ПОЗДРАВИ НА ХИСАРЧАНИ ОТ ВЪЛЧАН ПЕТРОВ

Автор: Няма коментари Сподели:

 Image title

    Роденият в Хисаря художник Вълчан Петров, който е почетен гражданин на Хисаря , подреди в залата  за временни изложби в Националния исторически музей в София петдесет картини. За първи път в България се прави изложба,  в която картините на художника да са съчетани с тракийски и римски бронзови, сребърни и златни апликации, рисувани вази, икони, църковна ценности.

     Изложбата е наречена „Мостове на светлината” и ще бъде в Националния исторически музей до 31 декември 2016 година. От 6 декември нататък картините на Вълчан Петров ще се продават.
     Проектът е осъществен от Вълчан Петров и екипа на НИМ – д-р Елка Пенкова, д-р Любава Георгиева, д-р Лора Ненковска, д-р Цвета Евлогиева-Кацарова и художничката  Елена Бояджиева.

  Image title Осъществяването на този проект  стана факт по Програма за частично финансиране на музейното дело и изобразителното изкуство към Министерството на културата.

Image title
     Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия.  Негови работи са собственост на колекциите на Националната галерия – София, Градската галерия – София и Градската галерия – Пловдив. Още шестнадесет български галерии притежават негови творби.

     Картини на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония, Швейцария – в общо 44 държави.

    Image title

 Където и да се намира, Вълчан Петров неизменно казва едно и също: „Роден съм в Хисаря, България.”

   Според него в прекрасните му картини се включва очовечаването на красивото, одухотворено от човека. Рамките на неговите картини са свързани със сюжета. Няма в света друг художник, който да работи по този начин. Той се вдъхновява от иконостаса като сакрален свят в църквата. Защото според него иконостасът  е синтетично изкуство между дървопластиката и гладката живопис на иконата. 

Неговото изкуство е индивидуално, пред него човек се прехласва, картините му греят с българска светлина и когато ги гледаме, сякаш стари чанове ще звъннат от тях, сякаш чуваме песни за българския неумиращ дух, песни за гениални народни герои, песни за хилядолетни обичаи и традиции, нарисувани от четката на Вълчан Петров.

    Image title

 Веднъж на една изложба в София, Владимир Свинтила каза пред мен:

„При него  така наречения славянски барок достига своя връх. И не това го определя. И не го определя дори принадлежността му към неоетнографската школа, нито го определя това, че е приемник на иконописното изкуство. Той е просто гениален художник.”

Image title

Image title

                                                                                 

                       Тракийски Свят                                                             Ирина Кирилова

Предишна статия

За ползите от листата на смокинята

Следваща статия

Чудодейният еликсир на Вера Кочовска, който лекува диабет

Други интересни