Светия синод и държавата.

Автор: Няма коментари Сподели:

40-те млн. евро от ЕС за ремонт на българските храмове скараха жестоко Светия синод и държавата. Дни след като синодът забрани на митрополии, църкви и манастири да кандидатстват за тези европари, вчера се оказа че Църквата е отказала и помирителната среща с министерството на земеделието.

„Среща на 08.02.2016 г. между министерството и Светия синод не се състоя. На представителите на Светия синод им е необходимо допълнително време за разглеждане текстовете на проекта на наредба, след което ще се проведе среща“, съобщиха от ведомството на Десислава Танева. Експерт уточни пред „Труд“, че представители на Светия синод не са дошли в уречения час и дори не предупредили, че отказват срещата.

Владиците били против изискването проектите да се подпомагат само ако преди това са одобрени от кметствата. В проектонаредбата е записано, че инвестицията ще получи „зелена светлина“ само ако „дейностите, включени в проектите, съответстват на приоритетите на общинския план за развитие на съответната община, удостоверено с решение на общинския съвет“.

Църквата била и против определянето на референтни цени за ремонтни дейности, чиято цел е да контролират да не се надуват разходите и да се източват европари. Свещениците посочили, че за реставрация и за възстановяване на стенописи могат да се въведат такива цени, но имало много специфични дейности, за които са неприложими. От агроведомството отрекоха информации, че се готвят да намаляват от 400 000 на 200 000 евро максималната стойност на проектите, които ще се подкрепят.

ПРАВИЛА

До 1 млн. евро за храм до 2020 г.

До 2020 г. един храм ще може да усвои до 1 млн. евро. Субсидията ще е 100% от направените разходи. Храмовете ще могат да се възползват от евросхемата дори и да са получили субсидии и от българския бюджет, конкретно от Дирекцията по вероизповеданията и комисията по бедствия и аварии. Мотивът е, че средствата от хазната са малки и затова няма да се постигне двойно субсидиране.

„Всяка година Дирекцията по вероизповеданията подпомага епархиите с малки субсидии от 3, 4, 5 хиляди лева за едно поделение, за един храм за козметични дейности – ремонт, възстановителни дейности и т.н. По изключение има тук-там по 10 хил. лв., по 15 хил. лв.“, уточни размера на държавната субсидия протойерей Михаил Хаджиев.

http://www.trud.bg

Драгомир Николов

Предишна статия

Porsche!

Следваща статия

ИСЛЯМ, ХРИСТИЯНСТВО!

Други интересни