение, отделил 50 пъти повече енергия под формата на гравитационни вълни, отколкото цялата енергия, излъчвана от всички звезди във Вселената.

  5. Не само черните дупки обаче излъчват гравитационни вълни, а и които и да е две тела в орбита. Това означава, че Слънцето и Земята също ги излъчват, но тези вълни носят 100 милиарда пъти по-малко енергия, отколкото две сливащи се черни дупки, което ги прави невъзможни за откриване с настоящата технология.

  6. Учените смятат, че две черни дупки се сливат някъде във Вселената на всеки 15 минути.

  7. Преди първото долавяне на гравитационни вълни нямаше как да знаем дали черните дупки могат да се сливат. Това откритие не само потвърждава предсказанието на Айнщайн, но разкрива и ново поведение в Космоса, за което никога не сме знаели, че съществува.

Следният филм на Американската космическа агенция НАСА показва симулация на сливането на две черни дупки и получената емисия гравитационна радиация. Цветните полета представляват съставна част на кривината на пространство-времето. Външните пластове (в червено) съответстват на изходящата гравитационна радиация, който бе открита от обсерваторията LIGO.

https://money.bg

Предишна статия

Започват масово да проверяват!

Следваща статия

Забранения Космос!/превод на руски/

Други интересни