„Шоуто на Слави“ за референдум!

Автор: Няма коментари Сподели:

Събрани са 673 481 подписа от Инициативния комитет на „Шоуто на Слави“ за референдум за промяна на политическата система, съобщи репортер на Факти.бг. Папките с подписите бяха внесени в деловодството на Народното събрание.

„Политиците нямат никаква дума в момента. ГРАО ще покаже това, което е истината. Това са 673 481 подписа на личности. Това е истината. Да не мислите, че това са измислени подписи?“, заяви Слави Трифонов по време на внасянето на подписите в НС.

Той припомни законодателството, като посочи, че за задължително иницииране на референдум от страна на парламента са необходими 400 хиляди валидни подписа: „По смисъла на Конституцията и на Закона за пряката демокрация тези въпроси трябва да бъдат проведени като референдум и народът да каже дали ги одобрява или не.”

Попитан дали възнамерява да влиза в политиката, за пореден път шоуменът отрече.

“Кой да влиза в политиката? В какъв план, не мога да ви разбера. Това, което правя в телевизионното предаване също е политика и вие го знаете. Очаквате, че ще се кандидатирам за президент ли или за министър-председател?! В момента има 673 481 подписа, които ще бъдат внесени в Народното събрание и държавата трябва да се съобрази с тях веднага, по смисъла на закона“, подчерта той.

На въпрос дали се притеснява от това, че от НС може да променят, редактират или подменят подписите, Трифонов заяви:

„Не могат да ги променят. Защо да ги променят? Народното събрание не може да ги редактира. Това е волята на народа. Народното събрание е избрано от народа, а той е решил тези въпроси да бъдат подложени на референдум. Това е изяснено в конституцията. Не могат да променят нищо. Ако го променят това ще е нарушение на законите“, обясни той.

По повод пример с референдума за АЕЦ “Белене”, който приключи на ръба на провала, Трифонов категорично заяви: „Ако подписите бъдат променени, ще си понесат всички последствия!“ Той обаче отказа да коментира какви ще бъдат те.

„Пак ви казвам. Хората са решили. 673 481 съдби са решили да подложат на референдум тези въпроси. Политиците са избрани от хората. Ако не се съобразят с тези 673 481 личности, ще си понесат последствията“, подчерта още веднъж той.

„Ще наблюдавате процесите. Този път се надявам и да ги отразявате, защото вие не отразявахте този референдум в продължение на 3 месеца. Сега обаче предполагам, че ще го отразявате, защото зад него стоят 673 481 личности“, заяви Слави Трифонов.

На въпрос, дали този референдум е подкрепян от някоя политическа партия Трифонов категорично подчерта, че не се интересува от политическите партии. „За мен те не съществуват под този им вид, защото в момента са важни 673 481-те личности“, подчерта отново той.

На въпрос на Факти.бг какво ще се промени с мажоритарния вот Трифонов заяви: „Когато се проведе този референдум хората ще решат дали да променят нещо. Народът ще прецени и ще реши по какъв начин да изглежда управлението на страната от тук нататък. Този референдум обаче ще се проведе.“

Трифонов благодари на Инициативния комитет, на доброволците, на подписалите се граждани и всички, които са участвали в инициативата по някакъв начин.

Той заяви, че не иска да кара Цецка Цачева да чака, защото тя е важен човек и заедно със сценаристите предадоха официално последните няколко папки от подписката.

София / България

http://fakti.bg

Предишна статия

Новият министър на образованието танцува върху маса!

Следваща статия

Вторник облаци, сряда дъжд, а четвъртък студ!

Други интересни